АКТУАЛЬНО

Постанови Синоду Єпископів УГКЦ 2006 року

Понеділок, 07 квітня 2014, 23:37
13-20 вересня 2006 року у м. Львові (Брюховичі) відбулося засідання Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви. Публікуємо його постанови.

На славу Святої, Єдиносущної, Животворящої і Нероздільної Трійці, Отця, і Сина, і Святого Духа і на добро ввіреного нам Божого люду. Амінь.

 

БОЖОЮ МИЛІСТЮ
І В ПОВНОМУ СОПРИЧАСТІ
З РИМСЬКИМ АПОСТОЛЬСЬКИМ ПРЕСТОЛОМ

 

+ ЛЮБОМИР
Верховний Архиєпископ Києво-Галицький
Української Греко-Католицької Церкви

 

Високопреосвященним і Преосвященним Владикам,
Всечесним Отцям духовним, Преподобним Ченцям і Черницям
та Мирянам Помісної Української Греко-Католицької Церкви

 

ПРОГОЛОШУЮ І ОПРИЛЮДНЮЮ

Постанови

Патріаршого Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви
що проходив у м. Львові - Брюховичах
від 13 до 20 вересня 2006 року Божого

1. Визначити як основу нашої ідентичності те, що ми є:

1) Церквою свого права;
2) вповні об'єднаними з наступником святого Петра – Єпископом Рима;
3) носіями східнохристиянського благочестя візантійської традиції з часу Володимирового хрещення;
4) зважаючи на нашу історію, наше географічне положення і наш релігійно-церковний досвід, покликані сприяти повному взаєморозумінню двох християнських традицій – візантійської і латинської.

2. Визначити як стратегію нашої Церкви на наступні десятиліття гасло: „Святість об'єднаного Божого люду”, що означає:

1) святість – повчити членів нашої Церкви:

А. Змістові нашої віри (відповідь на три запитання):

•  чому я вірю в Бога?
•  чому я є християнином?
•  чому я є католиком візантійсько-київської традиції?

Б. Практики віри – допомогти людям знати і жити за Законом Божим.

2) об'єднання Божого люду – інтенсивно плекати внутрішню єдність вірних нашої Церкви, хоч би де вони знаходилися, та свідомо й послідовно діяти для об'єднання християн київської традиції.

3. Взяти за основу текст листа робочого документа Комісії священичої формації щодо головної теми Синоду, врахувати пропозиції членів Синоду та скерувати його на доопрацювання. Надсилати зауваження на адресу або о. Святослава Шевчука, або о. Кеннета Новаківського, або о. Богдана Данила до 31 грудня 2006 року.

4. Проінформувати духовенство та вірних УГКЦ, що документи, які були подані Римським Апостольським Престолом для Східних Церков щодо богослужінь:

1) Устав богослужінь Вечірні, Утрені й Божественної Літургії, виданий в Римі у 1953році;
2) Документ Другого Ватиканського Собору про літургійні справи „Священний Собор”;
3) Інструкція застосування літургійних приписів Кодексу канонів Східних Церков, видана Конгрегацією Східних Церков 6 січня 1996 року, -

є обов'язковими для всієї Української Греко-Католицької Церкви.

5. Доручити Владиці Степанові (Меньку) до 1 серпня 2007 року опрацювати Статут Літургійної комісії і розіслати владикам для розгляду та подання зауважень і прийняття його на наступному Патріаршому Синоді.

6.Доручити Митрополитові Лаврентієві (Гуцуляку) до 1 серпня 2007 року опрацювати процедуру подання для розгляду Синоду літургійних справ.

7. Взяти до уваги звіт про підготовку Катехизму УГКЦ та благословити дальшу роботу над цим виданням.

8. В усіх єпархіях і екзархатах створити робочу групу з богословів, катехитів, філологів та інших фахівців на чолі з правлячим єпископом для аналізу робочого тексту Катехизму УГКЦ „Христос – наша Пасха” і до 31 березня 2007 року подати свої письмові зауваження та пропозиції секретаріатові на таку електронну адресу: [email protected].

9. Перенести на 2008 рік заплановане на 2007 рік проведення катехитичної конференції, приурочивши її до випуску Катехизму УГКЦ, щоб підкреслити його важливість.

10. У Західній Європі, у всіх осередках, де є українці-заробітчани, включити в пасторальну опіку катехитичне служіння через діяльність суботніх та недільних шкіл.

