АКТУАЛЬНО

Члени Синоду відсвяткували 325-ту річницю відновлення єдності Перемишльської єпархії УГКЦ з Римською Апостольською столицею

Неділя, 09 вересня 2018, 19:28
Владики Синоду Єпископів УГКЦ відвідали Перемишльсько-Варшавську архиєпархію, щоб урочистою Архиєрейською Літургією відсвяткувати в Перемишлі 325-ту річницю відновлення єдності Перемишльської єпархії з Римською Апостольською столицею. Такий приїзд понад сорока єпископів УГКЦ з усього світу до Перемишля відбувся вперше в історії.
Члени Синоду Єпископів УГКЦ в Перемишлі на святкуванні 325-ї річниці відновлення єдності Перемишльської єпархії з Римською Апостольською столицею, 9 вересня 2018 року
Члени Синоду Єпископів УГКЦ в Перемишлі на святкуванні 325-ї річниці відновлення єдності Перемишльської єпархії з Римською Апостольською столицею, 9 вересня 2018 року Зображення 1 / 38 Використовуйте клавіші для перегляду

Митрополит Перемишльсько-Варшавський Євген (Попович) привітав у своїй єпархії усіх членів Синоду нашої Церкви, а також архиєпископа Сальваторе Пенакіо, Апостольського нунція в Польщі, та єпископів Польської Єпископської Конференції.

«У Перемишлі сьогодні велике свято, – відзначив Предстоятель УГКЦ під час проповіді до вірних у греко-католицькому архикатедральному соборі Святого Івана Хрестителя в Перемишлі. – Київська Церква прибула до Перемишля в особі своїх єпископів з усього світу, аби подякувати Господу Богу за те, що Він воплотився в історію нашої Церкви, нашого народу. Сьогодні ми урочисто хочемо подякувати Богові за те, що він нас так любить».

Говорячи про історію Перемишльської єпархії, Блаженніший Святослав наголосив, що вона сягає глибокої давнини... «Цього року Київська Церква святкує 1030 років Хрещення Русі-України. Але ми знаємо, що історія Перемишльської єпархії є ще давнішою і сягає місії святих слов'янських просвітителів Кирила і Методія. Була заснована їхніми учнями», – додав архиєрей.

Християнство на цих землях у візантійському обряді пережило різні історії свого становлення і розквіту. «Але особливою подією була та, пам'ять якої сьогодні відзначаємо: 325 років тому славний Перемишльський єпископ Інокентій Винницький приніс плід Божої любові. А Божа любов завжди веде до єдності. У зростанні Божої любові у цій єпархії єпископ з вірними приймають історичне рішення – відновити єдність з наступником апостола Петра», – вважає Предстоятель.

«Мабуть, – вважає Глава Церкви, – Дух Святий їх тоді навчив, що повнота Христової Церкви знаходиться саме у Церкві Католицькій, що видимим знаком тої єднальної любові Бога з людьми є особлива місія, особливе служіння наступника апостола Петра – бути знаком, осердям єдності всієї Христової Церкви. Таким чином розквітає повнота Київського християнства в цьому доленосному рішенні».

Ця єпархія у своїй історії знала різні моменти... «У читанні апостола Павла сьогодні чули такі слова: «Ми переслідувані, але не покинуті. Ми повалені, але не знищені. Нас кожного дня віддають на смерть задля Ісуса Христа, щоб Його життя стало у нас явним». Гадаю, ці слова вповні відкривають історичний шлях цієї єпархії. Завдяки силі Божого Духа вона проявила висоту розквіту християнського духовного життя, культури і мистецтва. Знаємо, що ця єпархія дала нашій Церкві і нашому народові творця нашого національного Гімну (Михайла Вербицького. – Ред.). Але також ця єпархія пережила час знищення, переслідування, мучеництва, щоб через смерть мучеників життя Христа стало явним сучасній людині. Тому сьогоднішнє свято ми святкуємо в контексті воскресіння Перемишльської митрополії», – наголосив Блаженніший Святослав.

Глава Церкви згадав владику Івана Мартиняка, який став інструментом Божого промислу після воскресіння цієї єпархії, учителем любові та єдності. Сьогодні, переконує духовний лідер греко-католиків, ця єпархія впевнено крокує вперед, бо відчуває, що Церква – ніщо інше, як продовження в часі та просторі таїнства воплочення Божого Слова.

«Цього року і Польща, і Україна святкують сторіччя відновлення своєї державності. І ми, стоячи перед Божим престолом, дякуємо за те, що Він дбав і дбає про наші народи. Але сьогодні мусимо собі разом сказати, що кожного разу, коли наша історія була історією спасіння, тобто історією Божої любові, тоді разом ми були сильні і непереможні», – переконує архиєрей.

І щоразу, додав він, коли історія людини на наших землях викидала з себе Бога, перетворювалася тільки на людську історію, наступав час знищення, розрухи, ненависті та війни. «Бо історія людини без Бога – смерть», – наголосив Глава УГКЦ.

«Молімося сьогодні, – закликав Блаженніший Святослав, – щоб історія сучасної Польщі і сучасної України були продовженням історії спасіння. Не даймо нікому на ненависті будувати майбутнє. Будьмо продовжувачі цієї єднальної Божої любові, до якої закликає нас сьогодні Святіший Отець Франциск».

«Нехай сьогоднішнє свято видимої і повної єдності Київської Церкви з Римським Апостольським престолом буде святом Божої любові в наших серцях, громадах, єпархіях і народах», – побажав Глава Церкви.

Цього дня владики Синоду завітали також на міське кладовище Перемишля, де поховані єпископи Перемишльської єпархії, отці крилошани та визначні душпастирі цієї єпархії. Загалом на цьому старовинному цвинтарі поховані понад сто священиків УГКЦ. Тут владики помолилися Панахиду за відвіку померлих архиєреїв, ієреїв та мирян Перемишльської єпархії, які тут поховані.

Фото: бр. Іван Вихор

 

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next