АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав: «Ми вистояли, бо наша Небесна Мати непорушно стоїть у покровській молитві»

Середа, 14 жовтня 2015, 14:47
Ми не опускаємо наших рук перед викликами сьогодення, бо Пречиста Діва не опускає своїх рук, покриваючи нас своїм омофором. Про це сказав сьогодні, 14 жовтня, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час Літургії в каплиці Благовіщення Радіо Ватикану з нагоди празника Покрови Пресвятої Богородиці.

«Я записав тебе в себе на долонях», – каже Господь у пророка Ісаї.

Сьогодні, сказав Блаженніший Святослав, ми бачимо, що тими Божими долонями, які є знаком вічної пам’яті Бога про всіх нас, є долоні Діви Марії. «Кожен, хто вдивляється в постать Оранти Софії Київської, не може не зауважити, що тут її долоні, звернені в молитві до Бога, є чомусь непропорційно великими. Мабуть, стародавній художник, який викладав цю знамениту мозаїку, хотів ще раз пригадати нам непропорційну навіть до нашого уявлення Божу пам’ять про кожного з нас та неустанну молитву заступництва Богоматері за люд Київської Держави», – зауважив Предстоятель.

Перечислюючи дивовижні заступництва Богородиці за різні народи, які відомі нам, проповідник відзначив, що і «сивоголовий Київ має своє духовне передання про Покров Богородиці». «Воно стверджує, – каже Блаженніший Святослав, – що доки стоїть Оранта у Софії, доки вона неустанно тримає в молитві піднесенні до Бога свої долоні, доти буде стояти ця княжа столиця і встоїться її народ перед своїми ворогами. Ось чому історія нашої Церкви пригадує нам, що князь Ярослав Мудрий посвятив народ своєї держави і цим самим передав саме їй, неустанному покрову її материнської молитви своїх людей, їхнє сьогодення та майбуття».

Говорячи про сьогодення, Глава Церкви зауважив, що сьогодні ми, княжий люд Київської держави України, переживаємо чи не один із найтривожніших моментів своєї історії. Часто ми відчуваємо себе самотніми і покинутими навіть світовим співтовариством, полишеними сам-на-сам із ворогом, який є набагато більшим і сильнішим від нас.

Сьогодні, за його словами, ми тривожимося подібно до віруючого народу старовинного Царгорода і за прикладом благовірного князя Ярослава Мудрого прибігаємо до материнського захисту Пресвятої Богородиці. Будучи непорушно впевнені, що Господь нас не покинув, поручаючись захистові самої Божої Матері, ми разом з усіма іншими Українськими Церквами урочисто відновили минулого року посвяту України під Покров Пречистої Діви Марії.

«Упродовж цього часу, – продовжив духовний лідер греко-католиків у своїй проповіді, – наповненого жахіттями війни, ріками крові загиблих і поранених, скроплені сльозами матерів, що оплакують загибель своїх синів і дочок, пронизані болем полонених, смутком і тривогою мільйонів переселенців, ми, український народ, що відстоює своє право на свободу і власну державність, все ж таки встояли! Ми вистояли, бо наша Небесна Мати непорушно стоїть у покровській молитві. Ми не опускаємо наших рук перед викликами сьогодення, бо вона не опускає своїх рук, покриваючи нас своїм омофором. Ми не забули і не забудемо нікого з наших новоявлених Героїв України, бо сам Господь пам’ятає про всіх нас. У Ньому наша сила та перемога».

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next