АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ освятив бібліотеку в Київській Трьохсвятительській семінарії УГКЦ

Середа, 11 травня 2016, 18:51
10 травня Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав освятив бібліотеку в Київській Трьохсвятительській семінарії, що в Княжичах біля Києва. Участь у богослужінні взяли: владика Кен (Новаківський), Епарх Нью-Вестмінстерської єпархії, владика Богдан (Данило), Єпарх Пармської єпархії, та владика Степан (Меньок), Екзарх Донецького екзархату, а також ректори духовних семінарій УГКЦ, які беруть участь у сесії Патріаршої комісії у справах духовенства.

До семінарійної спільноти Глава Церкви звернувся такими словами: «Цими днями ми розважаємо над таїнством зустрічі воскреслого Христа з апостолом Томою. Христос низходить до рівня здатності апостола пізнати таїнство воскресіння, показуючи йому свої рани. Цей образ зустрічі показує роль і місце таїнства присутності цієї маленької семінарії тут, у Княжичах».

За його словами, УГКЦ пережила багато, але таки воскресла, тому вона є частиною воскреслого Тіла Христового, на якому є свої рани, які показують силу перемоги Христового воскресіння над усім, що може протистояти Церкві: «Рана, якої ми торкаємося і яка показує нам силу, – і є ця семінарія, бо її присутність тут показує, що ми не є «пришельцями» на цих теренах. Насправді духовна семінарія на цих теренах існувала, була насильно ліквідована і знову воскресла. Кожного разу, перебуваючи тут, я переживаю те, що, можливо, й Тома, коли торкався ран воскреслого Христа. Тож, коли комусь бракує віри в перемогу, нехай торкнеться історії і дійсності нашої семінарії».

На думку Предстоятеля УГКЦ, бібліотека є важливою в житті семінарії, бо без неї немає повноцінного глибокого навчання. «Бібліотека повинна бути осердям, де студенти можуть черпати джерела мудрості Христової Церкви. Вітаю з цією подією нашу церковну спільноту», – додав він. А далі Блаженніший Святослав звернувся до Екзарха Донецького: «Це й і ваша семінарія, бо тут навчається багато семінаристів зі східних теренів України. Вона є міжекзархальною і між'єпархіальною семінарією, тож ви, владико Степане, є її співпатроном».

А ще Глава УГКЦ подарував новоосвяченій бібліотеці стародруки: Псалми і Книгу мудрості – частини Біблії, виданої 1871 року в Перемишлі, твори святого Василія Великого із Добромильського монастиря з бібліотеки митрополита Андрея Шептицького, Почаївську Мінею, Богогласник, виданий 1825 року в Почаївській лаврі. «Нехай вони слугують вам нагодою пізнати коріння і отримати доступ до першоджерел. Нехай у цій бібліотеці постійно світиться світло і постійно хтось вчиться», – додав Блаженніший Святослав.

Фото: ktds.org.ua

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next