АКТУАЛЬНО

Таїнства Христової Церкви – це присутність живого Бога серед Його людей

Субота, 03 квітня 2021, 21:10
У 46-му випуску відеопроєкту «Блаженніший Святослав: #доступно про важливе» Глава УГКЦ роздумує над сутністю Святих Таїнств – ділами Христа, які продовжує Христова Церква. Пропонуємо текстову версію і відеозапис цієї катехизи.

Слава Ісусу Христу, дорогі в Христі брати і сестри!

Продовжуємо нашу мандрівку дорогами віри нашої Церкви. Цього разу хочу запросити вас роздумати про таїнства християнської віри, які ми називаємо Таїнствами Церкви, або Святими Таїнствами.

Воскреслий Христос силою Святого Духа присутній у Таїнствах Христової Церкви

Знаємо, що Ісус Христос на третій день після свого воскресіння послав у світ своїх апостолів і дав їм особливе доручення: «Ідіть і навчайте, робіть учнями всі народи, хрестячи їх в ім’я Отця, і Сина і Святого Духа».

Апостол Марко додає ще одне важливе завдання Христа – певний «мандат довіри», який Він залишив апостолам. Спаситель сказав: «Хто увірує і охреститься – буде спасенним». Тож апостоли, продовжуючи місію Ісуса Христа і проповідуючи по всьому світу слово Його Євангелія, продовжують і діла, які Він робив.

У своїй земній місії Христос не тільки навчав, а й уздоровлював, вигоював усяку рану, творив чуда і сповнював Божий народ повнотою благодаті Святого Духа. Із Його воскресінням і вознесінням на небо ці діла не припинилися. Проповідь Божого слова, відкриття людині таїнств життя вічного продовжуються в житті Христової Церкви.

Про це дуже влучно свого часу сказав святий Лев Великий – папа Вселенського Халкидонського Собору 451 року: «Усе, що Христос чинив упродовж свого земного життя, не перервалося, а перейшло до Таїнств Церкви».

Отож, можемо сказати, що сьогодні воскреслий Христос силою і дією Святого Духа присутній і діяльний у Таїнствах Христової Церкви. Що це означає?

Таїнство Христової Церкви – це присутність живого Бога серед своїх людей

Для сучасної людини слово «таїнство» асоціюється, радше, з чимось таємним – це немовби якийсь секрет, те, що стосується вузького кола людей. В історії Церкви були різні єресі, зокрема гностичні, які говорили, що Христос залишив два типи Євангелія: таємне, лише для вибраних, і відкрите, для всіх, хто хотів би пізнати Його науку. Святий Іриней Ліонський, як спадкоємець традиції святого Івана Богослова, улюбленого Ісусового учня, спростував ці чутки ще в століттях раннього християнства.

Таїнство Христової Церкви – це не секрет чи таємниця обраних. Це присутність вічного життя і живого Бога серед Його людей. Таїнство Божої присутності не є закритим чи таємним, навпаки – воно відкрите і щоразу відкривається, тому що Господь Бог хоче, щоб кожна людина, у всі часи і в усіх народах, стала причасною до цього Таїнства.

Грецьке слово «містеріон» (таїнство), означає, що ми можемо пізнавати Бога, спілкуватися з Ним, хоча своїм знанням і розумом ніколи вповні Його не осягнемо. Бог незбагненний, Він – понад часом і простором, хоч би скільки людина Його пізнавала, хоч би як глибоко занурювалася в Боже життя, завжди воно буде для неї чимось новим, дуже цікавим, досі незвіданим – чимось, що захоплює її серце Божою силою і Божою красою.

Таїнство Христової Церкви – це можливість стати причасником життя вічного вже тепер. Це вічне життя присутнє тут і зараз, воно не починається тільки після смерті, як ми про це згадували, роздумуючи над членами «Символу віри». Цим Таїнством є можливість богоспілкування, переживання вічності вже тепер, – можливість зустрічі з живим Христом, який вознісся на небо, але не покинув своєї Церкви і присутній як її Глава.

Сім Святих Таїнств Христової Церкви

Христові Таїнства, як окремі дії Христа силою Святого Духа, можна побачити і пережити за допомогою різних символів і знаків. Традиційно кажемо, що в Христовій Церкві є сім Святих Таїнств: Хрещення, Миропомазання, Євхаристія, Покаяння, Єлеопомазання, Священство і Подружжя, – кожне з яких має свої символи, знаки. Тому ми кажемо, що кожне Таїнство – це видимий знак невидимої Божественної благодаті.

Щоб Боже життя і Божа дія торкнулися сучасної людини, вона має пережити і прийняти ті видимі знаки присутності невидимої Божої благодаті, які уділяються в Церкві за допомогою окремих слів, формул уділення Святих Таїнств, жестів, що їх здійснює священнослужитель у Христовій Церкві.

Отже, усе те діло, яке Христос чинив за свого земного життя, не переривається, воно не закрите в минулому, а є доступним для нас сьогодні. Таїнство Божої присутності не є секретом чи таємницею для вибраних, а навпаки – відкрите й доступне всім і кожному. І Церква запрошує приймати ці Таїнства. Навіть більше, тільки той буде спасенний, хто тут, на землі, увірувавши в слово Божественного Євангелія, прийме ці Таїнства. Апостол Марко, передаючи Христові слова, каже: «Хто увірує і охреститься, буде спасенний». Отже, Таїнства Христової Церкви є необхідними для нашого вічного життя і спасіння.

Ми умовно поділяємо сім Святих Таїнств на три групи: Таїнства християнського втаємничення, Таїнства зцілення і Таїнства служіння. Таїнства християнського втаємничення – це Хрещення, Миропомазання і Євхаристія. Таїнства зцілення – Покаяння і Єлеопомазання. А Таїнства служіння – Священство і Подружжя.

Тож запрошую вас заглибитися у Святі Таїнства, пізнати ті Таїнства, які ви вже прийняли у своєму житті, і ними жити – уповні жити тим завдатком богоспілкування, передсмаком життя вічного, майбутнього, що торкається нас уже тут і тепер.

† Святослав

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...