АКТУАЛЬНО

Тетяна Ставнича, президентка благодійної організації «Карітас України»: «США нас підготували до такої кількості біженців»

Понеділок, 21 березня 2022, 13:34
Тетяна Ставнича, президентка благодійної організації України «Карітас України», розповіла про роботу організації в час війни рф проти України.
Тетяна Ставнича, фото: FB / Caritas Ukraine Тетяна Ставнича, фото: FB / Caritas Ukraine

– Пані Тетяно, вже понад двадцять днів ми живемо в час війни в центрі Європі. Чи в історії Карітасу був уже досвід служіння в період активних бойових дій?

– Карітас розгалужений по всьому світі, і в різних країнах був різний досвід, але мені казали наші партнери із Західної Європи, що вони ще ніколи не бачили, щоб Карітас так швидко активізувався в такий надзвичайних обставинах, як це зробив Карітас України.

– Ця готовність до ситуації, яка склалася після повномасштабного вторгнення росії в Україну - очевидно, результат ретельного планування і кваліфікованих прогнозів?

– США, посилаючись на розвідку, повідомляли про можливу повномасштабну війну росії проти України. І ми, як благодійна організація, вирішили готуватися. Адже війна завжди позначається насамперед на цивільному населенні. Особливо вразливими стають діти та літні люди…

Ми вирішили краще підготуватися до різних сценаріїв та можливих наслідків. І в середині січня цього року ми запросили наших колег з Catholic Relief Services (американського Карітасу), який працює за кордоном. Вони є спеціалістами із надзвичайних ситуацій. Наші американські колеги з нами працювали кілька тижнів в Україні. Підготовка була дуже конкретна, особливо щодо шляхів потенційного переміщення осіб. Кожен з наших центрів почав опрацьовувати свій план, як діяти в певних обставинах. Коли почалася війна, ми якраз закінчували підготовку. Тож можу сказати, що ми значною мірою були готові до наших завдань, тому що мали певний план реагування.

Уже з першого дня воєнного вторгнення ми скликали керівників усіх осередків Карітасу і пустили в рух плани, які були попередньо розроблені. І коли прибули перші біженці, ми вже могли надавати потрібну допомогу. Відтоді щодня аналізуємо ситуацію і розвиваємо діяльність.

– Карітас поширений практично в усіх країнах ЄС. Це Німеччина, Польща, Австрія, Іспанія, Італія… Чи є якісь особливо активні країни в допомозі?

– Німеччина і Австрія завжди були нашими найбільшими партнерами. Останніх вісім років, власне в роки, коли вже тривала війна проти України, вони нам дуже допомагали. Також активними були Сполучені Штати Америки.

Допомогу, яка надходить українцям через Карітас, можна поділити на різні категорії. Найбільша – це, звісно, проєкти від різних партнерів для конкретних визначених цілей у допомозі біженцям продуктами харчування, гігієнічними наборами, притулком тощо. Крім того, прості люди з усього світу, особливо з Європи, збирають і привозять допомогу, яку ми приймаємо і передаємо туди, де є найбільш гострі потреби. Також до наших центрів багато волонтерів приносять допомогу або роблять грошові пожертви на нашу діяльність через банківські установи і таким чином долучаються до нашого служіння.

Перші два тижні це була така загальна допомога від усіх і в усьому. Тепер вона почала набувати більш конкретної форми і буде спрямована на людей за категоріями. Ми працюємо з людьми, які постраждали від війни, із 2014 року. Щоправда, ця робота велася здебільшого на сході України, у прифронтовій зоні. І зараз ми хочемо наш досвід застосовувати щодо всієї України, адже сьогодні схід України – це вся країна.

– Як змінився бюджет Карітасу України від початку повномасштабного вторгненні 24 лютого?

– Потреби збільшуються у нас на очах і бюджет відповідно зростає. Зараз наш бюджет за чотири місяці вже перевищив торішній. Тож ми очікуємо, що наш бюджет реагування на кризу, пов’язану з війною, буде більшим за 10 мільйонів євро.

Праця Карітасу зосереджена на допомозі вимушено переселеним особам та біженцям у всіх наших центрах і на кордоні. Окрім того, Карітас теж уже отримав і передав понад 520 тонн допомоги від партнерів і благодійників, більшість якої була спрямована на центральні, східні та південні напрямки – це допомога близько 70 000 людям. Наприклад, із заходу України ми щодня відправляємо по кілька вагонів вантажів до Києва, де наші  працівники з волонтерами розвантажують і розподіляють за пріоритетом. Що потрібно, залишають у столиці, інше везуть далі, зокрема до Харкова.

Де можливо, Карітас продовжує працювати в межах своїх традиційних проєктів і програм – зі старими бенефіціарами, які залишися у своїх домівках, з безпритульними, для яких готуємо щодня тисячі гарячих обідів у всій Україні, з лежачими самотніми людьми, до яких, крім нас, зараз ніхто не приходить. Працюємо з тим, хто втратив житло і потребує тимчасового притулку, з багатодітними сім’ями, які потребують елементарного забезпечення, як-от підгузків, дитячого харчування, базових гігієнічних засобів. Надаємо психологічно-соціальний супровід постраждалим від війни. Щоправда, цей аспект тільки починає набирати обертів. У Чернівцях на вокзалі ми вже створили дитячий простір, де наші аніматори граються з дітьми, а мами тим часом мають змогу трохи відпочити…

Наша команда з Дрогобича виїжджала до кордону з наметами і обігрівачами, де біженцям довго доводиться чекати з дітьми і мерзнути. Ситуація дуже динамічна і ми стараємося моніторити реальні потреби та відповідати на них. Зараз бачимо, що багато людей їдуть автобусами через кордон і зазвичай не мають що їсти, пити. Тож ми доносимо їм їжу і пиття.

Центри Карітасу надають щодня дах над головою майже 1400 особам. Ця цифра варіюється.

– Чи багато волонтерів долучаються?

– Дуже. Наші центри ще не подавали нам конкретних цифр, але в середньому це від 30 до 60 активних людей доброї волі у кожному центрі, які своєю допомогою роблять нас більш ефективними та оперативними. І разом з тим, всі нам кажуть, що охочих допомагати – неймовірно багато, тож наша команда волонтерів буде тільки розростатися. Велика частина служіння Карітасу зараз здійснюється саме через волонтерів, особливо в парафіях.

– Маю таке особисте запитання. Ви ось громадянка США. За кілька тижнів до вторгнення Америка активно закликала своїх громадян покинути України. Ви залишилися…

– Я є президенткою Карітасу України і вірю в місію, яку має Карітас. Навіть не думала про те, щоб покинути Україну в цей час.

– Кому підзвітний Карітас України?

– Карітас України підзвітний своїм засновникам – Патріаршій курії Української Греко-Католицької Церкви, одній із наших єпархій за кордоном та, звичайно, нашим закордонним партнерам.

Однією з рис Карітасу є повна прозорість. У нас регулярно проводяться міжнародні аудити, усі закупівлі ми робимо максимально прозоро, аналізуючи систему співвідношення якості та цінових пропозицій на постачання товарів і послуг.

Розмовляла Оксана Климончук
для Укрінформ

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...