АКТУАЛЬНО

Звернення Комісії УГКЦ у справах родини з нагоди Дня молитви за сиріт

П'ятниця, 07 листопада 2014, 19:41
Вже традиційно друга неділя листопада присвячена в християнських громадах України молитві за дітей-сиріт. Говорячи про сиріт, маємо на увазі дітей, в яких немає батьків або ж чиї батьки не можуть бути з своїми дітьми через певні соціальні обставини: міграцію, безробіття, злочинність, алкоголізм. Також багато дітей в Україні виховується в неповних сім’ях (переважно матерями) через розлучення. Тож цього дня ми, християни, єднаємося спільно в молитві до Господа за кращу долю для дітей, позбавлених батьківського піклування.

У Святому Письмі псалмопівець Давид називає Бога «сиротам Батько» (Пс. 67), а Ісус Христос обіцяє: «Я ніколи не залишу Вас сиротами (Ів. 14:18). В посланні ап.. Якова ж читаємо, що «чисте і непорочне благочестя перед Богом і Отцем є те, щоб доглядати сиріт та вдів у їх скорботах» (Яков.1, 27).

Діти-сироти не є частиною іншого суспільства ніж те, до якого належимо ми, адже усі ми, християни, спільно творимо Божу родину – Церкву. Ми є спільнота «усиновлених» дітей Божих. Кожен з нас свій дар «усиновлення» прийняв у Хрещенні через «Духа Утішителя, Духа усиновлення» (Рим. 8,15). Тож хто, як не ми, християни, візьмемо на себе відповідальність за покращення життя дітей, обділених батьківською опікою?

Згідно з статистикою, в Україні налічується близько 30 тисяч дітей, позбавлених батьківського піклування. І приблизно такою ж є кількість християнських  громад в Україні. Все це є дуже промовистим знаком для нас, який свідчить про запрошення Церкви до участі в Божому плані допомоги дітям-сиротам, адже місія Церкви як і місія Христа полягає у любові та служінні.

Потреби кожної дитини, подібно як і можливості кожного з нас, є різними, але і способів допомоги дітям є багато. Наше завдання вибрати той, що найбільше підходить нам. Хтось може фінансово підтримати організації, що працюють з сиротами; хтось може свій вільний час присвятити дитині-сироті і поділитися з нею своїм талантом, досвідом чи просто спільно проведити час - стати для дитини наставником. Віримо, що знайдуться люди, які також зможуть відкрити для дитини-сироти не лише двері свого серця, але й двері свого дому - усиновити дитину чи створити прийомну сім’ю.

В цей день ми маємо нагоду говорити про проблему сирітства, про нужди дітей та про різні способи допомогти їм. Цей день спільної молитви допоможе всім нам краще зрозуміти ситуацію і почати допомагати дітям позбавленим батьківської опіки та тим сім’ям, які виховують дітей-сиріт, а також виховувати своїх дітей, готовими приймати їхніх ровесників, які не мають щастя жити огорнені любов’ю та турботою у рідній сім’ї. Віримо, що спільна молитва Церкви та щирі починання приведуть до великих перемін в житті кожного з цих дітей, в житті Церкви та суспільства.

Прохання на сугубій єктенії під час богослужіння за дітей-сиріт

Господи, почуй наш голос, допоможи українському суспільству відкритися на Твою благодать. Допоможи батькам краще виконувати свої обов’язки та дбати про дітей. Відкрий серця українців для допомоги знедоленим дітям, щоб кожна така дитина змогла відчути сімейне тепло, благаємо Тебе, вислухай і помилуй

Ще молимось за всіх батьків, опікунів, вихователів та людей доброї волі, які піклуються про дітей-сиріт. Наповни, Господи, їхні серця Твоєю любов’ю, поблагослови їхні труди та повсякчасно запевняй їм Твою божественну поміч, молимось, Тобі, Господи, вислухай і помилуй.

Молитва за дітей сиріт

Всемогутній і Милосердний Боже, наш Небесний Отче! До Тебе заносимо сьогодні наші вдячні і благальні молитви. Дякуємо Тобі за дар життя кожної людини і кожної дитини.

Ласкаво просимо Тебе, Небесний Отче: поблагослови дітей-сиріт, покинутих, позбавлених батьківської турботи та любові. Зігрій їхні серця, збери їх під Свої крила, щоб вони відчули Твоє піклування, сповнене любові і милосердя та втішилися радістю, що у Тобі мають найкращого Батька. Зціли їхні серця від зранень фізичних і духовних. Вилий на них повноту Твоєї любові і Твого милосердя. Поблагослови, Небесний Отче, усіх людей і всі сім’ї, які опікуються сиротами, щоб Твій мир і Твоя благодать завжди перебували з ними.

А Ти, Пресвята Богородице, Мати і Заступнице наша, потіхо і прибіжище сиріт, покрий своїм небесним Покровом усіх дітей та будь для них ласкавою і люблячою Матір’ю. Амінь.

Ідеї до дня молитви за сиріт:

-          Уділити благословення для дітей та родин, які виховують прийомних чи усиновлених дітей (важливо запитати в цієї сім’ї, яка вона до цього відноситься)

-          Можна урізноманітнити молитву в цей день, давши в руки дітям, що прийшли на Літургію свічки, і запросити їх до молитви за дітей-сиріт.

-          Якщо на парафії є молодіжна спільнота, то їх можна просити відвідати будинок дитини чи інтернат і організувати там невелике свято для дітей;

-          Після Літургії можна запросити людей переглянути художній фільм на тему сирітства;

-          Зібрати людей, які виявили бажання працювати з дітьми-сиротами для спільної розмови. Важливо спробувати допомогти їм, скерувавши до відповідних благодійних організацій.

-          Запросити на зустріч з парафіянами представників організації, що працює з дітьми-сиротами або ж з прийомними сім’ями.

-          Попросити катехитів під час занять молитися за дітей-сиріт, розповісти і обговорити якусь історію на тему сирітства і поговорити з дітьми, адже часто дитина з неповної сім’ї може зазнавати кривди від однолітків.

-          Якщо є можливість, організуйте невеликі подарунки для дітей з кризових або неповних родин;

-          Подумайте над створенням ініціативної групи дорослих або волонтерів-молоді, завданням яких буде відвідувати дітей в дитячому будинку, інтернаті або ж у кризових сім’ях.

 

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...