АКТУАЛЬНО

Комунікат Cиноду Єпископів УГКЦ

Вівторок, 08 вересня 2015, 06:46
Комунікат Синоду Єпископів 2015 року Божого Української Греко-Католицької Церкви (м. Івано-Франківськ, 30 серпня – 6 вересня 2015 року Божого).

Від 30 серпня до 6 вересня 2015 року Божого в м. Івано-Франківську проходив Синод Єпископів Української Греко-Католицької Церкви, в якому взяли участь 40 єпископів із України, країн Центральної та Західної Європи, Пiвнiчної та Пiвденної Америки і Австралiї.

Синод розпочав свої вступні синодальні акти Божественною Літургією в архикатедральному соборі Воскресіння Христового 30 серпня 2015 року Божого. Наприкінці Божественної Літургії Секретар Синоду Єпископів УГКЦ владика Богдан (Дзюрах) зачитав декрет про його скликання, а Блаженніший Святослав урочисто проголосив його відкриття.

Після обіду члени Синоду відвідали Дам’янів Лаз, урочище біля Івано-Франківська, де знаходяться масові захоронення невинних жертв НКВС. Владики разом із чисельно зібраними місцевими мешканцями помолилися Панахиду за упокій усіх загиблих. Увечері того ж дня в каплиці Івано-Франківської духовної семінарії імені святого священномученика Йосафата було відслужено Молебень до Святого Духа та всі члени Синоду Єпископів склали присягу, яку зачитав найстарший із присутніх за єпископською хіротонією – владика Іриней  (Білик).

У понеділок, 31 серпня 2015 року Божого, в актовому залі Івано-Франківської духовної семінарії розпочалося перше робоче засідання. Із привітальним словом до Синоду звернувся Апостольський нунцій в Україні Архиєпископ Томас Едвард Галліксон, який передав вітання для Синоду від Святішого Отця Франциска та зазначив, що тема живої парафії є головною в житті Церкви в різних історичних обставинах, особливо в час ворожої агресії. Він заохочував робити все можливе для активізації парафіяльного життя, щоб проголошувалося Боже Слово, та побажав єпископам успішної роботи. Синод також привітали: владика Роланд Мінерат, Архиєпископ Діжона, представник Єпископської Конференції Франції; владика Теренс Куртін, який зачитав листа від Президента Австралійської Єпископської Конференції; владика Донато Оліверіо, єпископ Люнгро в Італії, який зачитав привітання від імені Єпископської Конференції Італії; отець Василь Буяк виступив із привітальним словом від імені Митрополита Івано-Франківського і Галицького Іоасафа Української Православної Церкви Київського Патріархату. Крім того, надійшли вітання від кардинала Райнгарда Маркса, Голови Німецької Єпископської Конференції; кардинала Вінсента Нікольса, Архиєпископа Вестмінстера, Президента Конференції Католицьких Єпископів Англії та Уельсу; Блаженнішого Любомира (Гузара) та Митрополита-емерита Філадельфійської архиєпархії Стефана (Сулика). Гостями Синоду цього року були: владика Мілан (Шашік), Єпископ Мукачівської єпархії; владика Ніл (Лущак), Єпископ-помічник Мукачівської єпархії; отець Василь Говера, апостольський делегат для українців-греко-католиків Казахстану; архимандрит Сергій Гаєк, апостольський візитатор для греко-католиків у Білорусі; отець Михайло Дубович, генеральний вікарій для українців-греко-католиків Румунії. 

Опісля Глава Церкви звернувся до Синоду з програмною доповіддю, в якій, зокрема, зазначив: «Останній рік життя нашої Церкви в Україні (та й на поселеннях) був позначений не новим, але все ж таки страшним словом – «війна». Щодо суспільних обставин та душпастирського служіння нашої Церкви  можемо сказати, що ситуацію в Україні можна вважати найбільшою гуманітарною кризою в Європі з часів Другої світової війни». На думку Першоієрарха, «УГКЦ дуже активно долучилася до служіння українському суспільству відповідно до його потреб».

Того самого дня єпископи розпочали розгляд головної теми Синоду - «Парафіяльне душпастирство і новітні виклики». Головну доповідь на цю тему виголосив владика Кен (Новаківський), співдоповідали владика Богдан (Данило) і отець Андрій Онуферко. Своїм досвідом впровадження Стратегії розвитку Церкви на період до 2020 року поділилися владик Браян (Байда), Борис (Ґудзяк) і Венедикт (Алексійчук).

