АКТУАЛЬНО

УГКЦ за тиждень представить проект про Кобзаря

П'ятниця, 16 травня 2014, 11:39
Телебачення Української Греко-Католицької Церкви «Живе.ТБ» та Всеукраїнський благодійний фонд Юрія Дерев’янка 22 травня представлять проект «Кобзар єднає».

«Кобзар єднає» – це інтерв’ю з відомими українцями про Тараса Шевченка. Зокрема, з Мирославом Мариновичем, Євгеном Сверстюком, Джамалою, Блаженнішим Любомиром (Гузаром), Святішим Патріархом Філаретом, Блаженнішим Святославом, Валентином Сильвестровим, Євгеном Станковичем, Тарасом Компаніченком й іншими. Загалом їх п’ятнадцять.

«Коли наприкінці минулого року ми започатковували цей телепроект, то розуміли, що Україна потребує об’єднання. Але не думали, що ця тема стане настільки актуальною. Тарас Шевченко – це дуже потужний символ єдності українців. Кожна епоха, кожен критичний період у житті народу відкриває нам нового Тараса, який своєю творчістю дає відповіді на найскладніші питання, у тому числі політичні, пов’язані з українством», − зазначив народний депутат Юрій Дерев'янко.

«Глибока проблема у сприйнятті Шевченка – це жорстка «зашлакованість» образу. Українці звикли бачити його у важкому «мужицькому» кожусі та з обличчям, обрамленим такими ж важкими вусами. Совєти так довго сіяли в нашій свідомості прямокутний, наче домовина, образ Кобзаря, що ми навіть зараз готові поховати у ньому Тараса справжнього, цікавого, юного і людського. Тож від перших секунд кожної серії телепроекту «Кобзар єднає» ми буквально примушуємо глядача якнайширше розкрити власну уяву і стати у площині ХІХ-го століття – з його справжніми звуками, запахами й барвами», − продовжує редактор «Живого.ТБ» Лук'ян Сельський.

«Одна з наших основних проблем була та, що ми не любили (і не знали!) себе самих. Тепер багато що змінилося. Не обійшлося тут й без Шевченкової участі. У складні часи кожен народ опирається на власних героїв. В останні дні Майдану, коли було неймовірно боляче, я загрузила в Youtube Шевченка і просто слухала нон-стоп – хотілося ще більше відчути свою українськість.  Мені здається, що зараз поет звучить, говорячи сучасною мовою, у форматі 3D. Тобто, аналітично, актуально й об’єднавче», − підкреслила у свою чергу українська співачка Джамала.

Прототип біблійного пророка, український Цар Давид, псалмоспівець, тонкий лірик, людина, здатна об’єднати довкола себе українців в Україні і за її межами – зокрема такого Тараса Шевченка ви побачите в телепроекті «Кобзар єднає».

Головне завдання проекту – показати сучасного й актуального Тараса Григоровича. Адже Шевченко з 200-річної давнини говорить про наші сьогоднішні проблеми. Нам, його нащадкам, варто лише почути його.

 

www.ukrinform.ua

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...