АКТУАЛЬНО

#ТижденьУГКЦ: вшанування жертв Голодомору, Звернення про екологію і Форум соціального служіння

Субота, 04 грудня 2021, 12:27
Ось головні події, які сталися в УГКЦ протягом останнього тижня (27 листопада – 3 грудня 2021 року). Відтепер про них можна не лише читати, а й слухати в подкасті «Тиждень УГКЦ».

 

Вшанування жертв Голодомору

У суботу, 27 листопада, Українська Греко-Католицька Церква в різних куточках світу вшановувала пам’ять жертв Голодомору-геноциду.

Так у Києві, біля Меморіального комплексу пам’яті жертв Голодомору, Глава Церкви Блаженніший Святослав спільно з Предстоятелем Православної Церкви України митрополитом Епіфанієм звершили панахиду. О 16:00 поблизу цього ж меморіалу за участю Глав Церков і перших осіб держави розпочалася загальнонаціональна хвилина мовчання та акція «Запали свічку».

Вшанування пам’яті заморених голодом українців за участі вірних Церкви відбулося цього дня і у Відні, Римі, Афінах, Будапешті й інших містах та країнах по всьому світі.

***

У програмі «Зворотний відлік», присвяченій темі Голодомору, на UA:Першому Блаженніший Святослав наголосив, що ця трагедія торкає кожного українця особисто і сьогодні ми відповідальні за те, щоби про неї розповісти світові.

***

Закон «Про Службу військового капеланства»

У вівторок, 30 листопада, Верховна Рада України ухвалила у другому читанні Закон «Про Службу військового капеланства».

За документ проголосував 291 народний депутат, проти – 11, стільки ж утрималися.

Закон передбачає створення Служби військового капеланства у структурі Збройних сил України та, зокрема, визначає обов’язки капеланів у Статуті внутрішньої служби. Він також закріплює за військовими право брати участь у богослужіннях під час виконання обов’язків військової служби з дозволу командира.

***

Звернення Архиєрейського Синоду щодо екологічної ситуації в Україні

На 89-й сесії Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні, що відбулася 19–20 листопада цього року в Львові–Брюховичах, було затверджено Звернення щодо екологічної ситуації в Україні.

Єпископи закликають усіх вірних і людей доброї волі до глибокого екологічного навернення. «Зусилля, спрямовані на їх вирішення, – пишуть вони, – повинні мати комплексний і сталий характер всеохопного сталого розвитку… Кожен мусить усвідомити особисту відповідальність за збереження нашого спільного дому, що не має обмежуватися окремими зовнішніми акціями, наприклад, висаджуванням дерев чи прибиранням довкілля. Потрібний цілісний підхід і стала настанова, що виявляються в якісно нових екологічних стилях життя (у Христі) та вчинках мудрого і бережливого ставлення до речей, одягу, житла, транспорту, води, енергії та інших природних ресурсів у всіх без винятку сферах життя та діяльності».

***

Глава УГКЦ взяв участь у Київському безпековому форумі

На Київському безпековому форумі, що відбувся у середу, 1 грудня, Блаженніший Святослав наголосив, що Україна, на відміну від Росії, має свою справжню, а не придуману, історію, а відтак і майбутнє, яке виборює і в нинішній війні.

Глава УГКЦ також ствердив, що на Сході триває війна не так двох народів, як двох перспектив – руху вперед і руху назад.

На форумі Блаженніший Святослав також розповів про дипломатичний потенціал Святого Престолу для досягнення миру в Україні та поділився думками про ймовірність візиту Папи Франциска в Україну вже наступного року.

***

Владика Борис Гудзяк – новий член Дикастерії з питань комунікації

Цього тижня стало також відомо, що Святіший Отець Папа Франциск призначив архиєпиcкопа і митрополита Філадельфійського УГКЦ владику Бориса Ґудзяка одним із членів Дикастерії з питань комунікацій.

Ця структура, яку створив Папа Франциск у 2015 році, займається повною реорганізацією комунікаційної системи Святого Престолу. У ній під одним керівництвом об’єднано всі джерела комунікацій Святого Престолу та міста-держави Ватикан: офіційний сайт Святого Престолу, пресслужбу, інформаційний потік «Vatican News», щоденну газету «L’Osservatore Romano», видавництво й інші медіаресурси.

***

V Форум соціального служіння

У четвер, 2 грудня, у режимі онлайн відбувся V Форум соціального служіння УГКЦ. Участь у заході взяв Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. Модерував подію о. Андрій Нагірняк, заступник голови Відділу соціального служіння УГКЦ.

Темою цьогорічного Форуму була «Соціальна відповідальність у громаді: від волонтерства до соціального підприємництва».

Такий Форум соціального служіння в Українській Греко-Католицькій Церкві проходить щороку. Це дає змогу поширювати досвід, обговорювати пріоритети на наступний рік і надавати поштовх для соціального служіння у громадах.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next