Синод заслухав звіти і доповіді голів різних синодальних комітетів, патріарших комісій, Відділу зовнішніх церковних зв’язків УГКЦ та ін. Зокрема, владика Богдан (Манишин) виголосив доповідь про діяльність Координаційної ради кризового душпастирства. Єпископ також представив проблематику капеланського служіння у Збройних силах України та інших військових формуваннях. Синод поблагословив створення реабілітаційних центрів для воїнів і постраждалих від війни в Україні. Синодальні отці заслухали також звіт директора МБФ «Карітас України» Андрія Васьковича про діяльність цієї організації в контексті війни в Україні.

Члени Синоду розглянули резолюції VІ сесії Патріаршого Собору на тему «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», який відбувся 25-27 серпня 2015 року в Івано-Франківську, і заслухали доповідь секретаря цього Собору - отця доктора Олега Каськіва. Після плідної роботи в групах синодальні отці прийняли відповідну постанову за підсумками  VІ сесії Патріаршого Собору та підтвердили мандат робочої групи із впровадження Стратегії розвитку УГКЦ на період до 2020 року. Синод доручив патріаршим і єпархіальним департаментам, відділам і комісіям, навчальним і науковим закладам, монастирям, чинам і згромадженням, парафіяльним громадам, церковним організаціям і всім вірним враховувати резолюції VI сесії Патріаршого Собору УГКЦ у своїй діяльності, особливо під час підготовки пасторальних планів, у дусі східнохристиянської традиції та з дотриманням церковного законодавства.

Синод затвердив низку типових правильників, статутів і типових формулярів, розроблених Канонічним відділом Патріаршої курії. Крім того, єпископи ухвалили доопрацьовану Екуменічну концепцію УГКЦ на п’ятирічний термін, а також привітали рішення Собору Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ (о) та висловив готовність до спільного пошуку шляхів відновлення євхаристійного сопричастя і адміністративної єдності між Українською Греко-Католицькою Церквою та Харківсько-Полтавською єпархією УАПЦ (о).

Синодальні отці затвердили Інструкцію щодо причастя дітей і немовлят в УГКЦ та Чини катехуменату і Хрещальної Літургії. Єпископи ознайомилися з ходом роботи над Катехизмом УГКЦ для молоді. Також було прийнято відповідні синодальні рішення щодо відзначення Надзвичайного ювілею Божого милосердя в УГКЦ.

Члени Синоду з великою тривогою сприйняли звістку про криваві провокації біля стін Верховної Ради України в м. Києві 31 серпня та прийняли Звернення щодо кровопролиття під Верховною Радою України 31 серпня 2015 року Божого, в якому закликали вірних УГКЦ в усьому світі та всіх людей доброї волі до посиленої молитви за постраждалих і членів їхніх сімей».

Синодальні отці звернулися з листами до Святішого Отця Франциска, захисників Батьківщини, Президента України, Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради України, Вселенського Патріарха Вартоломея, Глав Патріарших Католицьких Східних Церков, Предстоятеля УПЦ КП Патріарха Філарета, Предстоятеля УПЦ Митрополита Онуфрія, Предстоятеля УАПЦ Митрополита Макарія, керівників протестантських громад України, очільників нехристиянських релігійних організацій та ін. 

У вівторок, 1 вересня, єпископи відвідали с. Крилос (Давній Галич), де молилися Вечірню перед Галицькою чудотворною іконою Матері Божої та відвідали Музей історії Давнього Галича.

3 вересня отці Синоду зустрілися з військовими капеланами УГКЦ та переглянули документальну стрічку «Капелани», яку створила творча група «Живого.ТБ» .

Щодня на Божественній Літургії проповіді для єпископів виголошував отець доктор Андрій Чировський. Він також провів для синодальних отців день духовної віднови. У своїх науках священик спирався на духовний спадок праведного митрополита Андрея Шептицького.

У суботу, 5 вересня, була відслужена Божественна Літургія та Панахида за усопших єпископів - членів Синоду Єпископів.

Наступний Синод Єпископів УГКЦ було вирішено провести у вересні 2016 року у Львові-Брюховичах.

Синод закінчився 6 вересня урочистою Архиєрейською Божественною Літургією в архикатедральному соборі Воскресіння Христового, на завершення якої члени Синоду помолилися в крипті Панахиду за архиєреїв, що там спочивають.

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next