АКТУАЛЬНО

«Господь через Причастя робить нас рибалками людей», — Блаженніший Святослав про свято Пресвятої Євхаристії

Неділя, 10 червня 2018, 22:36
Син Божий не рідко промовляє до нас, що коли ми підемо за Ним, то станемо рибалками людей. Ми станемо тією особою, через яку Ісус Христос буде виконувати особливу місію — збирати і єднати з Небесним Отцем кожну людину (яка приходить на цей світ), а також поширювати на землі Небесне Царство.
Зображення 1 / 7 Використовуйте клавіші для перегляду

На цьому наголосив у своїй проповіді до вірних Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав під час Архиєрейської Божественної Літургії у храмі Cвятої Софії Премудрості Божої у Львові.

“У сьогоднішньому Євангелії ми бачили Ісуса Христа, який приходить до людей в момент їхньої праці, а не тоді, коли вони думають про Бога чи за Ним шукають... Проте саме в цей момент Він покликає своїх перших апостолів. Ми знаємо, що у Старому Завіті покликання пророка чи іншої особи до особливої місії завжди пов’язане з богоявленням. Господь спочатку об’являє себе людині, тобто дає зрозуміти, ким Він є, а тоді покликає її, а також дає їй певне завдання (місію), яке походить від Всевишнього. Цікаво, що в момент покликання своїх перших апостолів, Ісус Христос об’являє себе як той, що збирає (тобто об’єднує)”, — такими словами звернувся на початку своєї проповіді до присутніх Предстоятель УГКЦ.

За словами Глави Церкви, це саме те об’явлення, яке Син Божий дає про себе своїм першим учням. А до якої місії Він їх покликає? Він каже, що зробить їх рибалками людей!

“Коли ми уважніше прислухаємося до слів Ісуса Христа, то зауважимо, що Він не каже: “Дай Мені твої ресурси, дай Мені твій човен, твої сіті, твоє майно, твоє багатство, дай Мені твої знання чи твої дари...” Він не каже: “Дай Мені все те, що маєш, і йди за Мною”. А все навпаки: “Залиши все, що маєш, і Я тебе зроблю рибалкою іншого типу. Я шукаю не того, що ти маєш, а того, ким ти є, щоб ти йшов за Мною. Тільки тоді ти зможеш виконувати місію — шукати для Мене інших. Якщо ти підеш за Мною, то станеш рибалкою людей”. Ти станеш тією особою, через яку Син Божий буде виконувати місію — збирати і єднати з Богом кожну людину, яка приходить на цей світ, поширювати на землі Небесне Царство!” — зазначив духовний лідер греко-католиків.

Окрім цього, Блаженніший Святослав зауважив, що сьогодні УГКЦ відзначає свято Пресвятої Євхаристії. На його думку, найкращий спосіб почитати Пресвяту Євхаристію — це гідне Святе Причастя. Євхаристія — це джерело і вершина християнського життя, бо це найвищий і сакраментальний знак єдності людини з Ісусом Христом.

“У Тайній Євхаристії Ісус Христос збирає одне-єдине своє тіло, яким є Христова Церква, як таїнство єдності людського роду, усіх людей. Ось як у Таїнстві Євхаристії здійснюється те, до чого покликає Син Господній своїх апостолів. Хто не живе євхаристійним життям, хто не споживає Тіла і Крові Ісуса Христа, той не може бути Його справжнім учнем. Адже Він через Причастя робить нас рибалками людей. Лише тоді, коли інші побачать, як ми єднаємося з Ісусом Христом, то вони самі можуть захотіти попросити тієї єдності”, — сказав проповідник.

“Цією Літургією ми завершуємо перший Форум, який зібрав воєдино душпастирів і лідерів молодіжних спільнот РКЦ та УГКЦ. Ми хотіли зрозуміти, як маємо тепер послужити українській молоді незалежно від обряду і традицій, а також як ми разом — душпастирі РКЦ і УГКЦ — маємо виконати це завдання — бути рибалками людей”, — промовив очільник УГКЦ.

“Один із наших отців розповів нам про три закиди, претензії, або побажання, які молодь висловлює до нас, тобто до тих, які себе вважають і відчувають “ловцями людей”. Перший закид — молодь вимагає церковної єдності. Адже хтось одного разу зазначив, що пройшло багато часу, коли Церква вийшла з підпілля. А зараз тільки вперше, коли РКЦ і УГКЦ єднаються для того, щоби шукати найкращого способу молодіжного душпастирства”, — наголосив Блаженніший Святослав.

Він переконаний, що ми сьогодні разом начебто відповідаємо на це прохання молоді, бо спільно служимо Євхаристію. Отці УГКЦ і РКЦ за єдиним престолом служать Тайну Євхаристії, ми разом причащаємося. Адже це найвищий вияв єдності спільноти — разом причащатися.

“Другий закид (прохання) від молоді — бути простими, тобто не закриватися і не відмежовуватися від молодої людини своїм священичим одягом, блискучими ризами, посадами, титулами, званнями чи навіть церковними дверима. Ми сьогодні справді хочемо творити єдність”, — закликає Предстоятель.

“Третій закид полягає в тому, що часто в молоді створюється враження, що Церква — це бізнес-проект. Мені б хотілося покаятися за це, якщо це справді має такий вигляд”, — щиро зізнався Блаженніший Святослав. Він додав, що в Церкві немає іншого бізнесу, окрім одного — врятувати серця і душі своїх вірних.

“Якщо хтось у Церкві шукає чогось іншого, аніж цієї місії (завдання) — єднати все людство з Ісусом Христом, який присутній у Церкві, тоді він не розуміє найважливішого, ким є той, що має бути рибалкою людей”, — сказав Глава УГКЦ.

Наостанок Блаженніший Святослав подякував усім присутнім за те, що вони взяли участь у Форумі. До слів Предстоятеля також приєдналися і о. Ростислав Пендюк та о. Богдан Прах.

Варто зауважити, що представники молодіжних лідерів вислови слова вдячності Блаженнішому Святославу та організаторам Форуму. Вони передали Предстоятелю слова резолюції (яку підготувала протягом заходу). Глава УГКЦ пообіцяв, що донесе її до Папського Синоду та обов’язково візьме її собі до уваги.

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next