АКТУАЛЬНО

«Я щасливий, що ми допомагаємо тим, хто несе тягар війни в Україні», – колишній Найвищий лицар «Лицарів Колумба»

П'ятниця, 05 листопада 2021, 12:26
В кінці жовтня у Києві відбулася презентація книги «Гваделупська Богородиця: Матір цивілізації любові» за участі її співавтора, Карла Андерсона, який понад 20 років очолював братерське об’єднання чоловіків-католиків – Лицарі Колумба. Про лицарство і Колумба, католицьке братство і його покровительку Гваделупську Богородицю, про діяльність Лицарів в Україні Карл Андерсон розповів у програмі «Відкрита Церква».

Хто такі Лицарі Колумба

Лицарі Колумба (Knights of Columbus) – найбільше у світі чоловіче об’єднання католиків-мирян, яке займається благодійністю, плекає братерство і патріотизм і свідчить об’єднання навколо Церкви для захисту християнських цінностей – зокрема, захисту родини і життя. На сьогодні Лицарі представлені у США та Канаді, країнах Латинської Америки, у Європі – в Україні, Польщі, Литві та Франції, в Азії – у Південній Кореї. За підтримку Церкви і місцевих громад, за велику благодійну діяльність у всьому світі Святий Папа Іван Павло ІІ свого часу назвав це братство «сильною правицею Церкви».

Окрім того, об’єднання Лицарів Колумба – одне із найстаріших подібних об’єднань: його заснував католицький священик ірландського походження о. Майкл МакГівні у 1882 році, при парафії церкви святої Марії у Нью-Гейвені, в Конектикуті (США).

«При цій парафії були недавні іммігранти з Ірландії, і отець добре розумів, що вони, у багатьох відношеннях, опинилися у ворожому середовищі: Америка на той час була переважно протестантською країною, не дуже привітною до католиків. У отця був вибір: запропонувати їм обмежитися територією парафії, тобто, певною мірою, опинитися у соціальній ізоляції, чи влитися в американське суспільство і змінювати ставлення до католиків. І МакГівні обрав другий шлях. Засобом його реалізації стала чоловіча мирянська організація при церкві під назвою Лицарі Колумба», – розповідає Карл Андерсон.


Синодальна зала у патріаршому центрі в Києві носитиме ім'я блаженного Майкла МакГівні, освячення пам'яткої дошки відбулося 20 жовтня 2021 року

Ця організація мала як соціальне, так і релігійне підгрунтя: з одного боку, взаємодопомога і підтримка найбільш потребуючих у громаді (МакГілві ввів систему страхування, інші механізми, які б убезпечували родини на випадок хвороби чи смерті годувальника), з іншого – це була організація католиків, які укріпляли себе і інших у вірі, були опорою для священиків і єпископів. Служити Церкві і суспільству – таким був і залишається девіз Лицарів Колумба.

До слова, у XIX столітті у Сполучених Штатах Америки католики піддавалися утискам: їх виключали з профспілок і організацій, які передбачали соціальне забезпечення і гарантії, їм була заборонена участь у багатьох популярних на той час чоловічих організаціях. Отець МакГівні давав католикам-іммігрантам альтернативу – спільноту, яка б спонукала людей пишатися тим, ким вони є за національністю, і берегти свою віру. Запит на таке об’єднання був величезним: через десять років після заснування організація налічувала 300 рад і 40 тисяч членів, а через 20, у 1909-му – 1300 рад і 230 тисяч лицарів.

 «Чому саме Христофор Колумб? – розповідає далі Карл Андерсон. – Взагалі, католики в Америці були досить великою іммігрантською групою, але їх вважали чимось на зразок аутсайдерів. І засновники братства подумали: хто перший приїхав до Америки? – Христофор Колумб. А він же був католиком! Отже, католики-європейці були в Америці від самого початку. І тому вони обрали ім’я Колумба для назви своєї організації. Важило й те, що Колумба в Америці вважали героєм і визначним католиком, який вбачав свою роль, зокрема, і у принесенні Євангелія і християнства в Новий Світ. Для нього його власне ім’я, Христофор – «той, хто носить Христа» – мало істотне значення. Ось чому Лицарі Колумба взяли його ім’я».

Багато засновників Лицарів Колумба у місцевих громадах були ветеранами громадянської війни в США 1961-1965 років. Вони дуже добре розуміли, що таке братерство, що означає жертвувати, берегти і захищати один одного. Це було однією із причин взяти у свою назву слово і поняття лицарства. Іншою причиною було те, що лицарі історично відстоюють доброчесність і справедливість, допомагають потребуючим і захищають тих, хто не може захистити себе сам.

Про новочасних Лицарів Колумба, благословення папи Івана Павла ІІ та Карла Андерсона

Карл Андерсон обіймав пост Найвищого Лицаря понад 20 років, з 2000-го року. До цього у Білому Домі був помічником президента Рейгана. Тоді ж приєднався до Лицарів Колумба.

«Чому я це зробив? Напевно, тому, що як католик хотів зробити свій внесок. У кожного із нас є відповідальність у родині, на роботі, але ми несемо велику відповідальність і за життя наших парафій, і за зв’язок наших. родин з парафіями. Лицарі Колумба сповідують принципи благодійності, єдності, почуття братерства – саме ті цінності і ту діяльність, які були важливими для мене», – каже Карл.

