АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ у Крилосі: «Наша Церква завжди була державотворчою, але ніколи не була державною, яка б обожнювала земну владу»

Неділя, 05 серпня 2018, 13:48
У вірі щодня потрібно зростати, як те гірчичне зерно, що є початком великого дерева. Над єднанням людини з Богом, над єднанням між нами та Ісусом Христом, між нашим народом і нашим Богом потрібно працювати, чувати кожного дня. Це тоді робить людину сильною, дає їй ключі до свободи. Робить її переможницею над злом.

Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час Архиєрейської Божественної Літургії в селі Крилос Івано-Франківської архиєпархії, де 4-5 серпня 2018 року відбувається Всеукраїнська патріарша проща до Крилоської чудотворної ікони Матері Божої.

«Ця проща є подячною молитвою за дар 1030-річчя Хрещення Русі-України, – зауважив Предстоятель під час проповіді до прочан. – Ми  хочемо подякувати Господу Богу за те, що 1030 років тому ми вийшли з хрещальної купелі, до якої нас привів рівноапостольний князь Володимир, як єдиний об’єднаний в Христі Божий народ. Цей скарб святої віри передавався в нашому народі, як найдорогоцінніший національний скарб, із покоління в покоління, від батьків до дітей, від матері до її дитини».

І сьогодні тут, продовжив Блаженніший Святослав, стоячи на цьому святому місці, перед обличчям Крилоської чудотворної ікони Богородиці, ми хочемо ще раз запитати Господа Бога: а де ж наше сумління, що означає скарб віри? Чому віра в Бога є скарбом? А, можливо, навіть більше. Чому серед усіх скарбів, які людина може прагнути, шукати у своєму житті, віра є найбільшим скарбом? Властиво, відповіді на ці питання, які, можливо, ця молитва зроджує в нашому серці, ми чуємо у Святому Євангелії, у тому слові, в якому сам Бог хоче до нас говорити…

«Віра в Бога, – запевнив проповідник, – означає цілковите єднання між людиною і Богом. Це таїнство поєднання відбулося в особі Ісуса Христа. Ісус є Богом, який став людиною, воплотився в людину, взяв на себе не тільки людське тіло, а й історію людства. З її болями, стражданнями. Тому передвіщає своє розп’яття, смерть і воскресіння».

Вірити в Бога, вважає Глава Церкви, означає поєднати з Богом усе те, ким ми є. Це означає поєднати нашу душу, наше тіло, наше прагнення - усе наше єство. Саме те поєднання між людиною і Богом ми називаємо вірою. Тому апостол Павло каже: уже не я живу, а Христос живе в мені. І те, що сам Христос чинив на доказ свого Божества, може діятися через життя, молитву, свідчення і навіть смерть і воскресіння віруючої людини.

Говорячи про Київську Церкву, Глава УГКЦ зауважив, що вона завжди виконувала роль того євангельського батька, про якого ми сьогодні чуємо. І завжди, у кожному історичному моменті, вела своїх дітей до поєднання з Христом. Київська Церква завжди служила своєму народові, завжди вчила і князя, і селянина ставити Ісуса Христа в центрі свого життя.

«Саме віра в Бога, – переконує Блаженніший Святослав, – дає нам можливість не впадати в крайнощі в наших особистих життєвих виборах. Саме Церква Христова повинна послужити українському суспільству так, як 1030 років тому, віднайти осердя свого національного державного будівництва. Саме через те, що наші попередники ставили Бога в центрі своєї політичної, державної діяльності, Церква змогла виконати своє служіння».

У нашій Церкві, в її історії, відзначив Предстоятель УГКЦ, зокрема в сучасності, проявилася оця древня київська модель служіння своєму народові і його державі. «Саме через те, що наша Церква вчила ставити в центр свого життя тільки Бога, вона завжди була державницькою. Вона вчила людей бути вільними. Завжди була державотворчою, тому що була матір’ю і учителькою свого народу. Але ніколи наша Церква не була державною, яка б обожнювала земну владу і йшла б на служіння земним володарям. Тому вона завжди була Церквою свого народу», – сказав архиєрей.

«Саме цю місію, – запевнив Блаженніший Святослав, – наша Церква хоче виконувати і в сучасному українському суспільстві. Саме цю місію нам довіряє Господь наш Ісус Христос. Саме цю місію ми повинні зрозуміти як спадок дару Христової віри. І те, властиво, що ми сьогодні святкуємо. Тому, дякуючи сьогодні за дар віри, ми дякуємо Господу Богу за те, що впродовж усієї історії Він був з нами».

Під час Архиєрейської Літургії прочани на чолі зі своїм духовним провідником відновили хрещальні обіти.

Насамкінець Глава Церкви пригадав, що цього року ми молимося "Отче наш" і "Богородице Діво" за чесне проведення виборів в Україні у 2019 році. І разом з прочанами помолився за це.

У кінці Літургії Архиєпископ Володимир (Війтишин), Митрополит Івано-Франківський, подарував Главі УГКЦ копію чудотворної ікони Крилоської Матері Божої, аби Вона оберігала його.

Вірні подякували оплесками Блаженнішому Святославові за спільну молитву та духовний провід.

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next