АКТУАЛЬНО

«Любов Господа спонукає нас до проголошення Євангелія». Комунікат Зустрічі східних католицьких єпископів Європи

Вівторок, 31 жовтня 2017, 10:03
Заключний комунікат Зустрічі східних католицьких єпископів Європи з нагоди 60-річчя української єпархії Пресвятої родини в Лондоні (Лондон, 26-29 жовтня 2017 року)

З 26 по 29 жовтня 2017 року в Лондоні відбулося річне зібрання східних католицьких єпископів Європи на запрошення владики Гліба (Лончини), Правлячого єпископа єпархії Пресвятої родини в Лондоні. Зустріч проводилася при Центрі єдності руху Фоколарин, у Велин Гарден Сіті. Це були інтенсивні дні зустрічей, конференцій, дискусій, а понад усе - братерства й молитви, в яких поділялися надії і страждання, проекти і труднощі Східних Католицьких Церков Європи. Було сорок єпископів, священиків і експертів катехизи від Англії до України, від Скандинавських країн аж до Греції. Загальною темою зустрічі було проголошення, пізнання і життя віри в Христі (Керигма-Катехиза-Містагогія).

Цими днями святкуємо 60-річчя єпархії Пресвятої родини в Лондоні. Цей ювілей дав нам нагоду пригадати із вдячністю пастирську турботу Святого Престолу, який вийшов назустріч пастирським потребам східних католицьких вірних, розкиданих по Західній Європі. У цій ситуації можна було оцінити специфічну ситуацію Східних Католицьких Церков в усіх обставинах діаспори, з надією, що досвід минулого може й надалі послужити натхненням продовжувати пастирські зусилля усіх церковних реалій для блага вірних, які емігрували зі своїх країн.

В інавгураційній сесії взяв участь владика Пол МкАлінан, який склав привітання від імені кардинала Вінсента Нікольса і побажав присутності Святого Духа в нашій зустрічі. Відтак Апостольський нунцій у Великобританії Едвард Й. Адамс приніс привітання Святішого Отця. Папа Франциск уділив своє апостольське благословення зібранню і поширив своє привітання вірним єпархії і Верховному Архиєпископу. Апостольський нунцій підкреслив необхідність проголошувати Євангеліє, проповідувати його і відкрити красу життя єдності з Богом і з ближніми. Запропонував образ Христа як антидот для лих у теперішній час. Через керигму й містагогію спасительне діло Христа продовжується через його Церкву і сьогодні.

На завершення цих робіт усі ми, пастирі Східних Католицьких Церков Європи, відчуваємо любов Господа в нашому церковному служінні, Божественну благодать, яка зціляє наші слабкості, любов Господа до всієї Церкви, яка штовхає нас до проголошення його Євангелія. Ми переконані в центральній і фундаментальній необхідності проголошення Христа за допомогою катехизи й містагогії, які народжуються із служіння Божественної Літургії як місця сповідування і святкування нашої віри − містагогії, що виникає із самого Євангелія, із літургійних текстів, іконографії, щоб вести наших вірних до споглядання таїнства Христа – Слова Божого, втіленого від Духа Святого і від Марії Діви.

Різні літургійні служби в ці дні дозволили нам також досвідчити багатство католицькості, яка проявляється через різні християнські традиції, що вже майже два тисячоліття творять християнське обличчя Європи. Цей факт змусив нас усвідомити постійне нове покликання свідчити Євангеліє милосердя, любові та примирення сучасному світові, позначеному стражданням, бідністю, несправедливістю і воєнними конфліктами, які турбують обличчя багатьох наших Церков і народів. Молимося особливо про дар миру і примирення для українського народу, надто довго мученого насильством і війною, пам’ятаючи також переслідування і терпіння наших братів християн Близького Сходу.

Дякуємо Конгрегації для Східних Церков і Раді Єпископських Конференцій Європи (CCEE), яку представляє генеральний секретар, монс. Дуарте да Куня, за їхню підтримку наших зустрічей вже двадцять років. Обговорювана тема привела нас також до відчуття нашої участі в зобов’язанні відновлення церковної катехизації. Ми почувалися потішені обнадійливою підтримкою, отриманою від Папської ради для нової євангелізації. У Божественній Літургії у Вестмінстерському соборі, яку очолив Його Блаженство Святослав у співслужінні з присутніми східними єпископами, а також численними єпископами Великобританії, у присутності кардинала Вінсента Нікольса, який виголосив також проповідь, ми подякували Конференції Католицьких Єпископів Англії та Валії за допомогу, отриману під час підготовки та проведення нашої зустрічі. Собор був переповнений Божим народом. Присутність представників Англіканської та Православних Церков була свідченням про добрий екуменічний клімат у цій країні.

Різні аспекти, які ми поглибили цими днями, показали нам важливість знову відкрити центральну роль Христа в нашій проповіді та катехизації, цінність методів великої Традиції наших Церков: проповідування, катехизації, іконографії, містагогії; і водночас необхідність використання нових засобів масової інформації, щоб голосити всім Добру Новину Христа.

У 2018 році наша зустріч відбудеться з 14 по 17 червня в Єпархії Lungo degli Italo-Albanesi в Італії, на запрошення єпископа Донато Оліверіо.

Зустріч завершилася в неділю, 29 жовтня, Божественною Літургією в соборі Пресвятої родини в Лондоні, яку очолив Архиєпископ Кирило Василь ТІ, секретар Конгрегації для Східних Церков.

Повернемося до наших Церков, утішені вірою; заразом усвідомлюємо, що Христос, якого святкуємо, проголошуємо і яким живемо, є справжнім містагогом віри, який нас провадить і підтримує в нашій місії проголошення Євангелія.

 

Лондон, 29 жовтня 2017 року

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next