АКТУАЛЬНО

Від Мілану до Палермо: Католицька Церква Італії об’єдналася, аби допомогти постраждалим від війни в Україні

П'ятниця, 04 березня 2022, 14:21
Останні дні стали дуже важкими і драматичними для Української Держави. Українці разом об’єдналися перед лицем військової агресії, щоб захистити свою Батьківщину, обстояти своє право на вільну, самостійну, демократичну і незалежну Україну.

У період війни страждання свого народу не залишили байдужими синів та дочок української землі, а разом із ними – й цілу світову спільноту. Люди в усьому світі всіма силами шукають можливості не лише словами, але конкретними ділами підтримати стражденний український народ.

Наші читачі вже багато знають про ініціативи нашого Апостольського екзархату в Італії для допомоги Україні, як-от збір медикаментів, засобів першої необхідності, коштів в українських громадах, праця щодо прийому біженців, які прибувають до Італії, створення окремого фонду екзархату, призначеного для допомоги жертвам війни. Натомість у цій статті ми прагнемо поділитися свідченнями солідарності італійського народу та Католицької Церкви в Італії, від яких ми, священники і вірні Апостольського екзархату, впродовж останніх днів досвідчуємо близькість та відкритість на потреби наших захисників і всіх потребуючих в Україні.

Від Мілану до Палермо, від Кальярі до Равенни тисячі італійських братів і сестер висловлюють солідарність українському народу. Площі італійських міст щодня заповнені людьми на підтримку України, із церков лине неустанна молитва за мир, історичні будинки підсвічені кольорами українського прапора, журналісти, дипломати, гуманітарні інституції роблять все можливе, аби допомоги. Десятки Карітасів вже висловили готовність приймати біженців з України. Разом із тим сотні італійців самі стають волонтерами, інші, які приходять до наших церков, приносять ліки, одяг, їжу для жертв цієї жорстокої війни. Багато людей вже надіслали фінансову допомогу на рахунок фонду, створеного Апостольським екзархатом для допомоги жертвам війни в Україні. У цьому короткому огляді вчинків солідарності італійського народу, хочемо звернути увагу наших читачів на різноманітні акції, які проводяться в дієцезіях Католицької Церкви в Італії.

Очевидно, особливо цінними для України є підтримка Святішого Отця Франциска. Його глибока зворушеність, сповнені болю слова із закликами припинити кровопролиття, щирі молитви разом із мільйонами молільників у всьому світі, запрошення чинити піст в перший день Великого посту за мир, готовність спричинитися до переговорів, додають українському народу віри і спонукають до глибокої вдячності Папі.

Римська єпархія, яку очолює Папа Франциск, наступник апостола Петра на Римській катедрі, також висловлює підтримку народу України. 25-го лютого в катедральному храмі Святих мучеників Сергія і Вакха та Жировицької ікони Пресвятої Богородиці Апостольського екзархату, що в Римі, відбулася Молитва за мир в Україні, за участю вікарія Папи для Римської єпархії кардинала Анджело де Донатіса та представників цієї єпархії. «Воскреслий Христос є між нами, не покидає нас самих. Він є між пораненими, біженцями у бункерах і станціях метро; він потішає своєю присутністю, перев’язує і лікує рани наших сердець. Об’єднані з християнською спільнотою Риму і всіма людьми доброї волі, ми є тут, щоб всіма нашими силами благати Бога подарувати нам мир, його Мир», – зазначив він на початку молитви.

У той час, у другій частині Риму, прокатедральний собор Святої Софії став одним із найбільших центрів прийому гуманітарної допомоги для потребуючих в Італії. Продукти харчування, медикаменти, засоби першої необхідності – це лише короткий перелік тих речей, які принесли сюди люди. І йдеться не лише про українців, серед прихожан – черги італійців, які відчувають обов’язок і бажання хоч чимось допомогти.

«Парафіянам і непарафіянам, українцям й італійцям, усім волонтерам і волонтеркам, молоді, сестрам служебницям та семінаристам Української папської колегії святого Йосафата, щиро дякую за працю. Завтра все рушає в Україну. З нами Бог!» – пише на фейсбук-сторінці настоятель собору о. Марко Семеген.

Єпископи різних дієцезій вже надіслали окремі звернення до своїх вірних зі словами засудження війни, підтримки українців, аби виявити свою солідарність конкретними вчинками. І самі єпископи стають прикладом для людей. Наприклад, єпископ дієцезії м. Капуа пише в пастирському листі: «У ці дні ми бачимо багато знаків щедрості у наших спільнотах, які йдуть поряд з бажанням зробити щось для цих наших братів у вірі, яких ми знаємо і цінуємо.

У співпраці з Апостольським екзархатом для українців-католиків візантійського обряду в Італії та національним Карітасом, ми виокремили три негайні напрямки дії, якими є збір коштів, збір медикаментів і готовність приймати жінок та дітей із воєнних територій». Іншим жестом підтримки є 35000 євро, які дієцезія Капуа перерахувала на рахунок Фонду допомоги Україні Апостольського екзархату.

«Тут працюємо із п’ятої ранку! Моє серце радіє. Дякуємо віцемеру Нікола Лоді за готовність і допомогу. Хочу гарантувати вам, що вся гуманітарна допомога йде безпосередньо в Україну, не затримуючись в черзі на митниці. Ми дуже щасливі, що маємо можливість негайно доставити допомогу українцям», – пише на своїй сторінці у фейсбуку о. Василь Вербіцький, капелан української громади в північно-італійському м. Феррара, публікуючи відео, як вантажівки з допомогою з Італії везуть і доставляють до БФ «Карітас» Тернопіль для вимушених переселенців з причини війни в Україні.

