АКТУАЛЬНО

Ієромонах Лука лікує поранені війною душі воїнів АТО

П'ятниця, 21 серпня 2015, 12:29
Гвардійці Східного територіального об’єднання вже далеко не вперше виконують бойові завдання в зоні АТО. Ось і цього разу вони не залишилися без Слова Божого, яке приніс до воїнів ієромонах Лука Михайлович, СУ.

За цей рік, коли держава перебуває у стані збройного конфлікту, багато чого змінилося: змінилася армія, змінилося ставлення громадян держави до своїх захисників, змінилася і роль представників духовенства у військовому середовищі. Майже від початку антитерористичної операції військові капелани і просто служителі Церкви супроводжують бійців від глибокого тилу до переднього краю, бо тут, на буремному Сході, без віри аж ніяк не можна.

До угруповання отець Лука приїхав як доброволець-капелан, щоб послужити нашим військовим під час своєї відпустки. «Капеланське служіння здійснюється суто на добровільних починаннях, власній ініціативі і, безумовно, з власного бажання священика, – розповідає отець Лука. – Ця діяльність безоплатна і волонтерська, я вже давно відчував потяг послужити бійцям: когось сповідати, комусь прочитати молитву, а для когось просто виступити в якості психолога – вислухати. Тому тепер, під час відпустки, коли в мене є вільний час, я нарешті зміг реалізувати таке своє призначення».

Варто зазначити, що протягом бойових дій в зоні АТО військові капелани Стрийської єпархії регулярно відвідують українських військовослужбовців, для яких проводять богослужіння. Завдяки попереднім священнослужителям у базовому таборі була створена каплиця, це військовослужбовці можуть справляти свої духовні потреби: поставити свічку за близьких і побратимів, освятити хрестик чи військове спорядження, а дехто і охреститися.

Але ж головною метою отця Луки було відвідування бійців, що несуть службу безпосередньо на блокпостах і опорних пунктах, там вони потребують підтримки та якоїсь опори. Кожного дня священик разом із офіцерами намагався виїхати на пости, які найбільше наближені до неконтрольованої території, бо саме там солдати та офіцери найбільш схильні до стресу.

З приїздом священика на блокпости бійці спочатку соромляться, але потім проявляють живий інтерес, деякі потребують щирої розмови, хтось хоче сповідатися, але в одному всі єдині – з Богом у серці служити легше. Безумовно, отець Лука не розповідає, про що розмовляє із солдатами, бо це таємниця, але каже: «Питання різноманітні, здебільшого всі вони духовного характеру. Багато хлопців сповнені жаги помсти, бо втратили побратимів та близьких, але моє завдання, як священика, зняти цю жорстокість і злобу, змінити мотивацію. Було таке, що під час бесіди кремезний чолов’яга, який багато чого вже побачив на своєму шляху, розплакався, і це показник, бо душею він пом’якшав – скинув із неї той «гнітючий камінь».

Майже два тижні провів Отець Лука в угрупуванні Національної гвардії в зоні проведення антитерористичної операції, зараз він відправився до іншого сектора, до інших бійців, які не менше потребують його допомоги.

 

підполковник Дмитро Образцов
фото автора

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...