АКТУАЛЬНО

«Нам важливо зрозуміти, ким для нас є Христос, бо вже від цієї суботи ми наближаємося до Пасхального таїнства», - Глава УГКЦ в Обухові

Субота, 01 квітня 2017, 16:31
У п’яту суботу Великого посту Глава і Отець Блаженніший Святослав освятив наріжний камінь під будівництво храму Святого Антонія Печерського, що при монастирі монахів студитів в Обухові на Київщині.

Участь у Богослужінні взяли: владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ, владика Теодор, Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ, Міський голова Обухова.

Під час проповіді на Архиєрейській Божественній Літургії Предстоятель Церкви зауважив, що євангельське читання від апостола Марка цього дня, на перший погляд, є дивним. За ним, Христос питає своїх учнів: «За кого Мене мають люди?» А учні переповідають те, що люди говорять про Нього: Його вважають звичайною людиною, наділеною надзвичайними дарами, місією від Бога. Потім Ісус запитує їх: «А що ви скажете: хто Я?». І тоді Петро чинить ісповідь віри, кажучи: «Ти – Христос». «Тобто учні бачать Ісуса Христа як Божого помазаника, Месію, бачать у Ньому Сина Божого, вповні не усвідомлюючи того, як живий Бог може бути присутнім у людському тілі, - пояснює проповідник. – Учні визнають живого Бога, що є між ними і їх навчає». Дивним є те, що коли Ісус чує цю правдиву ісповідь апостола Петра, то гостро наказує нікому про це не говорити: «Дивно, адже це зміст проповіді Церкви… Мабуть, цю новину потрібно було рознести аж до краю землі, що, зрештою, і зроблять згодом апостоли. Та чомусь тут Христос гостро наказує їм цього не розголошувати».

За словами Блаженнішого Святослава, у богословській науці це називається «месіанським секретом», що характерний лише для Євангелія і богослов’я апостола Марка. «Ми не знаємо точної відповіді на це запитання, та можемо припустити, що Ісус Христос прагне впровадити своїх учнів у глибше розуміння того, ким Він є і яку місію прийшов сповнити. Після цієї ісповіді віри апостола Петра Христос починає пояснювати, благовістити, відкривати правду про своє страждання, мучецьку смерть на хресті, славне своє воскресіння. Він впроваджує апостолів у своє Пасхальне таїнство, в якому до кінця проявиться сила божества Ісус Христа, і вони зрозуміють, ким Він є. Тоді не частково, не за власним враження, а в повноті Божого одкровення, вони зможуть благовістити світові істину про Воскресіння Христове, Сина Божого, який воплотився, жив між нами, навчав Слово Божественної істини, і помер, і воскрес», - вів він далі.

«Гадаю, що це питання Ісус Христос у цю суботу ставить кожному із нас, - каже далі Першоієрарх Церкви. - Ми чули не раз благовість про нашого Спасителя в храмах, ми до Нього молимося, ми з Христом спілкуємося, причащаємося Його Тіла і Крові. Ким Він є для нас? Сьогодні люди по-різному відповіли б на це запитання, відповідно до своєї свідомості, здатності прийняти Боже одкровення, до рівня свого духовного життя». Та Ісус Христос є нашим Спасителем, в якому кожен із нас може отримати вічне життя. Каже апостол Павло: «Хто вірує в Ісуса як Господа і в те, що Він воскрес із мертвих, – уже спасенний». Тобто віра в Сина Божого – Бога, який став людиною, є ключем до перемоги над гріхом і смертю: «Мало тільки вірити в глибокі високі істини, важливо ними жити. Особа Христа має стати наріжним каменем побудови особистого життя нашого на землі, скеля на якій ми повинні збудувати свою особу».

Як пояснив проповідник, наріжний камінь є цікавою архітектурною конструкцією, бо з’єднує дві різні стіни, що від нього розходяться, дві різні перспективи, дві протилежності. «Як Христос поєднав у собі боже і людське, так само наріжний камінь – підтримує, дає стійкість усій будові», - підкреслив він.

Тож нам важливо дати правильну відповідь на запитання про те, ким є для нас Христос, бо вже від цієї суботи ми глибше наближаємося до Пасхального таїнства: «Нам важливо дати собі відповідь про те, як ми ведемо своє життя, яка його основа, хто є для нас життєвим орієнтиром. Хто є наріжним каменем нашої душі? Даймо правильну відповідь і будьмо певні, що Бог дозволить збудувати цей храм!».

Наприкінці Глава Церкви додав: «Ми будуємо храми, бо сповідуємо нашу віру в те, що так, як тоді серед апостолів, так і сьогодні Христос є між нами, і цей храм буде місцем зустрічі між Богом і людини. Нехай Пречиста Діва Марія буде особливою опікункою цього монастиря, учителькою, яка  навчить нас, ким є її Син і як ми повинні жити згідно з тим, що устами визнаємо».

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next