АКТУАЛЬНО

Владика Кеннет Новаківський: «Заявлена ​​мета росії знищити українську державність і "розв’язати українське питання" має закінчитися провалом»

Четвер, 26 травня 2022, 20:06
«З Божої ласки і за сприяння всіх людей доброї волі відкрито заявлена ​​мета росії знищити українську державність і «розв’язати українське питання раз і назавжди» має закінчитися провалом. Альтернативу просто надто жахливо уявити. Зло не повинно перемогти». Такими словами до світової громадськості звернувся владика Кеннет Новаківський, єпископ єпархії Пресвятої родини із осідком у м. Лондон (Велика Британія) з приводу початку четвертого місяця повномасштабного вторгнення росії в Україну.

ЗВЕРНЕННЯ

преосвященного владики Кеннета Новаківського,
єпископа Української католицької єпархії Пресвятої родини в Лондоні,
з приводу початку четвертого місяця повномасштабного вторгнення росії в Україну

Сьогодні третій місяць повномасштабного вторгнення росії в Україну, ескалації війни, яку росія відкрито веде проти України протягом останніх восьми років. Україна стала звичним місцем на карті Європи. Назви міст, донедавна відомих небагатьом людям за межами України, потрапили у центр щоденних репортажів — таких міст, як Маріуполь (місто Марії), Буча, Київ, Львів та Харків. Багато з цих міст стали свідками жахливих та жорстоких військових злочинів, навмисного руйнування цивільної інфраструктури — житлових будинків, лікарень, шкіл, церков, музеїв, театрів, мостів, тощо. Ми спостерігали переміщення понад 15 мільйонів людей, у тому числі понад 5 мільйонів тих, хто переїхав до країн Центральної та Західної Європи, шукаючи притулку та допомоги. Середньостатистичний український переселенець — це молода мати однієї чи двох дітей, чоловік якої залишився в Україні захищати Батьківщину.

Протягом останніх трьох місяців ми спостерігали вилив підтримки з боку народу Сполученого Королівства. Десятки тисяч осіб відкрили свої домівки, щоб забезпечити безпечний притулок для переміщених громадян України. За допомогою великої кількості неурядових організацій та підприємств приватного сектору уряд Її Величності розробив різні програми допомоги тим, хто вже прибув і збирається прибути до Великобританії.

Ми бачили, як народ Сполученого Королівства виступав за мир в Україні, і демонстрував своє обурення та підтримку багатьма актами солідарності, чи то демонстрацією вже знайомих жовто-блакитних кольорів українського прапора, маршами через наше місто, у відправленні вкрай необхідної гуманітарної допомоги Україні та її найближчим сусідам. Початковий шок і невіра, які ми пережили у ті перші кілька днів після вторгнення, перетворилися на рішучість стояти на стороні тих хоробрих чоловіків і жінок, які захищають не лише незалежність своєї країни, але і ідеали свободи та демократії всього вільного світу.

Віруючі продовжують підтримувати Україну молитвами до Всевишнього, щоб Він відкрив очі тим, хто дозволив злу заволодіти їхніми серцями, щоб вони жахалися своїх вчинків. Ми продовжуємо молитися за справедливий і міцний мир для України. Молимося за тих, хто втратив життя, за поранених, за катованих і тих, хто зазнав знущань фізично, душевно, духовно. З Божої ласки і за сприяння всіх людей доброї волі відкрито заявлена ​​мета росії знищити українську державність і «розв’язати українське питання раз і назавжди» має закінчитися провалом. Альтернативу просто надто жахливо уявити. Зло не повинно перемогти.

† Кеннет Новаківський,
єпарх Лондонський

Лондон, 24 травня 2022 року

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...