АКТУАЛЬНО

Українці Франції вшанували пам’ять героїв Майдану і війни з Росією

Понеділок, 24 листопада 2014, 14:31
Героїв Майдану та жертв Голодомору згадували не тільки в Україні, а й за кордоном. Зокрема, у французькому місті Санліс за півсотні кілометрів від Парижа. Там колись була резиденція королеви Франції – Анни, дочки великого київського князя Ярослава Мудрого. Тепер у місті є церква української громади і культурний центр Анни Ярославни.

У Санліс називали видатну киянку "Анною з Росії", бо "Русь" і "Росія" звучать французькою мовою однаково. Нині ж доньку Ярослава Мудрого в Санлісі почали називати винятково "Анною із Києва". 

У містечку Санліс, історія якого налічує понад 4 тисячі років – досі лишилося багато слідів доньки Ярослава Мудрого, або як її тут називають – "принцеси зі сходу". Наприклад, перше абатство міста, збудоване в ХІ-му столітті саме Анною Ярославною. Зараз тут розташовується звичайний коледж Святого Венсана. 

Також іменем Анни Ярославни тут названі дві вже сучасні школи. Славетна пам’ять про французьку королеву з Києва, про освіченість і силу політичного впливу якої ходять легенди – стала головною причиною того, що українська греко-католицька церква облаштувала свій головний західноєвропейський храм саме тут, у Санлісі. Сьогодні тут не просто служба – українці зі всієї Франції, греко-католицькі єпископи з усього світу з’їхалися до собору Бориса і Гліба вшановувати пам’ять Героїв Небесної сотні, війни на Сході, анексії Криму та Голодоморів.

Тутешня церква – осередок культурного і навіть політичного життя української громади. Саме тут буде розташовуватися український культурний центр, звісно, названий іменем Анни Ярославни. 

Засновниця культурного центру Анни Ярославни у Франції Вікторія Делінджер каже: "Є країни, які витрачають великі гроші на пропаганду. Це не наше, це не наш стиль. Україна – не така, ми не є фізично велика держава, ми не є фізично багата держава. Але ми маємо дуже сильний дух і нам потрібно використовувати дух нашого народу і цей факт, що ми здатні самоорганізовуватися. Тобто, такі ініціативи, які ведуться, щоби краще інформувати, показувати українських митців, українське кіно, українську моду, українську кухню, книжку".

Українці Франції – як ті, що переїхали відносно недавно, так і ті, чиї батьки народжені вже тут – не залишають думок про батьківщину. Минулої зими вони гуртом лікували поранених на Майдані, зараз громада збирається на допомогу пораненим на Сході. Влітку тут рятували ногу десантнику з 80-тої бригади. 

"Зараз працюємо, власне, над пошуком можливих варіантів лікування тут і оперування, і протезування поранених внаслідок Антитерористичної операції на сході України" – розповів Дмитро Атаманюк, керівник медичної асоціації Франція-Україна. 

У церкві Бориса та Гліба – єпископи Борис і Гліб також сьогодні заснували однойменне товариство, яке опікуватиметься українськими вояками. Борис – глава УГКЦ в Західній Європі, Гліб – ієрарх з Лондона. Обидва – учні кардинала Йосипа Сліпого, настільки відомого на Заході, що зі сталінської в’язниці свого часу його витягували Папа Римський та американський президент Кеннеді. 

www.5.ua

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...