АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «Київська Трьохсвятительська семінарія вийшла на новий, більш якісний рівень»

Середа, 21 вересня 2016, 19:14
Ми сьогодні розпочинаємо новий навчальний рік. Цей навчальний рік у Київській семінарії є справді особливим, бо наша семінарія цього року переходить на якісно новий етап свого життя та існування. Зокрема, про це свідчить те, що в семінарії відкривається нова якість богословської освіти. Ми, нарешті, починаємо новий навчальний академічний рік як невід’ємна частина Богословського факультету Українського католицького університету.

Про це розповів Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді в Київській Трьохсвятительській семінарії в Княжичах на свято Різдва Пресвятої Діви Марії.

Предстоятель висловив сподівання, що нова можливість якісної богословської освіти відповідно до всіх вимог, зокрема Апостольської Столиці, відкриє семінаристам багато дверей у цьому світі. Також, за його словами, цього року прийняли найбільшу кількість семінаристів в історії цього духовного навчального закладу.

Проповідник відзначив, що сьогодні Церква святкує одне з найбільших свят у літургійному році – свято Різдва Пресвятої Богородиці. Саме цей празник розпочинає літургійний рік у Церкві.

«Це свято є своєрідними дверима, які відкривають нам дорогу входження в таїнство спілкування людини з живим Богом... і ведуть нас уперед у нашому духовному житті», – сказав Блаженніший Святослав.

…І ми сьогодні, каже архиєрей, у Різдві Богородиці починаємо розуміти, що «цими дверима, які у вічному дівстві в особі Богородиці є запечатані і якими тільки один Господь Цар слави увійшов у світ, ці двері, які колись у видінні бачив пророк Єзекиїл, ось сьогодні народжуються».

«Тому Богородицю ми оспівуємо як тайно запечатані двері, через які увійшов у світ, народився наш Спаситель Ісус Христос. Саме Богородицю, як двері, які відкривають нам можливість входу в істинний Божий храм, ми завжди оспівуємо і містично споглядаємо кожного разу, коли освячуємо новоспоруджену церкву», – пояснив Блаженніший Святослав.

Слова про Богородицю як про двері ми особливо переживаємо в цьому Році Божого милосердя. «Гадаю, – зауважив Глава Церкви, – ви багато разів у цьому літургійному році чули слова «Милосердя двері», тому що одним зі знаків повного відпусту, виливання Божого милосердя на кожного, хто за ним шукає в цьому Році, є відкриті Двері Божого милосердя не тільки в римських базиліках, а й у кожному кафедральному соборі і в кожному великому Марійському відпустовому місці».

На його думку, Богородиця, як Двері милосердя, є особливим знаком, який відкриває зміст життя семінариста в семінарії. «Той, хто відчуває себе покликаним до участі в Христовому вічному священстві, розуміє, що семінарія розподіляє його життя на дві великі частини: до і після семінарії. Саме в семінарії тими тайно запечатаними дверима, які відкриває Господь Бог перед покликаним до свого священства, є постать Діви Марії. Неможливо дійти до повноти священства у Христі тому, хто не входить, не знає, не стукає або не почитає і не молиться до Пречистої Діви Марії. Вона є початком дороги до Христового священства. Вона є тими дверима, які можуть відкрити вам цей великий Божий дар», – переконаний Предстоятель.

«З власного досвіду можу сказати, що дуже важко, аби якийсь семінарист міг успішно закінчити семінарію, якщо він не усвідомить себе як духовний син Пречистої Діви Марії. Важко буде зростати в духовному житті тому, хто не почитає, не молиться, не любить, не зростає в благодаті Пречистої Діви Марії, бо вона є Матір’ю священичого покликання», – додав Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next