АКТУАЛЬНО

«Це знак подяки вірних і духовенства за численні ласки, зцілення, заступництва», – владика Йосафат Мощич про коронацію ікони Божої Матері у Чернівцях

Субота, 22 травня 2021, 12:00
У неділю, 30 травня 2021 року, в Чернівцях відбудеться історична подія. Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав звершить чин коронації чудотворної ікони Матері Божої «Надія безнадійних» і відслужить Божественну Літургію з нагоди ювілею 200-ліття катедрального собору Успіння Пресвятої Богородиці. З цієї нагоди ми поспілкувалися з владикою Йосафатом Мощичем, єпархом Чернівецьким, про подію коронації, чудотворну ікону, нові відкриття у процесі реставрації та роль Богородиці в історії Чернівецької єпархії Української Греко-Католицької Церкви.

– Христос воскрес! Преосвященний владико Йосафате, у неділю, 30 травня, Блаженніший Святослав відвідає місто Чернівці та, єднаючись в молитві з усіма вірними у контексті марійського місяця травня, здійснить чин коронації Чернівецької чудотворної ікони Матері Божої «Надія безнадійних» у катедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці. Розкажіть, будь ласка, детальніше про цю подію. Наскільки вона важлива для Чернівецької єпархії і для всієї УГКЦ?

– Воістину воскрес! Це, направду, всецерковна подія, під час якої Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, здійснить чин коронації Чернівецької чудотворної ікони Матері Божої «Надія безнадійних» золотими коронами, які поблагословив сам Папа Франциск у Ватикані.

З нагоди святкування великого 200-літнього ювілею катедрального собору Успіння Пресвятої Богородиці Блаженніший Святослав очолить Архиєрейську Літургію. А перед самою Літургією Патріарх звершить коронацію ікони покладанням корон над ликами Ісуса і Марії.

«Ця ікона стала знаком єдності духовенства та вірних єпархії, місцем зустрічі підчас нічних чувань», – владика Йосафат Мощич

Це знак подяки вірних, паломників і духовенства Чернівецької єпархії за численні ласки і благодаті, зцілення, заступництва, отримані внаслідок молитви до Матері Божої перед її іконою «Надія безнадійних». Ця ікона стала знаком єдності духовенства та вірних єпархії, місцем зустрічі під час нічних чувань.

Також, засвідчуючи нашу відданість Пресвятій Богородиці, порадившись з колегією єпархіальних радників, як єпископ повіреного мені народу Божого, маю намір цього дня здійснити Акт посвяти нашої єпархії під покров Богородиці, прославленої в чудотворній іконі «Надія безнадійних». Цим проситимемо Матір Божу про особливе покровительство та заступництво.

– Владико, розкажіть, як і хто приймає рішення про коронацію ікон? Чому коронація ікони в Чернівцях припала саме на цей час?

– Ікона Богородиці може отримати коронацію, коли є поширений культ почитання, здійснюються паломництва, є свідчення чуд за посередництвом ікони, і тоді єпископ може звернутися до Апостольської столиці з проханням відзначення ікони коронами.

Шлях до коронації ікони у Чернівцях був досить насичений.

Якось так склалося, що проголошення єпархії, інтронізація першого єпископа і введення його на престол відбулося у третю суботу місяця, 18 листопада 2017 року. Наприкінці Літургії у подячному слові я звернувся до духовенства та мирян із закликом творити спільноту, творити єпархію, збиратися на молитовні чування біля нашої ікони Богородиці кожної третьої суботи місяця в наміренні за покликання священників (тоді у єпархії було лише 13 священників), за монашество, за відкриття нових парафій, храмів, і щоб Господь подав нам жертводавців.

Згодом на наше прохання Апостольська пенітенціарія надала декрет про повний відпуст. Вірні мають можливість отримати повний відпуст у катедральному храмі біля чудотворної ікони у кожну третю суботу місяця під час нічних чувань, а також у всі богородичні свята. Це посприяло тому, що ще більше людей почало приїжджати до ікони та особливо на нічні чування.

