АКТУАЛЬНО

«Хрест – це знак перемоги над усяким злом та оновлення всесвіту», – Глава УГКЦ під час виставлення плащаниці

П'ятниця, 18 квітня 2014, 14:23
18 квітня в Патріаршому соборі Воскресіння Христового, що у Києві, виставили для почитання плащаницю. Богослужіння очолив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

З ним співслужили владики Богдан (Дзюрах), Адміністратор Патріаршої курії УГКЦ, та Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ. У спільній молитві брав участь і Блаженніший Любомир (Гузар), Архиєпископ-емерит УГКЦ.

По завершенні богослужіння Предстоятель Церкви наголосив, що «хрест – це знак перемоги над усяким злом та оновлення всесвіту». Проповідник пояснив, що Ісус увібрав у себе, як губка, зло, гнів, зневагу всього світу. «І тепер, помираючи на хресті, Спаситель знищує все те зло», – наголосив Блаженніший Святослав.

Див. також фоторепортаж

За словами Глави УГКЦ, хрест показується ще й як чесний і животворящий. Він пригадав про подію, яка відбулася в домі Лазаря, коли Марія перед страстями і смертю Ісуса, розбивши алебастрову плящину, вилила її на голову Спасителя. «Так і Христос, вмираючи на хресті, розливає на весь світ свою божественну благодать», – зазначив Предстоятель УГКЦ. За його словами, саме тому ми, християни, називаємо рани Ісуса животворящими, «бо з Його ран випливає на світ божественне життя і благословення».

«Сьогодні очі кожної віруючої особи споглядають на померлого, зневаженого, розіп’ятого на хресті нашого Спасителя. Здригається серце християнина, коли він бачить, як Марія отримує на свої руки бездиханне тіло свого Сина. Щемить серце і учнів Ісуса, бо вони втратили надію, бо те, на що вони сподівалися, сьогодні вмерло. По особливому смерть Ісуса переживає і наш український народ, землю якого сьогодні розривають», – промовив Блаженніший Святослав.

Він також зауважив, що з ран бичованого і розіп’ятого Христа витікали кров і вода: «Ця свята кров символізує таїнство Пресвятої Євхаристії, а вода – таїнство Хрещення». 

Насамкінець Предстоятель УГКЦ побажав кожному вірному «пережити ту переміну, яку переживає сьогодні Церква, щоб з наших сердець, домів і народу вийшло всяке зло».

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next