АКТУАЛЬНО

Цікаві факти про тріо священиків «Новий час»

П'ятниця, 24 березня 2017, 13:28
Учасники тріо священиків «Новий час» розповіли в ефірі проекту «Відкрита Церква. Діалоги» на «Живому ТБ» про свою творчість, парафіяльне життя та пісенну євангелізацію.

-  Священики співають вже дванадцять років. Рішення винести пісню за межі церковного подвір’я виникло не в один момент. До цього отці дозрівали.

- Усі три священики мають музичну освіту: «Нам захотілося, щоб та пісня, яку ми співаємо, була донесена не тільки до людей церковних, а й до тих, хто може її почути мимохідь».

-  Тріо переважно відгукується на запрошення парафій. Священики виконують свої твори із благословення владик. Часом священиків кличуть виступати в колективи (медичні, педагогічні).

- Розпочалося все з того, що священики записали кілька пісень експериментально: «Потім принесли це владиці і йому сподобалося. Відтоді ми працюємо».

- Усі концертні програми і пісні «апробуються» аудиторією парафіян священиків: «Коли вони чують наші концертні програми, стають їх учасниками, то деколи кажуть: «Отці, понесіть це далі, за межі своїх парафій…». Ми маємо порозуміння і «благословення» своїх парафіян».

- Тріо часто співпрацює з о. Василем Бронею з Тернопільщини, о. Олексієм Саранчуком, який має гарну євангелізаційну програму. Подібний досвід тріо священиків є у Франції та в Ірландії.

-  Кожен творчий колектив переживає творчі кризи. Насамперед це пов’язано із питаннями музики, творчості та організаційної рутини: «Ми старалися в такі моменти молитовно переходити, брали творчі відпустки. Виходили з цього загартованішими, бо Господь показував нам подальший шлях».

-  Переформатування колективу сталося у зв’язку із смертю о. Андрія Щепана 2011 року, а йому на заміну прийшов о. Тарас Когут. Це змінило обличчя колективу, його звучання.

- Більшість музики написана серед ночі, інколи зранку. Є в репертуарі пісні, написані за 15 хвилин.

- У репертуарі є пісні біблійної тематики: на основі притч, про Богородицю, про святих. Є також пісні патріотичного спрямування, про матерів, на соціальну тематику.

- Музика – один із способів  показати, що Церква відкрита, що прагне людям доносити істину: «Ми хочемо сказати людям те, про що вони призабули, стараємося змусити їх по-новому на це поглянути».

- Пісня є частиною концертної програми тріо «Новий час». А поміж піснями є притчі, проповіді, поезія.

-  Молодь сприймає колектив неординарно. У репертуарі є спеціальна євангелізаційна програма для молоді «Запали свічу».

-  Вийти на сцену - небезпека і трудність для священика: «За священиком завжди і всюди ходить спокуса марної слави. Коли ця спокуса поряд, тоді усвідомлюєш її небезпеку. Однак це додає бажання служити. Бо ми багато їздимо і багато бачимо, і це нас стимулює здійснювати певні проекти у своїх парафіях. Ми постійно привозимо щось нове нашим парафіянам».

Департамент інформації УГКЦ

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...