АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ узяв участь у конференції про стосунки митрополита Андрея з єврейськими громадами

Понеділок, 30 листопада 2015, 17:24
Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав 30 листопада взяв участь у Міжнародній науковій конференції «Митрополит Андрей Шептицький та Єврейські громади в часи Другої світової війни. Друга світова війна та долі мирного населення у Східній Європі» в приміщення Національного університету «Києво-Могилянська академія».

У своєму слові до учасників Конференції Предстоятель Церкви зазначив, що коли держава знаходиться в небезпеці, кожна громада, кожна Церква, навіть кожна національна спільнота ставить собі запитання, що ми можемо зробити, аби захистити, утвердити нашу з вами державу. «Думаю, наша Церква до того спільного коша перемоги має за обов’язок показати сучасному громадянинові України праведного митрополита Андрея Шептицького», – вважає Блаженніший Святослав.

Говорячи про заслуги праведного митрополита Андрея, відзначив, що «він перевів нашу Церкву через дві Світових війни, він був особою, яка зуміла залишитися Людиною з великої букви в нелюдських обставинах, навіть більше, він сформував обличчя своєї Церкви на десятиліття вперед». «І сьогодні, коли ми шукаємо непорушні вічні правди, на яких можна оперти наше сьогодення, думаю, Андрей Шептицький є надзвичайною особистістю, якого наш народ назвав Мойсеєм українського народу», – додав Глава Церкви.

Предстоятель Церкви подякував учасникам і організаторам конференції за те, що не лише Греко-Католицька Церква думає, говорить і вивчає спадщину Андрея Шептицького. «Він з глибиною свого серця, широтою свого ума вийшов поза всякі рамки, які можна в який-небудь спосіб на нього накласти. Він вийшов поза межі лише однієї християнської конфесії, він вийшов поза межі лише одного народу, він вийшов далеко поза межі лише однієї території на мапі Європи. Це постать, яка сьогодні промовляє до всіх нас. А найперше він сьогодні, мабуть, визначає і буде визначати, зокрема, для нашої Церкви все те, що ми називаємо українсько-єврейські відносини. Гадаю, багато можна сказати про те, як митрополит Андрей любив і поважав цей народ. Багато науковців згадують про те, що під час візитації Митрополита в якесь містечко завжди виходила зустрічати процесія місцевого пароха, а також єврейська громада з Торою», – розповів Блаженніший.

Він висловив жаль, що митрополит Андрей для багатьох українців досі залишається «великим незнаним», тому так важливо сьогодні сказати сучасникам правду про нього.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next