АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «Годі говорити про єдність українського народу, якщо не говорити про пошук церковної єдності»

Вівторок, 17 травня 2016, 14:58
Годі говорити про яку-небудь єдність, які-небудь інші фундаменти єднання навіть у лоні єдиного нашого українського народу, якщо не говорити про пошук церковної єдності. Таку думку висловив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав в інтерв’ю радіо «Еммануїл» (www.svitle.org), відповідаючи на запитання, в якій площині варто нам шукати єдності.

На думку Предстоятеля Церкви, коренем, джерелом усякої єдності, яку ми хочемо будувати, в нашому особистому й суспільному житті, є єдність людини з Богом. Це той нерв, фундамент, без якого немає інших видів єдності.

«Християнська віра – це шлях поєднання людини з Богом. Ми віримо в таїнство воплочення – що Бог став людиною. В особі Ісуса Христа було поєднано Його божественну і людську природу. Наслідком такого поєднання людини й Бога в особі Ісуса Христа були інші види єдності, які Він у собі нам приніс», – вважає архиєрей.

За словами Блаженнішого Святослава, видимим таїнством єднання всього людства є Христова Церква. «Тому годі говорити про яку-небудь єдність, які-небудь інші фундаменти єднання навіть у лоні єдиного нашого українського народу, якщо не говорити про пошук церковної єдності. Наприклад, про це чітко говорив митрополит Андрей Шептицький у своєму творі «Як будувати рідну хату». Він каже, що для того аби дати фундамент єдності для нашого народу, потрібно дати цій рідній хаті єдиний фундамент як єдину Церкву. Тому пошук порозуміння, примирення, єдності між різними Церкви, які є в Україні, сьогодні є певним пріоритетом», – сказав Глава Церкви.

Він пригадав слова святого Папи Івана XXIII, який казав, що між католиками, православними і протестантами є набагато більше того, що їх єднає, ніж того, що роз’єднує. «Часто ми знаємо те, що нас роз’єднує. А назвати те, що нас об’єднує, мало хто чітко зможе. Єдиним фундаментом, який об’єднує всіх християн України, є Святе Таїнство Хрещення. І ми визнаємо це Таїнство дійсним глибоким фундаментом і в православних, і в протестантів - усіх тих, які хрестяться водою в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Це той непорушний фундамент, якого людський гріх не міг зруйнувати. Тому шукаймо те, що нас єднає. Це наш виклик, наше завдання», – вважає Блаженніший Святослав.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next