АКТУАЛЬНО

Єпископи УГКЦ вітають із Великоднем

Четвер, 09 квітня 2015, 17:12
Знову збираємося по всій Україні й на поселеннях, щоб привітати одне одного зі світлим празником Воскресіння Христового. Уже більше ніж рік ми проходимо особливу хресну дорогу і, можливо, по-людськи нам зараз непросто говорити про радість. Однак радість пасхальна походить не від людей, а від Бога! Сьогодні весь всесвіт оспівує Христову перемогу, Його подолання зла і смерті. «Це день, що його сотворив Господь, тож радіймо і веселімся в нім»!

Великоднє послання Блаженнішого Святослава

Сьогодні на рідних землях наша Церква покликана видавати пророчий голос про неминучість перемоги над ідолопоклонством, брехнею і насильством. Воскреслий Господь розвіяв страх апостолів словами: «Мир вам, як послав Мене Отець, так і Я посилаю вас» (Ів. 20, 21). Ці слова промовляють також до нас і дають нам сили не тільки встояти перед нападником, а й перемогти наше внутрішнє зло: зневіру, втому і страх. Революція гідності ще далеко не довершена, поки Христовий мир не запанував у наших серцях – тільки з Христом потрібно, за словами слуги Божого митрополита Андрея Шептицького, подолати егоїстичну «отаманщину», корупцію та залишки безбожної системи в стосунках між державними інституціями і суспільством.

Повний текст Послання

Великоднє послання владики Василя (Семенюка), Архиєпископа і Митрополита Тернопільсько-Зборівського

Більше року триває вихід нашого народу з рабства неправди до свободи правди. Цей вихід також не є легким, маємо багато випробувань та приносимо численні жертви. Шляхетні вчинки та самопожертва багатьох наших співвітчизників, що не жаліють навіть свого життя – діючи під натхненням Божим, дозволяє нам сподіватися, що й ми є, до певної міри, «народом обраним» у цій мандрівці до правди та справедливості. Не втрачаймо лише віри через труднощі, які зустрічаємо, пам’ятаючи, що Бог є вірним у дотриманні обітниць.

Незважаючи на великі тягарі, що зустрічав на шляху свого переходу обраний народ, Бог засвідчував його обраність, подаючи їм численні «знаки». Наш народ також отримує численні знаки. Придивімося до них пильніше. Невипадково цей тяжкий рік співпав із ювілеєм 150-річчя народження митрополита Андрея Шептицького. Маємо нагоду згадати та придивитися до особи митрополита – велетня духу, якого справедливо назвали Мойсеєм українського народу. Його могутня постать перевела наш народ через дві світові війни. Він не втрачав відваги та віри попри всі обставини, що історично складалися не на нашу користь. 

Повний текст Послання

Великоднє послання єпископів Івано-Франківської архиєпархії

Христос переходить до дому Отця не сам, а бере за руку і переводить всіх праведників, як старозавітніх, так і сучасних, всіх тих, хто з любові віддав своє життя за матір, батька, друзів, Батьківщину та за кожного з нас. Сьогодні вся наша Україна по - новому, по - християнському досвідчує і переживає Пасху виходу і переходу з рабства життя за духом і правилами цього грішного світу, що не пізнав Христа, до нового життя – життя за Божими законами. Перед нами стоїть нове завдання, нова місія: стати на Божий шлях і пуститися в дорогу за Христом, приймаючи логіку його любові дарування себе іншим, і то не тільки тим, кого любимо чи хто нас любить, але заради Христа донести спасаючу Божу Любов і його милосердя до всіх, хто ще не прийняв Христа, хто спраглий Бога; огорнути чинною любов’ю наших ближніх, особливо нужденних, знедолених, окрадених, відкинених, самотніх, залишених світом напризволяще. Цей наш перехід і становлення сильної Української Держави передбачував у свої творах наш пророк і слуга Божий Андрей Шептицький, пам’ятний рік якого святкуємо цілою нашою церквою. Спішімо і ми прискорити цей час своєю вірною і сумлінною працею, живучи за логікою Божих заповідей, уникаючи благодаттю Божою всякого гріха і підступу ворога.