У серпні 2019 року ікону ми передали на реставрацію до Львова. Під час реставрації іконі було повернено первісний лик. Реставраційна рада відкрила, що час написання ікони сягає XVII століття, і вона є реплікою Ченстоховської Богородиці.

«У мене є мрія знову приїхати сюди на коронацію цієї ікони», – Блаженніший Святослав під другого візиту до Чернівців

– А як зародилася думка про її коронацію?

– Зважаючи на численність паломників, які прибувають вшанувати цю ікону, зародився, власне, задум її коронації. Його підтримав Блаженніший Святослав, коли вдруге приїжджав до Чернівців, на освячення нового престолу і святилища в катедрі. Він сказав, що має мрію про коронацію чудотворної ікони Святішим Отцем. Про цю ідею, яку, до речі, мав і я, хоч не озвучив її перед Главою Церкви, Блаженніший Святослав розповів під час святкової трапези. Він так і сказав: «У мене є мрія знову приїхати сюди на коронацію цієї ікони».

Так ця мрія жевріла, і в певний момент я скерував листа до Конгрегації Східних Церков, описавши набожність народу до ікони Богородиці та просячи про коронацію. Відповідь була позитивна. Ми замовили дві корони, які передали до Ватикану, і 20 травня цього року Папа Франциск поблагословив їх. Відтак 30 травня очікуємо на Блаженнішого Святослава, який здійснить чин коронації.

Звичайно лист з Риму прийшов ще раніше, але з початком пандемії можливості провести коронацію не було. Ми чекали відповідного моменту. Також просили Блаженнішого Святослава приїхати. Він погодився на 30 травня.

«Це чудове завершення богородичного місяця травня є знаком духовної єдності з молитовним марафоном католицького світу», – владика Йосафат Мощич

– Папа Франциск оголосив травневий молитовний марафон із 30 санктуаріїв світу. Цього ж місяця ви очікуєте коронацію чудотворної ікони. Який вбачаєте в цьому знак?

– Офіційно наша Зарваниця ввійшла до списку цих санктуаріїв, де 27 травня на весь світ транслюватиметься молитва на вервиці, яку очолить Блаженніший Святослав із Синодом Єпископів.

Вінчаючи завершення молитовного травневого марафону 31 травня, Святіший Отець особисто молитиметься вервицю з Ватикану. А день перед тим, у неділю, 30 травня, наш Отець і Глава УГКЦ увінчає чином коронації Богородицю, прославлену в нашій іконі у Чернівцях. Це чудове завершення богородичного місяця травня є знаком духовної єдності з молитовним марафоном католицького світу.

Знаєте, через пандемію коронавірусу коронація ікони відтерміновувалася. Але все ж таки гадаю, що саме цей травневий час коронації є знаком Божого промислу для нас.

«Чернівецьку Богородицю вшановують як покровительку сімей, надію для неплідних подружніх пар, як ту, що поєднує молоді серця в християнську сім’ю», – владика Йосафат Мощич

– Чому ікона називається «Надія безнадійних»? Чи є якісь відомості про чуда за її посередництвом?

– Ця назва закріпилася ще на початку 90-х років, напевно, тому, що вона давала надію тим, хто її втратив, хто перебуває у важких життєвих обставинах. Насамперед, Чернівецьку Богородицю вшановують як покровительку сімей, надію для неплідних подружніх пар, як ту, що поєднує молоді серця в християнську сім’ю.

У катедральному соборі біля ікони є книги для прохань до Матері Божої і свідчень про зцілення. У тих книгах записані свідчення людей про зцілення, оздоровлення та отримані ласки за посередництвом Богородиці, прославленої в чудотворній іконі. Сюди, до Чернівців, приїжджають паломники з Галичини і з-за кордону з різними своїми наміреннями.

