АКТУАЛЬНО

«Якщо кожен християнин стане хоча б трошки ближчим до Ісуса Христа, тоді й зробить крок до свого ближнього», − Блаженніший Святослав про єдність християн

П'ятниця, 15 листопада 2013, 11:16
Хоч у сприйнятті людського розуму перспектива церковної єдності здається далекою, проте можуть статися події, які всіх нас здивують. Про це сказав Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, в інтерв’ю виданню «Слово Просвіти», відповідаючи на запитання про прояви духовного запиту українців щодо єдності Церков.

«Що це за події можуть бути, ми, звичайно, не знаємо, проте постійно мусимо молитися за нашу єдність. Мусимо її будувати в духовному плані. Якщо кожен християнин у своєму особистому, духовному житті стане хоча б трошки ближчим до Ісуса Христа, у якого всі віримо, тоді й станемо на крок ближче до нашого ближнього», − зазначив Предстоятель УГКЦ.

У своїй відповіді він назвав три елементи, які побачив упродовж візиту в Україну 5 - 12 червня цього року кардинала Курта Коха, президента Папської ради сприяння єдності християн.

«Бачимо, наскільки наші православні брати втомлені від існуючого серед них поділу. Бачимо, наскільки серйозно вони прагнуть зробити крок усередині власного кола», − сказав Глава УГКЦ.

Другим кроком є об’єднання всіх гілок київського християнства. «Українська Греко-Католицька Церква дедалі більше усвідомлюється як необхідний партнер для досягнення єдності. Донедавна цього не було. І коли говорили про єдину помісну Церкву в Україні, то обов’язково як єдину помісну православну Церкву. Нас просто викидали з поля зору. Тепер уже всі розуміють, що наша Церква − каталізатор і промотор досягнення такої єдності», − зазначив Блаженніший Святослав.

«Третім моментом, який я зрозумів після тих зустрічей, є те, що не тільки дедалі глибшим є суспільне розуміння, а й влада вже усвідомлює, що Церква не є людською інституцією, якій можна накинути єдність, за допомогою дипломатії, якихось домовленостей чи наказів штучно створити єдину Церкву», − назвав третій свій висновок Предстоятель УГКЦ.

На його переконання, Церква − не людське утворення, а тіло Христове. «Тому за Божою волею можуть відбутися події, які в людському сприйнятті видадуться дивними й несподіваними», − сказав Блаженніший Святослав в інтерв’ю виданню «Слово Просвіти».

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next