АКТУАЛЬНО

«Українці вміють працювати і це той інструмент, який здатен нас робити багатими», – думки Глави УГКЦ про багатство і бідність

Вівторок, 27 березня 2018, 12:45
Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у прямому ефірі чергового випуску інтерактивної програми «Відкрита Церква» на «Живому ТБ» роздумував про суть багатства і бідності людини. Крім цього, Предстоятель Церкви пояснив, які є види багатства і бідності.
  • Ми всі повинні працювати для того, щоби рівень якості життя в Україні щоразу ставав кращим. Відповідно до міжнародних стандартів, зокрема стандартів ООН, критерії «якості життя» вимірюються тим, наскільки людина в тій чи тій державі може забезпечити свої базові потреби.
     
  • У багатьох сферах великою є роль держави, однак, з іншого боку, ми повинні себе питати: що ми повинні зробити для того, аби підняти рівень життя в Україні?
     
  • У певні моменти я відчуваю, що в Україні ще існує пасивний стан, який ми успадкували від радянських часів, на кшталт «що держава для мене зробила», «що держава мені дала». З одного боку, це легітимне запитання, бо держава повинна створити відповідні умови, однак постає таке запитання: наскільки ми реалізували можливості чи наскільки ми скористалися нагодами, які дає наша держава, щоб розвиватися, як особистостям?
     
  • Коли говоримо про багатство і бідність, то відразу думаємо про економічні чи матеріальні речі. Зокрема, про доходи, уміння управляти майном чи вміння заробляти. Однак є й інші види людської діяльності, інші види багатства й бідності.
     
  • Ми дуже часто говоримо про такий вид бідності, як «цивілізаційна бідність». Сьогодні ми відчуваємо, що наш добробут і можливість чи необхідність повноцінного розвитку особистості випливає з того, наскільки Україна користає із здобутків сучасної цивілізації. Ми в попередніх програмах говорили про трансплантацію органів та інші здобутки, які має сьогодні людство, а ми в Україні часто не маємо до цього доступу. Таким чином, ми в Україні, як суспільство, починаємо маргіналізуватися.
     
  • Є й інші види бідності і багатства – «культурна (-е) бідність (багатство)». Про це наголошував Блаженніший Любомир: у нас є багато людей, які мають гроші, але не мають культури, вони є т. зв. «скоробагатьками». Тобто вони не знають ціни грошам і статкам, тому не вміють їх правильно вживати і використовувати. Уся Україна побачила мізерний рівень культури, коли відкрилися багатства, т.зв. «утікачів» під час Революції гідності. Ми побачили, як нікчемно і бідно можна використовувати злитки золота.
     
  • Один із видів багатства, яке має Україна і яке я побачив на прикладі Латинської Америки, це культура праці. Українці вміють працювати. Це той інструмент, який здатний нас робити багатими, незалежно від того, чи ми працюємо на землі, чи в бізнесі. Культура праці є нашим великим багатством, яке було нещадно руйноване в часи колективізації і т.зв. радянського соціалістичного типу управління земними благами.
     
  • Давайте будемо вчитися, щоб бачити і розуміти, що ми є набагато багатшими, аніж ми про себе думаємо!
     

Руслана Ткаченко, Департамент інформації УГКЦ

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...