АКТУАЛЬНО

«Територію Майдану потрібно поширювати далі…» – владика Богдан (Дзюрах)

Неділя, 23 лютого 2014, 23:15
Великий суд відбувався останніми місяцями на нашій землі. Під час нього спадали маски та виявлялися приховані вчинки, як достойні і величні, так і ниці та нелюдські. Господь у своєму великому милосерді скоротив дні нашого випробування і вже те, що було вчора, поволі відходить в історію. Проте через ці події історія України змінилася назавжди.

Про це сказав владика Богдан (Дзюрах), Адміністратор Патріаршої курії УГКЦ, 23 лютого під час Архиєрейської Божественної Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ у Києві.

За словами єпископа, історія України вже ніколи не буде такою, якою була до листопада минулого року. Перед лицем Всевишнього та всього світу український народ показав свою велич, доброту і рішучість відстоювати Богом дані права: свободу, справедливість і гідність. «Ми віримо, що, будучи на небі, наші герої є нашими заступниками і молитвениками, як і архангел Михаїл, захисник Києва», – сказав проповідник.

Пам'ять, молитва і солідарність, на переконання владики Богдана, є ключовими рушіями дальшої поведінки українського народу. «Наша пам'ять повинна найперше стосуватися Бога, в якого найменше добро не буде забуте, та героїв Майдану, бо вони віддали життя за нас усіх. Який би був далі масовий терор, якби вони не зупинили зла на собі?» – сказав він.

Владика Богдан закликав пам’ятати героїв Майдану завжди, а не лише в дні жалоби, бо «доки народ пам’ятає своїх героїв, він має майбутнє».

На думку єпископа, те, що відбувалося в нашій державі, стало наслідком непошанування Божого закону, Його заповідей. Адже, якщо суспільство нехтує Божими законами, починається авторитаризм, диктатура і вакханалія зла. Тому тепер ми повинні будувати нашу державу на фундаменті Божого закону, який має стати законом усього нашого життя. «Пам’ятаймо, що віднині доля України буде вирішуватися не в її серці – столиці Києві, а в серці кожного», – вважає владика Богдан.

Крім цього, ми повинні молитися до Господа за зцілення наших ран, щоб наші серця не наповнювалися гнівом, злістю, ненавистю і почуттям помсти. Бо такі почуття принижують нашу гідність і провокують до зла.

«Любов врятує Україну. Ця любов має виявитися в солідарності, яку ми відчули на власному досвіді. Ми стали свідками нечуваної солідарності наших людей. Цю хвилю належить підтримати і поширювати», – продовжив владика Богдан.

Насамкінець єпископ закликав усіх не забувати тих, хто потребує допомоги, найперше тих, які постраждали, сім’ї загиблих, покалічених, відтепер нашим обов’язком є піклування про них. «Подивімося навколо себе і не будьмо байдужими до потребуючих нашої уваги, підтримки, любові. Потрібно територію Майдану поширювати далі!» – сказав владика Богдан (Дзюрах).

Після Літургії всі спільно помилилися Панахиду за загиблих героїв Майдану, яких тепер називаємо Небесною сотнею.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next