Повний текст Послання

Великоднє послання владики Михайла (Колтуна), Єпарха Сокальсько-Жовківського

Перед загрозою війни сьогодні для нас є доленосний вибір: свобода або неволя, ближній або ворог, життя або смерть. Нам Переможець життя і смерті запевняє свою воскресну силу, якій непідвладні сили ворожі, сили зла і ніяка загрозлива зброя. Озброймося в Божий панцир, одягнімо шолом спасіння (пор. Еф. 6, 10-17) і будьмо готові і безстрашні, уповаючи на Переможця, який зі смерті воскрешає і перемагає. Щоб бути безстрашним нам треба довіритись до кінця Тому, який пройшов через смерть, щоб з нами жити і перемагати.
    Ми сьогодні маємо багато прикладів геройської віри на збройних полях протистоянь за нашу свободу і незалежність. Ми маємо хмару свідків, які пережили протистояння катакомбного переслідування, як перших християн, так і братів і сестер новітнього часу переслідування. Ми є ще очевидцями тих людей, які мужньо, не боячись, перемагали полки ворогів.

Повний текст Послання

Великоднє послання єпископів Стрийської єпархії

Все, що стосується Воскресіння Ісуса Христа, є великою тайною, яку споглядаємо очима віри. Їй немає аналогії в історії світу, але одночасно вона належить до самої суті земного людського буття, даючи йому сенс та мету. Страсті і смерть Ісуса та Його Воскресіння - це дві події, які є мов би двома сторонами одного центрального Пасхального таїнства. Тому говорити про Воскресіння неможливо без слова про хрест. Воскресіння існує тільки разом із хрестом, а хрест Ісуса стає зрозумілим тільки у світлі Його Воскресіння, бо між смертю та Воскресінням – велика прірва, подолати яку може лише Бог.

Повний текст Послання

Великоднє послання владики Дмитра (Григорака), Єпарха Бучацького

Цьогорічний час Пасхальний Свят проходить в складних обставинах війни та економічної кризи. Радість Великодня накладається на випробування Хресної дороги нашого народу, яка триває ось вже майже півтора року. Сьогодні в наших серцях є радість і біль, на наших обличчях – усмішка і сльози. Тисячі наших співвітчизників не зустрінуть цей Великдень разом з нами, бо їхнє життя було спалене в горнилі війни. Але це – наша Хресна дорога, яку нам дано пройти! І ми не самотні на ній: з нами невидимо йде Воскреслий Господь. Це Він дає силу всьому народу і кожному з нас нести хрест.

Нині важливість жертовної участі кожного з нас у несенні всенародного хреста є надзвичайно велика. Від того, на скільки самовіддано ми підставимо своє плече під його тягар, залежить не тільки доля нашого особистого спасіння, але й доля всього народу. 

Повний текст Послання

Великоднє послання владики Ярослава (Приріза), Єпарха Самбірсько-Дрогобицького

Свято Христової Пасхи вносить світло надії в темінь проблем, труднощів і несправедливостей, які нас оточують, бо демонструє, що хоч би яким складним був наш життєвий шлях, зло і неправда ніколи не можуть остаточно запанувати, а перемагає завжди Божа Істина і Божа Любов. «Воскрес Христос – і впали демони. Воскрес Христос – і радіють ангели», – повчає нас св. Іван Золотоустий. За Страсною п’ятницею, в якій була зрада, підступ, злоба, страждань і смерті, неодмінно наступає світла Неділя Воскресіння. Тому в наших літургійних піснеспівах Церква радісно закликає: «Небеса ото достойно нехай веселяться, земля ж нехай радується, нехай празнує і світ, видимий увесь і невидимий, бо Христос востав – радість вічна». Остаточним актом людської історії є не терпіння і страждання, а радість воскресіння. Тому радіймо нині духовною радістю, святкуючи Христову перемогу над адом і смертю.

