АКТУАЛЬНО

«Нас об'єднує Церква, вона – наш духовний центр: люди почуваються українцями, бо ходять до української Церкви», - о. Павло Сербай з Бразилії

Понеділок, 10 грудня 2018, 13:26
Українська діаспора у Бразилії – одна із найстаріших як серед українських громад за кордоном, так і як серед національних груп іммігрантів у самій Бразилії. Перші переселенці приїхали до Бразилії з Галичини в кінці XIX століття. Центром їх поселення стало засноване ними місто Прудентополіс (штат Парана), де діє церква Святого Йосафата. Там править службу о. Павло Сербай – священик УГКЦ, монах ЧСВВ.

Отець Петро приїхав в Україну вже не вперше – на зустріч координаторів програми УГКЦ «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». Про українську громаду УГКЦ у Бразилії й своє бачення розвитку живої Церкви він розважав у програмі «Добра розмова» 6 грудня в ефірі «Воскресіння. Живе радіо».

На сьогодні у Бразилії проживає близько 500 тисяч українців – нащадки іммігрантів різних хвиль переселення, які селилися в основному на території сучасного штату Парана з центром у Куритибі. Сьогодні УГКЦ у Бразилії має 23 парафії, 236 церков, 20 світських священиків і 60 ієромонахів Чину святого Василія Великого. У 2014 році Куритибська єпархія стала архиєпархією УГКЦ і митрополією Святого Івана Хрестителя.

Отець Павло – нащадок перших іммігрантів: «До Бразилії мої предки приїхали 130 років тому. Уже тут народилися мої прадід, дідо, мама, тато. Я – четверте покоління…»

Отець розповідає свою історію – як став монахом Чину святого Василія Великого: монахи і священики для переселенців були чи не легендою, від самих початків були поряд з людьми й несли Слово Боже. Із хронік і переказів відомо, що іноді священик по два місяці перебував у дорозі, навідуючись у найвіддаленіші поселення. Сповідали, хрестили, освячували шлюби, проповідували і наставляли. Отець Павло змалечку відчував покликання, любов до Матері Божої і молитви, так і став монахом і священиком.

Сімдесят відсотків українців Бразилії проживає в районі Прудентополіса, і церква Святого Йосафата, побудована у 1928 році, є центром духовного й національного життя діаспори. Нині у Прудентополісі – найбільша  парафія українців за кордоном. Служба Божа правиться українською мовою.

«Прудентополіс – чи не найбільше місто українців у діаспорі, – розповідає о. Павло. – Куди не зайдеш: у бар, аптеку, банк – українською тебе скрізь зрозуміють, серед персоналу завжди є хтось із українців чи тих, хто володіє нашою мовою. Українська церковна громада тут дуже розвинена і діяльна. Від самого початку, десь із 1910-х років, тут був і хор, і оркестр, і бібліотека… Зараз маємо і групу танцюристів, і бандуристів, маємо катехитичну школу. Усі Літургії відбуваються українською мовою. Тільки в неділю ввечері – португальською. Ми це зробили спеціально, адже є багато мішаних подружжів. Маємо хор, але на Службі співає вся церква – так мило слухати, коли двісті-триста людей разом співають…»

Щодо теми живої парафії, отець Павло Сербай сповідує кредо перших українських священиків у Бразилії – нести Слово Боже і тим самим об’єднувати людей.

«Нас тут об'єднує Церква, ми прив'язані до неї, вона – наш духовний центр, – каже він. – Ми вже четверте покоління, яке живе тут, у нас немає такої туги за Україною, як у наших дідів і прадідів. Усі дивуються, як ми зберегли мову. А все завдяки Церкві. Наші люди почуваються українцями, ходять до української Церкви, до неї належать…»

reradio.com.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next