АКТУАЛЬНО

Світлої пам’яті професора Ігоря Скочиляса: які наукові ініціативи реалізують в УКУ, аби продовжити працю великого історика

Понеділок, 05 квітня 2021, 12:59
Після передчасного і несподіваного відходу до вічності професора УКУ Ігоря Скочиляса у грудні 2020 року, в Українському католицькому університеті започаткували серію меморіальних академічних заходів для вшанування світлої пам’яті видатного науковця та задля продовження його численних наукових проєктів.

У січні ректорат УКУ затвердив низку ініціатив для вшанування пам’яті Ігоря Скочиляса, доктора історичних наук, завідувача кафедри історії Гуманітарного факультету УКУ, керівника Центру релігійної культури, ініціатора і натхненника навчально-дослідницької програми «Київське християнство». 

Перша Меморіальна лекція в УКУ відбудеться уже 5 квітня, саме цього дня Ігорю Скочилясові мало б виповнитися 54 роки. Лекцію на тему «Київська унійна митрополія (1596-1795) перед традицією та викликами сучасності» прочитає Анджей Ґіль, багатолітній друг і дуже добрий приятель п. Ігоря, співавтор декількох наукових монографій, професор Люблінського католицького університету імені Івана Павла ІІ.

Також Центру релігійної культури УКУ присвоєно назву імені професора Ігоря Скочиляса. Саме Ігор Скочиляс у 2012 році започаткував навчально-дослідну програму УКУ «Київське християнство» і впродовж восьми років був її натхненником. Ось як сам історик пояснював мету програми під час презентації її перших наукових видань у 2017 році: «Ми хочемо стати тим експертним середовищем, яке буде пояснювати і давати експертні оцінки для державних інституцій і громадських організацій та політиків, аби вони приймали обґрунтовані адекватні рішення для сучасної України. Однією з актуальних сьогодні тем є тема примирення, і ми хочемо показати на конкретних прикладах, як Київська Церква в історичній ретроспективі шукала шляхи до порозуміння та єдності, попри конфесійні розбіжності».

Тож відтепер ім’я професор буде увіковічнене в назві нової інституції, що заснована як міждисциплінарний академічний осередок на основі навчально-дослідної програми «Київське християнство», що спільно реалізують Гуманітарний і Філософсько-богословський факультети УКУ. Центр координує освітню й наукову діяльність кафедр університету, пов’язану з фундаментальними критичними дослідженнями богословських, канонічних і соціокультурних джерел передання Київської митрополії у широкому порівняльному контексті універсальних християнських традицій Візантії, латинського Заходу та східних православних спільнот, а також рецепції на словʼянських землях унійної ідеї.

Саме команди Центру релігійної культури імені Ігоря Скочиляса спільно з навчально-дослідницькою програмою «Київське християнство» започатковують щорічні меморіальні лекції Ігоря Скочиляса.З наступного року у планах Центру також запровадження наукових читань у пам’ять про професора на тему історії релігійної культури.

Також в УКУ заснували щорічну ректорську премію та професорську стипендію імені професора Ігоря Скочиляса. У 2020 році три ректорські премії у різних номінаціях були присуджені тим викладачам, які займаються науковими дослідженнями. Також засновано іменну премію професора Ігоря Скочиляса, претендувати на яку можуть ті, хто працює над історичними дослідженнями. Робота у галузі історії є також критерієм для подання на отримання професорських стипендій, на які в УКУ можуть претендувати 10 науковців-істориків впродовж наступних 10 років. Кошти на підтримку науковців щороку для Спільноти УКУ жертвують доброчинці, що є  знаком великої довіри до університету. 

До річниці смерті історика, в університеті планують видати міждисциплінарний збірник статей. Редакційна колегія, до складу якої входять викладачі гуманітарного факультету, під керівництвом професора Ярослава Грицака готує видання на грудень 2021 року. До написання наукових праць запрошенні дослідники з України, Європи, США, Канади та Росії.

«Найбільш видимим пошанування світлої пам’яті професора Ігоря Скочиляса є продовження його численних наукових ініціатив. У 2021 році у видавництві УКУ запланована публікація нових томів із видавничої серії “Київське християнство”. Своєрідним “науковим заповітом” професора Скочиляса був власноруч написаний ним вже у лікарні список із понад 20 книг, які він планував опублікувати у згаданій видавничій серії», – розповідає академічний співкоординатор програми «Київське християнство», к.і.н. Іван Альмес.

Серед цих видань особливої уваги заслуговує фундаментальне дослідження у двох томах з історії Замойського собору 1720 р.: «Замойський провінційний собор Руської Унійної Церкви 1720 року: критичне коментоване видання».

У листопаді 2021 р. в Римі під патронатом Блаженнішого Святослава також запланована міжнародна наукова конференцію, присвячена 200-літтю Замойського собору 1720 р. Основна частина програми конференції була укладена саме професором Ігорем Скочилясом.

Крім того, успішно продовжують діяти міжнародні проєкти, започатковані істориком у 2020 році: Міжнародний українсько-литовський проєкт УКУ та Вільнюського університету «Жива спадщина Великого князівства Литовського: шлях уніатів», який реалізують завдяки грантові від департаменту культурної спадщини Литви (Kultūros paveldo departamentas). 

«Результатом цього проєкту має стати веб-сайт декількома мовами (литовською, українською, англійською тощо), який на прикладі історії храму і монастиря Пресвятої Трійці у Вільнюсі представлятиме і популяризуватиме культурну спадщину українців у Литві», – зазначає Іван Альмес.

Разом із тим, у рамках Програми Транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна (Cross-border Cooperation Programme Poland-Belarus-Ukraine 2014-2020), що співфінансується з коштів європейських фондів (Funded by the European Union), зараз у процесі впровадження українсько-польсько-білоруський проєкт «Спільна історія – таке ж майбутнє. Супрасль-Синковичі-Львів».

Підготувала Діана Мотрук 


ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...