АКТУАЛЬНО

Вирушаємо до Ватикану: що варто відвідати в Апостольській Столиці

Середа, 18 березня 2015, 12:34
Якщо, за давнім прислів’ям, усі дороги провадять до Риму, то в Римі, без сумніву, всі дороги провадять до Ватикану – міста в місті, держави в державі, величного центру Католицької Церкви, Святішого Престолу Святого Петра, Апостольської Столиці, збудованої на місці, де в 67 році по Різдві був розіп’ятий і похований вірний учень Христовий – св. апостол Петро.

Молитовним, паломницьким центром Ватикану є Собор Святого Петра, який називають серцем католицького світу. Собор збудований над гробом св. апостола, що загинув мученицькою смертю від руки імператора Нерона, який наказав публічно розіп’яти його. Вважаючи себе недостойним зазнати тих самих мук, що й Господь, апостол попросив розіп’яти себе вниз головою. Згодом учень Петра св. Климент узяв тіло апостола і поховав тут же, на Ватиканському пагорбі.

Першу базиліку на місці гробу св. Петра збудував Костянтин Великий в IV ст., коли разом із матір’ю підносив святині Єрусалиму та Риму. Однак та велична будівля, яку з трепетом відвідують тисячі сучасних паломників, створювалася протягом цілої епохи Відродження, в ХV – ХVII ст. Собор Святого Петра – найбільша за розмірами католицька церква; на його підлозі навіть зроблені спеціальні позначки, що вказують на довжину інших визначних католицьких храмів, щоб паломники мали змогу порівняти їх.

Гріб (рака) святого Петра – найголовніша реліквія собору – знаходиться в Священних гротах – підземному склепі під самим храмом, утвореному на зразок давніх римських катакомб, в яких ховали перших християнських мучеників. У Священних гротах поховані майже всі Папи Римські, багато з яких причислені Католицькою Церквою до лику святих. Однією з найбільш відвідуваних гробниць є могила Святішого Отця Івана Павла ІІ – Папи, особливо близького серцю кожного українця.

Собор Святого Петра має безліч окремих приділів, у яких зберігаються християнські святині, привезені з Єрусалиму та цілого світу. В одному з таких приділів встановлений безсмертний шедевр найвідомішого митця епохи Відродження Мікеланджело – Пієта (з лат. «Оплакування») – мармурова скульптура, яка зображає Пресвяту Богородицю, що тримає на колінах мертве Тіло Свого Божественного Сина.

У соборі виставлена для вшанування також відома бронзова скульптура св. апостола Петра, який возсідає на троні. Існує давня паломницька традиція торкатися рукою чи вустами ноги апостола, приносячи йому в молитві свої найзаповітніші прохання.

Найбільшим мистецьким шедевром собору є балдахін (ківорій), збудований над центральним престолом, що на ньому має право служити Месу лише Папа Римський, – вишукана 29 метрова споруда, встановлена над чотирьох стовпах – творіння архітектора Берніні, який працював також над куполом храму і відомий як творець колонади (колонада Берніні), що обрамляє площу Святого Петра.

У соборі святого Петра зберігається одна з найбільших святинь УГКЦ – мощі святого великомученика Йосафата Кунцевича – «апостола єдності», греко-католицького єпископа, який у ХVII ст. прийняв мученицьку смерть, обстоюючи ідею церковної унії – повернення єдності Західної та Східної Церков. Мощі св. Йосафата Кунцевича були перевезені до Ватикану в 1963 році з ініціативи Папи Івана ХХІІІ з віденського греко-католицької церкви св. Варвари, де вони зберігалися раніше.

З купола собору Святого Петра, на який обов’язково піднімаються паломники й туристи, відкривається величний вид на Апостольський палац – комплекс споруд всередині Ватикану, де розташовані музеї та працюють церковні установи, та площу Святого Петра. Остання збудована архітектором Берніні у вигляді ключа – символу влади Верховного Першоапостола. Каміння, яким вимощена площа, буквально просякнута кров’ю перших християнських страстотерпців, яких страчували на цьому місці, адже тут, навколо Єгипетського обеліску, який зберігся й донині, був розташований цирк імператора Нерона, жорстокого переслідувача християн. Недаремно, бруківку тут, як і на багатьох дорогах цілого Риму, називають «священним камінням».

Саме на площі Святого Петра щонеділі збираються численні паломники, щоб почути проповідь Папи Римського, який за традицією звертається до вірних із вікна Апостольського палацу, та разом із ним помолитися молитву до Богородиці «Ангел Господній». Тут відбуваються найважливіші богослужіння Апостольського Престолу, коли кількість учасників не здатен вмістити навіть собор Святого Петра, розрахований на 60 000 вірних!

Сучасний Ватикан – це не тільки найвизначніша святиня світу, з яким пов’язана історія Христової Церкви. Це також безцінна перлина людської культури, проникнутої світлом християнства, це розкішне втілення всього, що людство знає про Бога, а найперше те, що Він – люблячий Творець усього сущого, Всемогутній і Всюдиприсутній.

Зовсім недаремно вхід до Ватиканських музеїв, що розташовані в приміщенні Апостольського палацу, відкриває фраза Папи Римського Бенедикта ХIV, яка з латини перекладається так: «… для утвердження християнських істин».

Музеї Ватикану – одна з найбільших скарбниць світу. Тут, у Ватиканській пінакотеці, зібрані мистецькі шедеври творців усіх епох історії людства, а особливо періоду Відродження, серед яких творіння Леонардо да Вінчі, Рафаеля, Караваджо, Тіціана та багатьох інших. У Ватиканській бібліотеці – одній із найбільших книгозбірень світу – зберігається небачена за масштабами колекція рідкісних манускриптів і стародруків, гравюр та старовинних географічних карт, монет і медалей.

Звичайно, осердям цього унікального пишного зібрання є Сикстинська капелла – пам’ятник епохи Відродження, розписаний Мікеланджело, Рафаелем і Джотто. Саме в Сикстинській капелі відбуваються конклави – зібрання кардиналів Католицької Церкви, на яких обирають Папу Римського.

Стеля Сикстинської капели – найвідоміший цикл фресок Мікеланджело Буонаротті, що їх видатний митець створив практично один. Події Старого і Нового Завітів представлені у відомих кожному з підручників фресках Створення світу, Створення Адама, Гріхопадіння та Вигнання з раю, Всесвітній потоп ті інших. Та однак лише тут, у Ватикані, вдивляючись у купол Сикстинської капели, можна вповні збагнути величність цих шедеврів людського генія та пережити спілкування з вічністю.

Ще одним найвідвідуванішим місцем Апостольського палацу є Бельведер, або Бельведерський палац, у відкритих двориках та галереях якого виставлені скульптурні шедеври античного періоду (Галерея статуй), найвідоміші з яких Аполлон Бельведерський та Лаокоон і його сини.

Взагалі, Ватикан – це, без перебільшення, цілий світ, мініатюрно представлений на кількох десятках гектарів землі. Паломництво до Ватикану дасть змогу не тільки діткнутися найдавніших християнських святинь, відчути особливості і місію сучасної Католицької Церкви. Така подорож збагатить новим досвідом  – вона навчить бачити в творінні людських рук Господню велич і красу, дасть змогу відчути людину співтворцем Бога.

Найближчі паломництва до Ватикану від Патріаршого паломницького центру УГКЦ:

28  квітня – 5  травня 2015р -  Деталі за посиланням >>>

15-26 липня 2015р -  Деталі за посиланням >>>

Патріарший паломницький центр УГКЦ

 

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...