Одне з останніх свідчень, для прикладу, мені повідомили сьогодні. Це історія річної давнини. Під час паломництва до ікони та нічних чувань вірні молилися за добре проведення операції із видалення доброякісної пухлини мозку пані Оксани К. з Івано-Франківська та за її зцілення. І дійсно все пройшло успішно. На здивування усіх її за три дні виписали з лікарні додому, і вже близько року вона себе добре почуває і молиться з вдячністю перед нашою іконою.

«У процесі реставрації з'ясувалося, що іконі майже 400 років», – владика Йосафат Мощич

– Владико Йосафате, ви згадували, що ікону реставрували. Відомо, що 11 квітня минулого року вона повернулася до катедрального храму зі Львова. Розкажіть, будь ласка, про причини і сам процес реставрації.

– 30 серпня 2019 року я вирішив віддати ікону на реставрацію до Львова. Ірина Гірняк, голова спілки реставраторів, особисто цим займалася. Під час цієї реставрації було зроблено два відкриття. Фактично, ми відкрили нову історію ікони.

Перше – авторський, первинний лик, який був від початку, реставратор повернула, знявши три пізніші перемалювання Богородиці.

Другим відкриттям було те, що іконі не 200 років, як ми спершу думали. З'ясувалося, що майже 400 років. Це відкриття історії дуже цікаве. Уявіть собі – XVII століття! Храм освячений у 1820 році, а ікона удвічі старша.

Тут виникають питання. Звідки вона? Як опинилася в катедральному соборі? У який спосіб сюди потрапила? Це новий виклик для нас, нове завдання – вивчити її історію.

Сама ікона написана на полотні, і сягає практично початку або половини XVII століття і є реплікою відомої Ченстоховської Богородиці. Друга частина ікони написана на дереві, властиво, самі ангели, і це, як з'ясувалося, було зроблено вже пізніше, правдоподібно, у часи відкриття храму в 1821 році.

Щодо її походження, можливо, до неї має стосунку Тадей Туркул, український боярин, який був фундатором земельної ділянки і нашого храму. Ймовірно, ікона з його дому чи приватної каплиці. Але це ще треба добре дослідити і видати окрему книжку.

Детальніше про реставрацію ікони можна прочитати на нашому сайті у розділі про чудотворну ікону.

– На початку пандемії в Чернівцях була найбільша кількість хворих на коронавірус, і 12 квітня минулого року ви, владико Йосафате, у супроводі священників здійснили молитовний об’їзд містом у намірі заступництва Пресвятої Богородиці, покровительки Буковини, від пандемії. На вашу думку, чого може навчити Пресвята Богородиця кожного вірного сьогодні, у цей нелегкий та доволі тривожний час пандемії?

– Гадаю, вона може навчити того, що потрібно завжди покладатися на Богородицю, на Боже заступництво. Хоч би що було, хоч би які важкі часи чи переслідування настали, ми завжди повинні покладати надію на Бога, на Матір Божу. Вона заступається за нас. Вона є нашою матір’ю в тяжких обставинах. У неї ми всі знаходимо підтримку, заступництво. У час пандемії ми жодного нашого храму не закрили, а навпаки – подвоїли кількість богослужінь та розпочали прямі трансляції цих богослужінь в інтернеті.

Катедральний храм був відчинений, і доступ до ікони був завжди. Так люди могли приходити і молитися, і в цей непростий час Богородиця була надійним якорем, нашим прибіжищем, нашою надією.

«Тих 400 років Матір Божа, мабуть, чекала на цей момент її прослави, звеличення та нашої подяки», – владика Йосафат Мощич

– Якою взагалі є роль Богородиці в історії Чернівецької єпархії та житті вірних?

– Я думаю, що роль Богородиці в історії нашої єпархії є основною. Силою факту, катедральний собор є храмом Успіння Пресвятої Богородиці. Тут, у храмі, від його початків уже 200 років перебуває й ікона. А самій іконі, згідно з дослідженням реставраторів, близько 400 років. Увесь цей час Матір Божа, напевне, чекала на цей момент Її прослави, звеличення та нашої подяки. Адже біля ікони Богородиці, мабуть, багато поколінь людей вимолювали розвиток нашої Церкви на Буковині, зростання до рівня єпархії зі своїм єпископом та духовенством.

