АКТУАЛЬНО

«Радо відкриваємо двері семінарії для всіх наших випускників», – о. Ігор Бойко у розмові про «Різдвяну просфору» у Львівській семінарії

Понеділок, 03 січня 2022, 14:22
У різдвяний час, 9 січня 2022 року, у стінах Львівської духовної семінарії Святого Духа відбудеться п’ята ювілейна благодійна «Різдвяна просфора». Головним завданням цього заходу є збір коштів на підтримку потребуючих семінаристів. Цього року з нагоди ювілею на захід вперше, окрім благодійників, запрошуються і всі випускники Львівської семінарії. Про те, якою буде цьогорічна благодійна просфора в оновленому форматі, розмовляємо з ректором Львівської духовної семінарії Святого Духа отцем Ігорем Бойком.

– Отче, для початку розкажіть, будь-ласка, чим на загал є «Різдвяна просфора» як благодійний захід, що організовується для підтримки семінаристів? Яка її головна мета?

– Все розпочалося п’ять років тому, коли владика Венедикт Алексійчук святкував 50-річчя. У нього зродилася добра думка, щоб свій ювілей відсвяткувати у Львівській духовній семінарії, а всі отримані кошти і подарунки з цієї нагоди передати на стипендії для потребуючих семінаристів. Тоді він так і казав, що до свого 50-річчя хотів би отримати 50 стипендій для потребуючих семінаристів. Цю добру ідею вдалося успішно реалізувати. Тоді ми зібрали понад 1 млн 300 тис. гривень. Ці кошти отримали, окрім Львівської, також семінаристи з Київської, Дрогобицької, Івано-Франківської та Тернопільської семінарій, зокрема кожна по 24 тис. грн.

Таким чином ця добра справа, що була започаткована 5 років тому, продовжується щороку в форматі «Різдвяної просфори» в час Різдва. На цю подію ми радо запрошуємо духовенство, монашество, благодійників, друзів владики Венедикта, які тепер вже стали друзями нашої семінарії. Щороку наш захід відвідує 120-150 осіб. Захід складається із трьох частин: молитви, ділення просфорою та почастунку. Благодійну пожертву на благу мету – підтримку семінаристів – можна скласти в цей вечір або впродовж року.

– Чим буде особливою п'ята ювілейна «Різдвяна просфора»?

– З нагоди нашого першого ювілею владика Венедикт запропонував дещо «розширити горизонти». Тому, окрім благодійників, цього року ми запрошуємо взяти участь всіх випускників нашої семінарії. Більшість наших випускників є священниками, вони служать у різних куточках України. Багато наших випускників душпастирюють закордоном. Тому ми дуже хочемо, щоб усі наші випускники долучилися до цієї доброї справи – впродовж року підтримати одного чи двох семінаристів. Нам важливо, щоб долучалося дедалі більше людей, які б у такий спосіб підтримували семінаристів та інвестували у майбутніх душпастирів, у майбутнє Церкви.

Я також вдячний «Фундації духовного відродження» Львівської архиєпархії, оскільки вони від початку є нашими тісними і близькими партнерами. Основний контакт з благодійниками відбувається завдяки Фундації. Благодійники розуміють, що вони підтримують майбутнього священника, який буде служити там, де Церква його потребуватиме.

– Цей захід є відкритим лише для випускників Львівської семінарії чи й для випускників інших семінарій?

– Цього року ми запрошуємо благодійників та випускників Львівської семінарії. Зараз особисто телефоную випускникам і чую, що вони зацікавлені і хочуть прийти на святкування. На літній час ми маємо намір організувати мегаподію – зустріч випускників нашої семінарії з родинами і дітьми. Ми хочемо постійно підтримувати контакт із нашими випускниками. Ба більше, говоримо про те, щоб у майбутньому створити Асоціацію випускників семінарії.

– Якщо б хтось з випускників захотів самостійно долучитися, як він може зголоситися? Чи потрібна попередня реєстрація?

– Так, є контактний телефон – 0977581229, за яким потрібно зателефонувати. Ми просимо зголоситися до 5 січня.

– Дякую, отче. Ще розкажіть, будь ласка, за яким критерієм відбираються кандидати на стипендію?

– Зазвичай, ми розповідаємо про цю можливість усім семінаристам і просимо кожного, хто має потребу, заповнити спеціальну анкету. Там вони вказують підстави і пояснюють, чому потребують фінансової підтримки у вигляді стипендії від семінарії. Ми перечитуємо всі анкети  і під час засідання ректорату визначаємо, яким чином можемо підтримати певного кандидата. Усе залежить від потреб і наших можливостей. Щороку ми допомагаємо 25–30 семінаристам.

На завершення, я б хотів звернутися до наших благодійників, духовенства всіх людей доброї волі та висловити вдячність за те, що впродовж багатьох років нас підтримуєте. Запрошуємо вас прийти до нас і підтримати майбутнього священника. Водночас дуже радо відчиняємо двері семінарії для всіх наших випускників. Приїжджайте на наше свято! Ми прагнемо з вами розвивати тривалу постійну співпрацю, хоч би в якому куточку світу ви зараз були.

Від імені всієї нашої семінарійної спільноти бажаю всім радісного часу Різдва Христового та миру в Україні.

Розмовляла Христина Потерейко

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...