АКТУАЛЬНО

Комунікат Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви 2019 року

Середа, 11 вересня 2019, 13:21
Комунікат Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви, який 1–10 вересня відбувався у Римі, в Українській папській колегії святого Йосафата.
Зображення 1 / 42 Використовуйте клавіші для перегляду

1-10 вересня 2019 року Божого в м. Римі проходив Синод Єпископів Української Греко-Католицької Церкви, в якому брало участь 39 єпископів з України, із країн Центральної, Північної та Західної Європи, Пiвнiчної та Пiвденної Америки і Австралiї.

Синод розпочав свої вступні синодальні акти Божественною Літургією в неділю, 1 вересня 2019 року Божого, коли всі члени Синоду на чолі з Блаженнішим Патріархом Святославом служили Божественну Літургію в прокатедральному соборі Святої Софії в Римі з нагоди 50-ліття його освячення. На цю подію до Риму прибуло численне духовенство та вірні зі всього світу. Блаженніший Святослав зазначив: «Як пів століття тому патріарх Йосиф збудував собор Святої Софії для збирання «у розсіянні сущих», так і сьогодні цей Собор єднає всіх вірних нашої Церкви». Серед гостей свята були: кардинал Леонардо Сандрі, префект Конгрегації для Східних Церков, який виголосив слово до Синоду Єпископів і всіх присутніх,  та кардинал Доменіко Калканьйо.

У неділю ввечері, на початку синодальної праці, у каплиці Колегії святого Йосафата Блаженніший Святослав очолив Молебень до Святого Духа. Усі члени Синоду і допоміжний персонал склали присягу, яку зачитав найстарший із присутніх за єпископською хіротонією – владика Василь Лостен.

Особливою подією першого дня Синоду стала зустріч єпископів УГКЦ з Римським Архиєреєм Франциском у Ватикані. У привітальному слові Блаженніший Святослав сказав: «Кожного разу, коли наші єпископи збираються для синодальної праці, ми свідомі того, що наша робота, наші роздуми та душпастирське служіння здійснюються у повній та видимій єдності зі Святішим Отцем». Він запевнив Папу Франциска, що наша Церква в усьому світі молиться за нього, його підтримує і слухає та чекає його візиту в Україну. Відтак Святіший Отець сердечно привітав кожного із присутніх. Він побажав, щоб синодальні дії супроводжувася молитвою та слуханням Святого Духа.

Основною темою Синоду було «Сопричастя в житті та свідченні УГКЦ». Блаженніший Святослав у головній доповіді виділив два види сопричастя: ad extra – сопричастя з іншими помісними Церквами та спільнотами: як з тими, котрі разом з УГКЦ є невід’ємною частиною Вселенської Церкви у єдності з Єпископом Риму, так і щодо тих, які не перебувають у повному сопричасті з УГКЦ, але з якими Церква перебуває в екуменічній відкритості; ad intraсопричастя як внутрішня єдність УГКЦ, Церкви, спадкоємниці та правонаступниці Київського християнства, Церкви, яка є воднораз помісною і глобальною, яка несе в собі тисячолітню історію християнського досвіду українського народу, але також є матір’ю для багатьох вихідців із різних народів і культур. Після обговорення питання і роботи в групах Синод прийняв низку важливих рішень щодо головної теми.

Синодальні отці заслухали звіти комісій та відділів патріаршого рівня, зокрема звіт отця Андрія Максимовича, адміністратора Патріаршої курії, про діяльність Курії за минулий рік, а також заключний звіт про стан реалізації програми Стратегії розвитку УГКЦ до 2020 р. «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», який представив владика Кен Новаківський з о. д-ром Андрієм Онуферком. Синод подякував робочій групі на чолі з владикою Кеном за багатолітню працю і поблагословив продовження цієї пасторальної ініціативи в рамках Душпастирської ради Патріаршої курії УГКЦ, яка надалі здійснюватиме координацію та уніфікацію діяльності структур Курії, котрі відповідають за душпастирське служіння нашої Церкви.

Єпископи розглянули звіт синодальної комісії про працю над новим перекладом Божественної Літургії св. Івана Золотоустого та затвердили проєкт Місяцеслова УГКЦ.

