АКТУАЛЬНО

«Випробування коронавірусом дало зрозуміти, що існує культура відповідальності один перед одним», — о. Роман Кривий (Італія)

Субота, 21 березня 2020, 20:43
В італійському регіоні Кампанія, за 60 кілометрів від Неаполя, розташоване містечко Авеллі́но. У ньому мешкає близько пів сотні українців і з 2014 року діє персональна парафія УГКЦ для українців Святих Володимира та Ольги.

«Я тут служу із 2007 року, але лише через сім років вдалося заснувати персональну парафію, яка має власний храм. Місцева архидієцезія передала нам у користування храм Богородиці Салетської, який був зачинений після землетрусу», — розповідає настоятель о. Роман Кривий. У листопаді 1980 року тут відбувся землетрус магнітудою 6,9. 

Як відомо, указом Президії Ради міністрів Італійської Республіки, єпископат Італії призупинив всі цивільні урочистості та релігійні богослужіння, в тому числі й похоронні. Через повідомлення Італійської Єпископської Конференції Церква Італії запевняє у своїй близькості з усім суспільством, що зіштовхнулося з небезпекою для здоров'я. У повідомленні говориться, що «обмежувальні заходи, запроваджені владою, болісно та з труднощами сприймаються пастирями, священниками і вірними, але одночасно Італійська Церква прагне зробити свій внесок у захист охорони здоров'я». «Подібно, як і всі храми в Італії, наш храм зачинений у цей період. Однак в ньому відбуваються богослужіння із зачиненими дверима, тобто без людей», — додав священник.

У містечку із чисельністю населення 418 306 осіб (станом на 1 січня 2019 року) працює лікарня Москаті, куди привозять велику кількість  хворих на коронавірусну інфекцію COVID-19 з усього регіону. Уранці, 20 квітня, тут помер 85-річний отець Антоніо Ді Стасіо, священник з містечка Аріано Ірпіно, який був сюди госпіталізований. За останніми даними, в лікарні бракує місць для хворих.

«Я намагаюся залишатися із вірними на зв’язку через засоби сучасної комунікації. Роблю трансляції богослужінь через соціальну мережу Facebook», — каже о. Роман. За його словами, в ситуації, яка зараз склалася, потрібно залишатися «добрим християнином».

Священник закликає усвідомити, що є певні обмеження, на які існують церковні приписи чи декрети: «Зараз, коли ми зачинені у своїх домівках, а священники служать у храмах на самоті без вірних, це дає нагоду нам оцінити те, що ми мали. Чи насправді ми, приймаючи Святі Тайни, відчували особливість цього моменту, а коли торкалися ікон, усвідомлювали їх значення?»

Коли приходить біда, ми тоді згадуємо про Бога: «Гадаю, ми не повинні зараз запитувати Бога, чому Він це допустив. Адже Він чекає все життя, коли ми навернемося. Він є справедливим і прагне, аби ми навернулися».

У цей час випробувань, який збігся з періодом Великого посту, о. Роман радить молитися Молитвослов та Хресну дорогу вдома: «Переконаний, щира персональна молитва може стати помічною. У сучасному світі існує багато засобів, аби ми могли молитися, головне, знайти час і бажання на це». Душпастир просить священників бути обережними під час уділення Таїнств, закликаючи їх вживати всіх засобів гігієни.

Про те, як о. Роман зараз спілкується зі своїми парафіянами, він розповідає так: «У нас є група у WhatsApp, де я спілкуюся з прихожанами. Там парафіяни мені пишуть прохання про молитви. Це їм допомагає. Багато із них зараз втратили роботу і, таким чином спілкуючись, ми одне одного підбадьорюємо».

«Священники в Україні повинні зрозуміти всю складність ситуації. Ми віримо і довіряємо Богу, але й повинні застерегти себе, адже ми відповідальні за те, що робимо», — ділиться о. Роман. «Ніхто не знає, де парох з містечка Аріано Ірпіно міг заразитися, але всі люди, які тоді відвідували храм, могли стати позитивними на вірус. Тож будьмо уважними в тому, що робимо!» — додав він.

А ось як отець розповідає про свої теперішні душпастирські будні: «Сьогодні я повертався із храму автомобілем і мене зупинила поліція. Вони запитали мене, звідки я їду і куди. Я був у масці, в одноразових рукавичках, проте мусів все докладно розповісти і запевнити в тому, що служив богослужіння із зачиненими дверима».

«Зрозумійте, що італійців вдома неможливо затримати, але зараз ситуація змінилася. Випробування коронавірусом дало зрозуміти, що існує культура відповідальності один перед одним. Це змінило навіть мене, бо я відчуваю потребу щирої молитви за тих людей, за яких несу відповідальність», — розповів о. Роман Кривий.

Руслана Ткаченко для Департаменту інформації УГКЦ

 

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...