АКТУАЛЬНО

Звернення владики Михаїла Колтуна з нагоди Дня особливої уваги до в’язничного служіння

Субота, 19 лютого 2022, 17:07
«Ми ще далекі від того часу, коли наша совість може бути впевнена, що зробила все можливе, щоб запобігти злочинам і ефективно контролювати їх, щоб вони більше не завдавали шкоди, і в той же час пропонувати тим, хто вчиняє злочини, спосіб спокутувати провини і зробити позитивне повернення в суспільство.» Святий Папа Іван Павло ІІ, 9 липня 2000 р. Б.

Улюблені у Христі!

В’язничне душпастирство стало для багатьох капеланів, волонтерів і для Церкви нагодою діткнутися до болісних ран, завданих злочинами, тяжких наслідків для тих, хто постраждав і поніс втрати. У часі здійснення правосуддя ці люди отримують мало допомоги, щоб одужати після травми. Їх ігнорують, за винятком випадків, коли викликають в якості свідків в обвинуваченні. 

Священики, парафіяльні спільноти та Церква покликані звернути свою увагу на потреби постраждалих, щоб ретельно й терпляче пройти з ними подорож зцілення, коли вони оплакують свої втрати і потребують зміцнення свого духа, щоб заохотити їх перемогти свій гнів, а нашому суспільству відвернутися від помсти до справжньої справедливості. 

Дуже часто ми чуємо заклики та вимоги відплати у вигляді найжорстокішого покарання або навіть смертної кари правопорушника, яка, як кажуть, «задовільнить» втрати потерпілого або його близьких. Насправді це не так. Відплата не може відновити втрати й не послужить зціленням.

В’язничні капелани мають прикладати багато зусиль, щоб служіння християнського милосердя для в’язнів у суспільстві не приймали помилково за виправдання скоєних злочинів. Відповідальність, реабілітація та відновлення нехай будуть гаслами кожного в’язничного душпастиря. 

Як релігійна спільнота, ми покликані запропонувати підтримку жертвам злочинів. І здійснювати це у проповіді та у безпосередньому служінні. Саме таким чином Церква стає місцем відновлення для всіх, хто переживає наслідки втрат.

Настоятелі та добровільні помічники з парафій покликані здійснювати душпастирську опіку й молитовний супровід цих людей, щоб надолужити стан відчуження та занедбаності, які вони часто відчувають у суспільстві. Таким чином, жертви та їхні родини зможуть знайти у парафіяльних спільнотах безпечне середовище для духовного відновлення та подолання кривди. Тихими жертвами злочинів є сім’ї та діти ув’язнених. Вони часто живуть у бідності, відкинені суспільством за спорідненість із ув’язненим і ризикують отримати фізичні та емоційні травми.

Причини злочинів складні. Шляхи подолання насильства не прості. Велика ймовірність того, що нас неправильно зрозуміють. Але основою для належної відповіді є визнання того, що гідність людської особи стосується як жертви, так і кривдника. Для нас злочини і руйнування, які вони приносять, викликають фундаментальні питання про природу спільноти, особистої відповідальності, гріха та спокути. Виразно християнський підхід до цих питань може запропонувати суспільству інший спосіб ставитися до злочину, його жертв і злочинців. Проте ми підходимо до цієї теми обережно і скромно. 

Висловлюємо слова подяки й підтримки тим, хто присвячує своє життя й талант завданням захисту жертв злочинів та відновному правосуддю: капеланам та волонтерам тюремного служіння, офіцерам поліції та виправних установ, прокурорам та суддям, а також адвокатам. Закликаємо всіх людей доброї волі приєднатися до них у новому зобов’язанні запобігати злочинам і відновлювати життя суспільства. Християни повинні бути особливо чутливі до виклику з Євангелія від Матвія 25: «Бо я був... у в’язниці, і ви відвідали мене». Ми також хочемо бути солідарними з жертвами злочинів у їхньому болю та втратах, наполягаючи на тому, щоб усі ставилися до них із співчутливим розумінням, щоб допомагати їм осягнути зцілення. 

Прощення винуватців недарма є у середині молитви «Отче наш». Сам Господь нам каже «Блаженні милостиві, бо вони помилувані будуть!». Про це ми маємо молитися, щоб нам, грішному людству, увійти через ворота Божого милосердя. А Бог завжди дасть винагороду, гідну нашого переміненого серця.

† Михаїл Колтун,
Керівник Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ
Пенітенціарне душпастирство УГКЦ.

 


ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...