АКТУАЛЬНО

«Забезпечити рівний доступ до вакцин і допомогти тим, хто вагається щодо щеплення», – говорять про вакцинацію у Ватикані

Понеділок, 12 липня 2021, 18:22
1 липня 2021 року відбувся круглий стіл на тему вакцинації, організований Папською академією для життя, Всесвітньою медичною асоціацією та Німецькою медичною асоціацією. Наступного дня у ватиканському пресцентрі було презентовано офіційний комунікат цього міжнародного засідання. Ось його український переклад.

Всесвітня медична асоціація, Німецька медична асоціація та Папська академія для життя співпрацюють задля забезпечення рівного, справедливого доступу до вакцин та подолання нерішучості щодо вакцинації.

Мільйони людей у всьому світі все ще страждають від наслідків пандемії COVID-19, і вакцинація широко розглядається як швидкий та ефективний спосіб боротьби з розповсюдженням вірусу та порятунку людських життів. Нинішня пандемія закцентувала на важливості вакцинації, але водночас оголила велику нерівність доступу до вакцин і небезпеку, яку створює «націоналізм вакцин». Тоді як країни із високим рівнем доходу мали ресурси для швидкого підписання двосторонніх угод із фармацевтичними компаніями, претендуючи на вакцину проти COVID-19, багато країн, що розвиваються, опинилися в невигідному становищі через фінансові обмеження та обмеження виробничих потужностей.

Доступ до вакцин все ще залишається великим викликом у багатьох частинах світу. Та разом із тим є країни, у яких вакцини доступні, але піддаються скептицизму і недовірі. Вагання щодо вакцинації – складне питання. Небажання щепитися в неблагополучних спільнотах часто закорінене в історичній несправедливості, порушенні довіри до медичних досліджень, негативному досвіді в галузі охорони здоров’я та підозрі щодо поведінки фармацевтичних компаній, орієнтованої на прибуток. Але більш згубною формою небажання щепитися є необґрунтовані та оманливі твердження і міфи, серед яких дезінформація про побічні ефекти, які посилюються соціальними мережами та іншими засобами комунікації. До всього цього додається ще й той факт, що нерішучість щодо вакцинації існує у медичному співтоваристві та деяких релігійних групах. Вагання і відмова від вакцини можуть врешті породити складні етичні питання щодо напруженості між свободою особистого вибору та спільним благом.

Як одне з найбільших досягнень сучасної медицини, вакцини відіграють життєво важливу роль у профілактиці інфекційних захворювань. Доведено, що вони щороку запобігають мільйонам смертей та захищають мільйони людей від хвороб. Але щоб розкрити весь інноваційний потенціал вакцин, потрібно вжити заходів для подолання бар’єрів, спрямованих на забезпечення рівного доступу до вакцин, та усунення першопричин нерішучості щодо щеплення.

Визнаючи актуальність цих питань та суттєву роль міжнародної та міжгалузевої співпраці в їх розв’язанні, Всесвітня медична асоціація, Папська академія для життя та Німецька медична асоціація об’єднали зусилля, щоб вимагати від усіх відповідних зацікавлених сторін:

• забезпечити рівний доступ до вакцин на глобальному рівні, що є основною передумовою успішної глобальної кампанії вакцинації;

• протистояти ваганням щодо вакцин за допомогою чітких повідомлень про їх безпеку й необхідність та протидії міфам і дезінформації, пов’язаним з вакцинами.

Переклад Департаменту інформації УГКЦ,
з оригінальним текстом можна ознайомитись тут.

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...