Вона об’єднує дуже багато людей, і це було виразно видно, коли ми започаткували нічні чування в катедральному соборі біля ікони. У будь-який місяць у нас на молитві біля ікони на чуваннях постійно були люди, і їх кількість постійно збільшується. Плоди їхніх прохань ми бачимо у зростанні кількості духовенства удвічі від часу заснування єпархії. Маємо монашество – двох сестер служебниць, своїх семінаристів. Цього року очікуємо освячення чотирьох церков. Ми бачимо в цьому особливе заступництво Богородиці.

– А яке місце Пресвята Богородиця посідає у вашому житті? Можливо, пригадуєте певні моменти, коли особливо відчували Її підтримку та присутність?

– У мене вдома, звідки я родом, у Старому Роздолі, є храм Успіння Пресвятої Богородиці. Також у Крилосі, де я, будучи духівником, щомісяця приїжджав на нічні чування і де мене висвячували на єпископа, храм теж присвячений Успінню Пресвятої Богородиці. Немов за руку, Богородиця перевела мене сюди, до Чернівців. І тут теж храм Успіння Пресвятої Богородиці і чудотворна ікона. Неначе те саме повторюється, тільки в інший спосіб, в іншій формі. Відчувається Її опіка, за що Їй особливо вдячний.

Тут, біля ікони, де люблю приходити молитися вервицю, я отримую натхнення як єпископ, візію того, що мені потрібно робити, у якому напрямку рухатися, як гідно послужити повіреному мені духовенству та народу Божого.

«Ми повинні приходити до Богородиці, як до матері. Мама завжди чекає, мама завжди рада», – владика Йосафат Мощич

– На вашу думку, яким має бути вшанування Богородиці в сучасному світі?

– Я думаю, що ми повинні приходити до Богородиці, як до матері. Мама завжди чекає, мама завжди рада. Вчасно чи не вчасно, сумні ми чи веселі, вона завжди нас чекає, бо ми – її діти. Разом з тим, Богородиця є Матір’ю всіх християн, усіх дітей Божих. І напевне, треба по-синівськи прибігати до дому матері, де ми можемо поспілкуватися, просто побути в тиші, помолитися. Вона додає нам мотивації рухатися далі, а нашим убогим зітханням і проханням – силу, відвагу, перепочинок, затишок, допомагає йти вперед, не опускаючи рук, допомагає відроджуючи надію у житті, і піднімає наші похилі голови. Вона є на нашому боці, вона молиться за нас. Вона є з нами. Вона вчить нас, як повертатися до Її Сина, вказує шлях і супроводжує нас.

Праведні чи грішні, ми завжди маємо захисток, коли приходимо додому. Цього зараз бракує сучасній людині, яка є дуже часто розгублена, безнадійна, не знає, куди йти, однак додому завжди знає дорогу.

– Дуже дякую вам, владико Йосафате, за ваш час. Можливо, хочете від себе щось додати на завершення?

– Користаючи з нагоди, я хотів би запросити всіх наступного тижня, 30 травня, у неділю, духовно єднатися з нами в урочистому святкуванні за допомогою онлайн-трансляції урочистих богослужінь. А тих, хто буде тут, у Чернівцях, радо запрошуємо прийти до храму чи на подвір’я, зберігаючи усі карантинні норми. Запрошую всіх стати свідками цієї історичної події святкування 200-літнього ювілею катедрального собору, яке увінчається коронацією Чернівецької чудотворної ікони Матері Божої «Надія безнадійних», що його здійснить Блаженніший Святослав, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви.

Розмовляв Микола Мудрик
для Департаменту інформації УГКЦ,
фото надані Пресслужбою Чернівецької єпархії УГКЦ

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...