Неподалік Феррари, у невеликому італійському м. Ровіґо, де також є українська громада, якою опікується о. Олександр Сапунко, 400 людей вийшли на площу, щоб засвідчити близькість до України. Жести підтримки місцева італійська дієцезія, разом із мешканцями міста, в особливий спосіб виражає молитвою та збором гуманітарної допомоги для наших співгромадян.

«Мобілізація для допомоги Україні: тепер є два пункти збору; хто хоче прийняти біженців – ось як це зробити», – статтю під таким заголовком надрукували в часописі Дієцезії Ґроссето, що за 150 км від Риму, відкликаючись на заклик місцевого українського священника о. Віталія Перога: «Не вистачає ліків (в Україні)». «Вже в середу до Риму поїдуть перший завантажений транспорт з допомогою від Ґроссето, а звідти все буде перевезено до кордонів з Україною, де є багато жінок і дітей, що рятуються від війни», – повідомив генеральний вікарій о. Паоло Джентілі, що на територію дієцезії приїжджають перші біженці. «Багато питають нас, як допомогти нашим братам, що прибувають?» – каже він. «Хто може відкрити для них двері свого дому, може звертатися до директора Карітасу, а хто не має цієї можливості, може зробити економічну пожертву», – вказуючи при цьому окремий рахунок, створений дієцезією саме для допомоги Україні.

В українській церкві Святого Михаїла, що в Болоньї, українці й італійці разом зібрали ліки, їжу та одяг для відправлення в Україну нашим воїнам та дітям, які потребують допомоги. «Щиро дякуємо італійцям, українцям, які, одне за одним, приносили пакунки в руках», – написав в соцмережах настоятель о. Михайло Бойко.

Карітас, дієцезія м. Фано, що в регіоні Марке, та муніципалітет разом консолідувалися, аби надати підтримку населенню, що постраждало від війни. Отець Володимир Медвідь, директор Карітасу Апостольського екзархату і капелан українців, присутніх в у містах Каттоліка, Пезаро, Фано і Сеніґалія, о. Алессандро Мессіна, директор Відділу в справах мігрантів і подорожуючих дієцезії, та мер Массімо Сері організували збір продуктів харчування та ліків. Увесь збір доручили о. Володимиру, “який має безпосередні контакти з Києвом”, а тому знає, що зараз потрібно своїй країні.

«Облога українських міст є доказом зневаги й образи людських життів. Війна проти беззахисного народу – це найбільша несправедливість, яку можна вчинити», – такими словами архиєпископ Перуджі, президент Президент Єпископської Конференції Італії кардинал Ґуальтьєро Бассетті, звернувся до місцевої української католицької громади Перуджі в Попільну середу.

Капелан громади о. Василь Гушуватий подякував громадським та релігійним установам за організацію прийому тих, хто прибуває з України. Він також пригадав, як кардинал Бассетті свого часу відвідав Україну. А коли повертався, то, за словами священника, кардинал підійшов і сказав: «Я дійсно почував себе, як вдома».

Спільнота августинців Флоренції також приєдналася до молитви за український народ і започаткувала ініціативу допомоги спільно із Флорентійською дієцезією разом із місцевою українською парафією. «Потрібна їжа, продукти для дітей, ліки, а також ковдри та дитячі ліжечка», – написав о. Володимир Волошин у листі-зверненні, яке було надіслано всім парафіяльним священикам дієцезії, включно із архиєпископом кардиналом Джузеппе Беторі. Дієцезія підтримала збір коштів, ініційований Карітасом, щоб задовольнити найнагальніші потреби населення, що страждає і допомогти прийняти тих, хто прибуде до Італії.

Жителі Мілану також в особливий спосіб збираються навколо української церкви відтоді, як Росія почала бомбардування українських міст. На via Meda 50 розташована українська церква Святих Якова і Йоана, який став пунктом збору їжі та ліків для населення України. Сюди українці й італійці приносять засоби першої допомоги, засоби гігієни та прибирання, а також ковдри, пелюшки та іграшки для дітей, консерви та мінеральну воду.

«Справи йдуть непогано: ми вже зібрали багато товарів. Зараз ми оформляємо посилки і відправляємо їх в Україну», – розповів парох о. Ігор Крупа. Допомога, яка відправляється з Мілану, доставляється на східний кордон України з Румунією, після майже двадцяти годин дороги. Стосовно біженців, які прибувають, о. Ігор повідомляє, що «деякі українці вже прибули в Мілан». Двері будинків широко відчинили італійські сім’ї, які готові прийняти, насамперед матерів із дітьми.

Ми розповіли лише про окремі жести величезної відкритості і солідарності італійського народу, який спільно з українцями в Італії, всіма можливими способами організовує гуманітарну допомогу для потребуючих в Україні. Ми безмежно зворушенні такою підтримкою італійських братів та сестер із нашою ненькою Україною, яка зараз спливає кров’ю. Для нас особливо тяжко переживати цей непростий історичний етап в нашій Державі, не маючи змоги бути фізично присутніми у ній. Кожен із прагне обійняти наші родини й сім’ї, які перебувають в Україні, тому ми вдячні, що поруч є ви, ті, які своєю підтримкою не дають нам знесилитися і впасти в зневіру. Запевняємо вас в нашій молитві!

Відділ комунікації Апостольського екзархату
та Руслана Ткаченко

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...