АКТУАЛЬНО

Владика Венедикт: «Ми повинні бути відкритими, як апостоли Петро і Павло, щоб почути Божий голос»

Субота, 11 липня 2015, 16:52
12 липня Христова Церква згадує пам'ять святих верховних апостолів Петра і Павла. Про те, чому святу передує двотижневий піст, та про земний шлях обох апостолів розповідає владика Венедикт, голова Патріаршої літургійної комісії УГКЦ.

Знаємо, що Ісус сам обирав своїх учнів. Пригадайте, владико, як це сталося у випадку апостолів Петра і Павла.

У четвертій главі Євангелія від Матея мовиться про те, як Ісус обирає своїх перших апостолів – Андрія та його брата Петра (тоді ще він був Симоном). Це щось унікальне! У часи земного життя Христа були фарисеї, садукеї та книжники. Ці люди були дуже освіченими та мудрими. Однак Син Божий обирає звичайних рибалок. Він їх покликав і казав, щоб вони стали «рибалками людей». На цей поклик Ісуса чоловіки покидають усе та йдуть за Ним. Це показує нам їхню відкритість до Божого поклику. Часто Бог щось покладає на наше сумління, промовляючи до нас голосом совісті. Проте трапляється, що ми цього не хочемо чути.

Натомість покликання Павла (тоді ще Савла) було цілком іншим. У Діяннях апостолів ми знаходимо, що Савло, повний ненависті, сприйнявши християн як чергову секту,  хотів їх арештовувати. Він отримує на це дозвіл – лист, і по дорозі до Дамаска, де він збирався здійснити арешт християн, йому з’являється сам Господь. Всевишній каже до нього: «Павле, чому ти мене переслідуєш?» Тут можна знову простежити неповторність Божого покликання. Савло, який так рішуче хотів служити Богові, служив не там, де треба. Бог, бачачи його ревність, стає на його дорозі і вказує йому правильний шлях служіння. Ми бачимо, що та ревність не покидає Савла, бо він знає вже, як апостол Павло, де і як служити.

Так, Бог кличе. Я цілком переконаний, що Він кличе кожного із нас у кожній життєвий ситуації, щоб ми послужити Йому та нашим ближнім. Тому ми повинні бути завжди відкриті, щоб почути цей голос, як його почули апостоли Петро і Павло.

А чому пам'ять обох апостолів святкують в один день? Чи, бува, не тому, що вони загинули в один час?

Так, саме з цієї причини Церква святкує їх пам'ять в один день, попри те, що вони померли в різний спосіб у Римі. Є згадка, яка сягає IV століття, про їхнє служіння, яке було різним, але для Бога воно було цінним і важливим. Бо служіння кожного є особливим та неповторним.

Об’єднуючи цих апостолів разом, Церква показує унікальність одного та другого, але різні Господні дороги. Вони обоє виконали Божу волю щодо них.

У постаті апостола Петра ми бачимо того, хто відвернувся від Бога, але покаявся. В апостолі Павлі простежуємо того, хто чинив опір проповіді Господній, однак повірив Богу. То, щоб наслідувати цих апостолів, ми повинні постійно каятися і вірити?

Нам постійно потрібно шукати Бога. На прикладах обох апостолів бачимо, що вони шукали Господа. Звичайно, вони помилялися і приймали хибні рішення. Однак ревно шукали Бога, Його волю і служіння. Цього ми можемо повчитися в усіх апостолів. У випадку апостолів Петра і Павла можемо сказати, що вони настільки були перейняті Богом, що навіть падаючи - не зупинялися. Вони ставали і йшли далі. Цієї ревності, рішучості та настирливості потрібно вчитися в них.

Цьому святу передує двотижневий піст. Чому його ввели в нашу церковну практику?

Піст – дуже важлива річ. Пригадаймо слова Ісуса Христа з Євангеліє, що рід диявола виганяється молитвою та постом. Молитва – момент нашої зустрічі з Богом. Катехизм вчить, що молитва – це розмова із Богом. У молитві ми спілкуємося з Богом і пізнаємо Його.

Піст – обмеження себе в тому, що нам не дозволяє бути з Богом. Церква зауважила, що людина, живучи в матеріальному світі, до чогось прив’язується. Тому перед великими святами важливо до них гідно підготуватися. Це потрібно для того, щоб усвідомлено їх пережити і через це наблизитися до Господа.

До прикладу, якщо ми не підготуємося до дня народження (не готуємо страв, не очікуємо гостей, не прибираємо в оселі), то його не святкуватимемо. Тому важливо підготуватися і роздумати про свято. Піст – час ревізії своїх стосунків із Богом.

Розмовляла Руслана Ткаченко, Департамент інформації УГКЦ

 
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...