Пізніше Карл Андерсон займався викладацькою і менеджерською діяльністю у Ватикані – зокрема, у Папському Інституті подружжя та родини ім. Папи Івана Павла ІІ.

«Свою подальшу модель життя я побачив у житті Івана Павла II, – каже він. – Думаю, ви бачите її у життях дуже відданих і святих священиків, у житті Блаженнішого тут, в Україні. Це – прагнення бути справжнім учнем Христовим. Хтось одного разу сказав: Ісус Христос має багато шанувальників, але у нього мало послідовників. Тож треба думати, як у своєму житті із шанувальника стати послідовником, справді могти свідчити. Одне із найважливішого для мене свідчень Івана Павла II, – те, як він показував, що справжнє християнське життя справді є можливим, для будь-кого. І саме це є справжнім сенсом сім’ї, шлюбу, парафії – допомагати один одному у тій подорожі, до якої ми покликані. Тому й таке братство, як Лицарі Колумба, є дуже цінним. Як про це сказав святий Августин: «Надто пізно я полюбив Тебе, Красо, завжди давня і завжди нова, надто пізно я полюбив Тебе..» І тому намагаєшся полюбити цю вічну красу не надто пізно у своєму житті».

Один із напрямків діяльності Лицарів Колумба є допомога людям з обмеженими можливостями – чи вродженими, чи воєнними. Саме цей напрямок є одним із основних і у діяльності Лицарів Колумба в Україні. Причому ця діяльність абсолютно не обмежуєтьяс католицьким світом, ні. Після подій 11 вересня 2001 року у США – події, яка змінила світ, Лицарі Колумба допомогли саме афганцям.

«Наша перша відправка інвалідних візків була до Афганістану. Їх отримали не християни і не католики – їх отримали мусульмани в Афганістані», – розповідає Карл.

Ще один глобальний напрямок діяльності – запобігання абортам: Лицарі Колумба уже понад десять років мають програму встановлення новітніх ультразвукових апаратів у жіночих консультаційних центрах. Цей апарат – для жінок, які мають намір зробити аборт: Вони бачать ультразвукове зображення своєї дитини і дуже часто змінюють свою думку.

«Пам’ятаю історію однієї жінки, яка прийшла у такий центр і сказала: «Я роблю аборт, і прийшла сюди лише тому, що наполягли мої друзі. Але не намагайтеся переконати мене не робити аборт, я уже прийняла рішення». Потім вона дивилася на екран апарату УЗД і, коли її дитинка повернулася і помахала їй ручкою, жінка сказала: «Так, я маю зберегти свою дитину». Так ми врятували сотні тисяч дітей від абортів, просто давши жінкам можливість побачити реальність і відкинути брехню, яку їм говорили ті, хто пропагує аборти», – каже Карл.

Лицарі Колумба в Україні

Вперше Лицарів запросив до України Блаженніший Любомир Гузар, коли був почесним гостем на їхній Найвищій раді у Чикаго в 2005 році.

«На цій конвенції було оголошено, що ми розпочинаємо нашу діяльність у Польщі – це була перша країна в Європі, у якій ми мали намір діяти, –2згадує Карл Андерсон. – На літургії під час цієї конвенції проповідував Блаженніший Любомир Гузар. Він виголосив надзвичайно емоційну проповідь, у якій говорив про історію України, про страждання української людності. Коли він говорив, я дивився на обличчя наших делегатів – вони були дуже зворушеними. Проповідь він закінчив так: «Нам потрібно відбудуватися, нам потрібне оновлення, і нам потрібні чоловіки-католики в Україні, які зроблять крок вперед і допоможуть нам у цьому. Руйнування, якого ми зазнали протягом останніх 70 років, залишило жахливі шрами і рани, і нам потрібна допомога, щоб залікувати їх, нам потрібна така організація, як Лицарі Колумба». В ту ж мить я вирішив, що ми повинні зробити все можливе, щоб Лицарі Колумба були в Україні».

Цю ініціативу у 2011 році підтримав Глава УГКЦ Блаженніший Святослав: на його прохання Карл Андерсон як Найвищий Лицар прийняв рішення, і у 2012 році Лицарі Колумба з’явилися в Україні.

«Я справді думаю, що заснування Ордену Лицарів в Україні відбулося за Божим провидінням, – каже Карл Андерсон. – Це стало тим більш зрозуміло, коли ми побачили і події на Майдані у 2013-2014-му, і те, що сталося потім, війну на Сході. Пишаюся, що мої брати, Лицарі Колумба, підтримували і допомагали тоді. Так, одна із основних наших цінностей і принципів – патріотизм. Це для нас дуже важливо. Як католики, ми розуміємо, що громадяни повинні бути патріотами, любити свою країну і бути готовими захищати її. І хоча у нашій організації є люди з різних країн, у нас різні традиції, але ми маємо міцне братство. І коли свобода під загрозою, коли військові йдуть на великі жертви, щоб зберегти її і захистити справедливість, Лицарі Колумба це підтримують. Ми підтримували це під час Першої і Другої Світових воєн, під час воєн у Кореї та В’єтнамі, в Афганістані, Іраку, інших країнах. Я щасливий, що ми допомагаємо тим, хто несе цей тягар в Україні, бо це і означає бути братом і патріотом».

Оксана Козак,
Департамент інформації УГКЦ

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...