АКТУАЛЬНО

«Як культурний центр перетворився на прихисток»: архиєпископ Ґінтарас Ґрушас зустрівся із біженцями в Перемишлі

П'ятниця, 15 липня 2022, 13:52
Архиєпископ Вільнюський Ґінтарас Ґрушас, який також здійснює служіння Президента Ради європейських єпископських конференцій, зустрівся з українськими біженцями в Українському народному домі у м. Перемишль (Польща).

Візит архиєпископа до Українського народного дому відбувся у межах відвідин засідань Синоду Єпископів УГКЦ, який вимушено проводиться у Перемишлі упродовж 7–15 липня. Супроводжувала його Тетяна Ставнича, Президентка «Карітас Україна».

Український народний дім у Перемишлі до війни служив місцем поширення української культури та зустрічей між співвітчизниками. Не так давно тут гостювали теперішня нобелівська лауреатка польська письменниця із українським корінням Ольга Токарчук та українська письменниця Оксана Забужко. Часто у цьому домі відбувалися концерти, культурні вечори, формаційні зустрічі. Але сьогодні ця будівля перетворилася на тимчасовий прихисток для тисяч українців, які у Перемишлі вперше можуть відчути себе у безпеці, тікаючи від війни. Зусиллями небайдужих активістів та волонтерів тут віднаходять відповіді на свої запитання, розпочинають пошук довготривалого притулку у Польщі, полагоджують документи теперішні українські біженці.

Ще за два тижні до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, за словами Ігоря Горківа, Голови відділу у Перемишлі Об’єднання українців у Польщі, розпочалося активне приготування на випадок хвилі біженців. Насамперед готувалися приміщення та відбувався збір волонтерів, які володіють українською мовою. Сьогодні їх уже 800 осіб. І це не межа. Адже при Народному домі сьогодні діє 10 груп для вивчення польської мови для українських біженців та 3 групи для вивчення української мови для тих, хто прагне ефективніше їм допомагати, розуміючи мову. Окрім того, у будівлі постійно присутній психолог, який готовий приймати на особисту зустріч. Також існує співпраця із різними організаціями щодо надання іншої медичної допомоги тим, хто її потребує. Таким чином, двома основними цілями на сьогодні є забезпечення першочергових потреб та інформування про можливості, права та обов’язки.

Найбільша кількість людей, яка ночувала у приміщенні від початку війни — 3000 осіб.

24 години на доби волонтери Народного дому присутні на вокзалі у Перемишлі, щоб зустрічати своїх співвітчизників. Вони змінюються кожних чотири години і надають всебічну підтримку тим, хто тільки прибуває.

Саме зараз, як розповідає наш співрозмовник, команда Українського народного дому у Перемишлі готує нове приміщення для прийому біженців. Це робиться задля того, щоб відновити діяльність дому як українського культурного центру.

Також існує бажання відкрити ще один напрям діяльності — допомога у пошуку роботи. Основним критерієм цієї діяльності працівники дому вважають збереження фаху людини. До прикладу, до них у центр прибув професійний скрипаль із Національної опери. Вже невдовзі вдалося його влаштували до музичної школи, де він вчить дітей гри на скрипці.

Надзвичайно багато у веденні діяльності і служінні допомагає Польська гуманітарна акція. Зокрема це стосується харчування, яке центр надає не тільки тим, хто мешкає у прихистку, але й тим, хто мешкає десь у Перемишлі, але ще не має засобів для купівлі їжі.

Архиєпископ Ґінтарас Ґрушас мав нагоду поглянути, яким чином відбувається реєстрація українців та поспілкуватися із одним з працівників цього відділу. Відтак Ігор Горків провів екскурсію приміщеннями, показавши великий зал для ночівлі із спальними місцями, кухню та кімнату для дітей. Усе це щиро зацікавило архиєпископа, що виявлялося через його безліч запитань та бажання дізнатися все більше і більше.

Наприкінці зустрічі архиєпископ Ґінтарас Ґрушас побажав усій команді працівників Божого благословення та подякував за самовіддане служіння на благо своїх співвітчизників. У свою чергу, своє захоплення жертовністю виразила Тетяна Ставнича. На що хлопці скромно та із ноткою смутку у голосі відповіли: «Ми б не хотіли цього робити».

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...