АКТУАЛЬНО

«Вакцинація є особистою справою кожної людини, вона має бути добровільною», – Глава УГКЦ в коментарі для УП

Понеділок, 01 лютого 2021, 15:19
Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, висловив свою позицію щодо вакцинації. У коментарі для «Української правди» Глава Церкви наголосив на тому, що вакцинація є особистою справою кожної людини, вона має бути добровільною. Разом із тим Предстоятель зазначив, що, коли вакцина від коронавірусу буде для нього доступною, він «пристане на таку пропозицію». Нижче публікуємо весь коментар Блаженнішого Святослава.

Уявлення, що Церква є проти вакцинації, – хибне. Існують певного роду кола, які перебувають під впливом різних псевдонаукових уявлень про вакцинацію. Але Церква передусім будує своє ставлення до вакцинації на основі наукових доказів.

Сьогодні ми не знаємо світу без вакцинації. Світ, у якому ми живемо, виник внаслідок певних запобігань людства перед поширенням особливо небезпечних захворювань. Вірити у світові змови є приватною справою, але це не має нічого спільного із вченням Церкви, якого дотримується християнство.

Страх перед вакцинацією проти коронавірусу є цілком природним, адже вакцина є чимось новим і не вивченим. Її винайшли в рекордно короткий термін, і люди мають підстави сумніватися в її ефективності, мати певні побоювання.

Вакцинація є особистою справою кожної людини, вона має бути добровільною. Навіть за офіційного підтвердження, що вакцина є безпечною та доступною, держава має лишити людині простір особистої свободи. Не можна насильно нав’язувати будь-які ліки.

Наші священники в питанні вакцинації закликають слухати лікарів – у цьому питанні ми є абсолютними партнерами наших медиків. Якщо медичних показів для уникнення вакцинації немає, тоді потрібно вакцинуватися. Це стосується не тільки коронавірусу, а й інших захворювань, які сьогодні можуть бути небезпечними для здоров’я.

Церква хоче, щоб священнослужителі одні з перших мали доступ до вакцини. Ми мали про це розмову під час зустрічі Всеукраїнської ради Церков з прем’єр-міністром України – згадували, що священнослужителі так само, як і інші соціальні працівники в державі, працюють з людьми. Ми дуже хочемо, щоб наші храми були безпечним простором для громадян.

Якщо священників включать до плану вакцинації, ми будемо дораджувати їм скористатися з цієї нагоди. Але наголошуємо на добровільності.

Особисто я маю всі щеплення, які роблять у дитячому віці. Останнє робив кілька років тому – від грипу. Це абсолютно нормально сучасній людині користати з такої нагоди, щоб себе захистити від захворювань.

Коли вакцина від коронавірусу буде для мене доступною як для священнослужителя чи людини, яка має певний вік, то, очевидно, я пристану на таку пропозицію.

Нам дуже важливо, щоб вакцинація брала до уваги найбільш вразливі верстви населення, щоб план вакцинації був справедливим. Важливо, щоб не було спекуляції довкола цієї справи. Папа Франциск зауважує, що найбільш маргіналізовані й бідні повинні мати право вакцинуватися, як і всі інші громадяни.

До речі, Папа Франциск і папа-емерит Бенедикт вже є вакциновані. Це дуже гарний приклад для всіх єпископів, священнослужителів і громадян України.

Українцям, які вагаються, чи робити щеплення, я б порадив слухати своїх лікарів. Якщо стан здоров’я не викликає протипоказань щодо вакцинації, то варто себе убезпечити від цієї хвороби, оскільки ми знаємо, що інших ліків на сьогодні не існує.

Бережіть своє здоров’я. Якщо для цього потрібно вакцинуватися, то вакцинуйтеся.

Блаженніший Святослав для УП

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...