Синод окремо розглянув питання про душпастирське і соціальне служіння українським мігрантам в Італії. Владика Діонісій Ляхович розповів, що в Італії служить 64 священники у 146 громадах. Про співпрацю з місцевою Латинською Церквою у служінні мігрантам розповів отець Джованні де Робертіс, директор фундації «Мігрантес». Синод висловив подяку Папі Римському за створення Екзархату для вірних нашої Церкви в Італії, а Конгрегації для Східних Церков і Італійській Єпископській Конференції за підтримку і сприяння у цій справі.

Владики працювали над проєктом Катехизму для молоді «Ми ідемо з Христом» та розглянули документи щодо заходів Католицької Церкви та УГКЦ для захисту дітей і молоді. Синод прийняв відповідне послання до духовенства, монашества і мирян щодо захисту дітей, неповнолітніх і вразливих осіб від різних видів насильства.

Крім того, було обговорено підготування до сьомої сесії Патріаршого Собору 2020 року, який відбудеться у Львові.

Під час засідань владики мали нагоду вітати та заслухати промови високодостойних гостей, керівників різних ватиканських дикастерій: кард. П’єтро Пароліна, Державного секретаря Святого Престолу; кард. Анджело де Донатіса, вікарія Його Святості Папи Франциска для Римської дієцезії, Апостольського Адміністратора новоствореного Екзархату для вірних українців візантійського обряду в Італії; кард. Гвалтьєро Бассетті, Голови Італійської Єпископської Конференції. Члени Синоду подякували Апостольському Престолові за підтримку нашої Церкви в Україні та на поселеннях. Наші вірні особливо цінують внесок Папи Римського та Апостольського Престолу за сприяння в наближенні миру та за гуманітарну допомогу в час агресії та війни, що триває на Сході України.

Кожного для архиєреї роздумували над Божим Словом, яке проповідував о. Роберт Лисейко, ЧСВВ. У день духовної віднови члени Синоду просили Божої Мудрості для прийняття синодальних рішень і втілення їх у життя.

У четвер, 5 вересня, члени Синоду взяли участь у святкуванні 150-ліття з дня народження та 100-ліття відходу до вічності блаженної Йосафати Гордашевської у базиліці Санта Марія Маджоре. На Божественній Літургії у найстаршому Марійному відпустовому місці Європи разом із єпископами молилися десятки священників, сестри служебниці, богопосвячені особи та численні вірні. З вітальним словом до всіх звернувся кард. Станіслав Рилко. Того дня Блаженніший Святослав освятив іконостас у Генеральному домі Згромадження сестер служебниць у Римі.

У суботу, 7 вересня, єпископи відвідали Папський східний інститут, в якому їх вітали отець Давид Назар, ТІ, ректор, та отець Жорж Руйсен, ТІ, декан факультету канонічного права. Для інститутської бібліотеки було подаровано двадцять томів досліджень, присвячених Київському християнству і виданих Українським католицьким університетом.

Серед запрошених гостей на синодальних засіданнях були: владика Йосиф Верт, ординарій Преображенської єпархії РКЦ в Новосибірську, ординарій для католиків візантійського обряду в Росії; владика Ніл Лущак, єпископ-помічник Мукачівської греко-католицької єпархії; отець митрат Василь Говера, апостольський адміністратор для вірних візантійського обряду в Казахстані та Центральній Азії; архимандрит Сергій Ґаєк, апостольський візитатор для греко-католиків у Білорусі; отець Юрій Коласа, генеральний вікарій для вірних Східних Католицьких Церков у Австрії; отець Микола Матвіївський, апостольський адміністратор єпархії Пресвятої родини в Англії з осідком в Лондоні.

Члени Синоду звернулися з вітальними листами до Президента України; Прем’єр-міністра України; Голови Верховної Ради України; Вселенського Патріарха Вартоломея; Глав Католицьких Єпископських Конференцій Європи, Канади і США; Глав патріарших і верховноархиєпископських Східних Католицьких Церков; Предстоятелів Православних Церков в Україні.

Наступний Синод Єпископів УГКЦ було вирішено провести у вересні 2020 року Божого в м. Львові, а його головною темою буде «Еміграція, поселення і глобальна єдність УГКЦ».

Секретаріат Синоду Єпископів УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next