Повний текст Послання

Великоднє послання владики Степана (Менька), Екзарха Донецького

Цей рік, як ніколи, став важким для нашого народу, а для вірних Донецького екзархату особливо. Що відбувається зараз на теренах Східної України? Чому ми стали свідками такого болючого протистояння і ненависті ворогуючих сторін? Чому знецінилась вартість людського життя? Хіба Христос воскреснувши з мертвих, не дав надію на воскресіння всього людського роду? Ці роздуми в пасхальні дні цього року спонукають нас наново переосмислити своє життя. Ті що були в оковах адових, побачивши твоє безмірне  милосердя,  до світла радісно поспішали, Пасху  хвалячи  вічную (канон Пасхальної Утрені).

Повний текст Послання

Великоднє послання ієрархії Української Греко-Католицької Церкви у Західній Європі

Цьогоріч великодні свята зустрічаємо із дивними почуттями. «З журбою радість обнялась» – писав поет Олександр Олесь. Радість, бо Христос переміг зло, смерть, він воскрес. Смуток, бо люди віддають свої життя або далі терплять муки. Навіть якби війна в Україні закінчилась сьогодні, ще довгі роки будемо відчувати її наслідки, і ми за це переживаємо. Вдови, сироти, каліки, переселенці, люди, які втратили свої домівки, – це трагічний вислід непроголошеної війни.

Святий Павло мав подібні переживання. Не було легко апостолу, коли Христос послав його благовістити євангеліє між поганами. Він усвідомив, що його місія віддзеркалює життєвий шлях Ісуса Христа. Досвідчував радість, коли бачив, як народи навертаються, і в той же час людські чвари, розколи, ненависть, розбрат завдавали йому великого болю. «Я розп’ятий з Христом» – так апостол народів описав свій досвід (Гл 2,19).

Повний текст Послання

Великоднє послання Владики Василія (Тучапця), Екзарха Харківського

Жінки побачили порожній гріб і повірили, що Христос воскрес, а згодом власними очима побачили воскреслого Ісуса і тому їх переповнювала ця радість– радість, що Господь живий і знову разом з ними. Щоб кожен з нас пережив цю радість, повинен також побачити воскреслого Христа. Чи це можливо, запитаєте? – Але саме до цього закликає нас Церква у Пасхальній утрені: «Очистьмо почування і побачимо Христа, осяяного неприступним світлом воскресіння, щоб ясно почути, як Він мовить: радійте всі що пісню перемоги співаєте». Отож побачити Ісуса можна, очистивши наші думки, наші бажання, наші почуття, наші вчинки – наше серце. Саме в тому є ціль посту, саме в тому полягає подвиг посту: щоб перемінити злі нахили і звички на добрі та шляхетні. 

Повний текст Послання

Великоднє послання владики Михаїла (Бубнія), Екзарха Одеського

Минулий рік приніс багато горя і страждань у наші родини та в наше суспільство. Цей рік багатьох залишив вдовами, інших – сиротами, ще інших –каліками. Тисячі наших співгромадян віддали своє життя за нашу з вами свободу і незалежність. Важко навіть порахувати кількість наших братів та сестер, що змушені були стати біженцями цього року. Все це трагічний наслідок непроголошеної війни і безглуздих вчинків вельмож цього світу, за що прийдеться їм відповісти перед справедливим Суддею.

Ми, громадяни України, подібно як ті два учні Христові, що прямували до Емаусу повні смутку, прямуємо і ми зараз дорогою до «свого Емаусу», роздумуючи про те, що сталося з нашою країною – на Майдані та в Донбасі, про свої втрати… Проте Воскреслий Спаситель долучається до кожного з нас, Він хоче почути наші розчарування і надії, а водночас і запевнити про свою присутність та втілити надію на перемогу добра над злом.

Повний текст Послання

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...