АКТУАЛЬНО

«У Таїнстві воплочення Син Божий раз і назавжди взяв на себе людське тіло і людську історію», - Глава УГКЦ в Харкові

П'ятниця, 07 квітня 2017, 15:42
Одне із найбільших християнських свят, Благовіщення Пречистої Діви Марії, пригадує історичну подію, коли архангел Гавриїл з’явився Пречистій Діві Марії у місті Назарет. Коли він говорив до неї, то не просто передавав цікаву новину, а в той момент у Пречисту Діву Марію за дією Святого Духа зійшло і втілилося Боже Слово: Син Божий зачався в її лоні.

Про це сказав Глава і Отець Блаженніший Святослав 6 квітня, у навечір’я свята Благовіщення Пречистої Діви Марії,  в парафії УГКЦ в Харкові. Глава Церкви та владика Василь (Тучапець), Екзарх Харківський УГКЦ, помолилися разом із вірянами Акафіст до Пресвятої Богородиці.

Розкриваючи зміст свята, Блаженніший Святослав наголосив, що подія Благовіщення належить до однієї із найважливіших істин християнської віри. «Коли хтось не вірить в таїнство воплочення Сина Божого, то його неможливо назвати християнином, - пояснив він. - Ми ж, християни візантійської традиції, щоразу, коли робимо на собі знак хреста, то сповідуємо дві найважливіші істини християнської віри: те, що віримо в одного Бога в Трьох Особах (Отець, Син, Дух Святий) і те, що друга Божа Оособа, Син Божий зійшов на землю, воплотився і був, як Богом, так і людиною, в одній божественній особі».

За словами Глави УГКЦ, таїнство воплочення має важливе значення для нашого особистого життя: «Ми живемо у важкі часи. Часто можна почути такі слова, які чують наші капелани: де був твій Бог, коли вбивали мого друга? Де був твій Бог, коли вбивали мого сина? На ці запитання неможливо відповісти з точки зору людської логіки, бо війна – найбезглуздіша річ на землі. Однак Бог став людиною, Син Божий став Сином людським, і тому до кінця віку, доки на землі житиме остання людина, Бог буде боліти її стражданнями і радіти її радощами».

На його переконання, тоді в Назареті людське життя стало особистим життям самого Сина Божого: «Тому Його вбивають в кожному, кого вбивають, Він є ображеним у кожному, кого принижують, Його відкидають, коли відкидають нас із суспільства. Його шанують і служать в кожному потребуючому, кому виявляють милосердя». Таким чином, наше особисте життя є частиною життя самого Ісуса Христа. Усі наші болі, страждання і труднощі стали невід’ємною частиною особистого життя Небесного Спасителя. Проте, Предстоятель УГКЦ вважає, що ми повинні зробити крок назустріч Богові: «Потрібно, аби Його вічне життя стало особистою частиною нашого власного. Бо в таїнстві воплочення Син Божий раз і назавжди взяв на себе людське тіло, людську історію, яку ніколи не викидав із нашого життя. Як часто ми викидаємо Бога з нашого життя, живучи так, ніби Його не існує… Тому свято Благовіщення – свято великої надії, бо «немає жодного людського досвіду, в якому б Бог сам особисто не захотів бути присутнім».

«Я вражений таким динамічним розвитком громади УГКЦ в Харкові. Ваш храм, що будується, вражає. Бог діє через вас, бо сама людина не може такого зробити…» - вів він далі. Крім цього, Блаженніший Святослав повідомив, що влітку Харків відвідає кардинал Леонардо Сандрі, префект Конгрегації для Східних Церков. Також Першоієрарх Церкви поділився своїми враженнями після відвідин БФ «Карітас-Харків» та військового госпіталю.

«Будьте добрими християнами, щедро відкривайте двері свого серця до сили Божої, що хоче вас наповнити, кажіть Богові «так», як це зробила Марія. Завдяки такій відкритості людині до Бога, Він може творити чудеса», - закликав Глава УГКЦ вірних УГКЦ у Харкові.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next