11. Доручити Блаженнішому Любомирові, Преосвященному Владиці Степанові (Менькові) і Преосвященному Владиці Василеві (Івасюкові) опрацювати до наступного Патріаршого Синоду звіт щодо євангелізації та душпастирської ситуації на Східній Україні.

12. Доручити Преосвященному Владиці Павлові (Хомницькому), Преосвященному Владиці Петрові (Крикові) та Преосвященному Владиці Діонісієві (Ляховичу) опрацювати до наступного Патріаршого Синоду звіт щодо стану євангелізації за межами України.

13. Прохати Блаженнішого Любомира звернутися до монаших чинів і згромаджень УГКЦ з дорученням активізувати євангелізаційну діяльність.

14. Для належного приготування до Патріаршого собору 2007 року, присвяченого питанням молоді:

1) затвердити Статут Патріаршого собору 2007 року „Молодь у Церкві третього тисячоліття”;
2) встановити, що Патріарший собор 2007 року проходитиме 14-19 серпня в м. Києві;
3) упродовж 2007 року в неділі і свята під час Святої Літургії виголошувати в єктенії окреме молитовне прохання за молодь, за добрі та ревні покликання до монашого і священичого стану;
4) доручити секретаріатові Патріаршого собору 2007 року організувати форум молодіжних християнських організацій, рухів та спільнот УГКЦ;
5) перед проведенням Патріаршого собору 2007 року в усіх парафіях УГКЦ провести тиждень євангелізації молоді;
6) провести в червні 2007 року Всеукраїнську молодіжну прощу до Зарваниці як одну із важливих акцій духовної підготовки до Патріаршого собору 2007 року, присвяченого питанням молоді.

15. Під час Патріаршого собору провести з'їзд молоді з поселень та України, в якому візьмуть участь принаймні 1000 осіб з кожної єпархії УГКЦ в Україні та максимальне число учасників з поселень.

16. Призначити Владику Ярослава (Приріза) куратором організаційного комітету з підготовки до проведення в м. Києві Патріаршого собору 2007 року, присвяченого питанням молоді.

17. Благословити участь офіційної делегації молоді УГКЦ у Всесвітньому дні молоді в Сіднеї (Австралія) у 2008 році та доручити Комісії у справах молоді створити оргкомітет УГКЦ щодо приготування до цього Дня.

18. Згідно з каноном 1062 Кодексу канонів Східних Церков призначити Владик Софрона (Мудрого), Діонісія (Ляховича) та Володимира (Ющака) членами Синодального трибуналу.

19. Згідно з каноном 1062 Кодексу канонів Східних Церков, призначити Владику Діонісія (Ляховича) Генеральним керівником управління справедливості Синодального трибуналу.

20. Доручити Владиці Володимиру (Ющаку) і Владиці Давиду (Мотюку) розглянути стан справ із партикулярним правом помісної Української Греко-Католицької Церкви. Для цього:

1) здійснити необхідні заходи для опрацювання повного партикулярного права;
2) перевірити канони партикулярного права, яке було прийняте Синодом у 2002 році на випробувальний термін, та дослідити, наскільки воно відповідає нашим сучасним церковним потребам;
3) перевіривши канони партикулярного права, яке було прийняте Синодом у 2002 році на випробувальний термін, просити Блаженнішого Любомира, щоб він своїм декретом підтвердив його актуальність.

21. Доручити Владиці Глібові (Лончині) разом із головами комісій перевірити стан виконання рішень Синодів від 1996 року.

22. Просити Блаженнішого Любомира створити організаційний комітет з відзначення 200-ліття перенесення Митрополичої катедри з Києва до Львова.

23. Затвердити текст листа-запрошення до Святішого Отця Венедикта XVI відвідати Україну із пастирським візитом.

24. Затвердити текст листа до Святішого отця Венедикта XVI.

25. Затвердити текст листа до Президента України Віктора Ющенка.

26. Затвердити текст листа до голів Православних Синодів.

27. Затвердити текст Комунікату Синоду Єпископів УГКЦ.

28. Проводити збирання коштів для Східної України на всій території, де є структури УГКЦ.

29. Збірку „Андріїв гріш” призначити для підтримання душпастирської діяльності за межами структур нашої Церкви в усьому світі.

30. Провести збирання пожертв у всій УГКЦ для потреб Українського католицького університету, порядок проведення якого ректорат УКУ узгодить окремо з кожною єпархією і екзархатом.

 

Ці постанови вступають у дію 14 жовтня 2006 року Божого, на свято Покрови Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії

+Любомир (Гузар)
Верховний Архиєпископ Української Греко-Католицької Церкви

Дано у Києві
22 вересня 2006 року Божого

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next