АКТУАЛЬНО

Владики УГКЦ вітають українців з Різдвом Христовим

Понеділок, 29 грудня 2014, 12:42
Як у цю різдвяну ніч радість перемагає смуток, а небесне світло – темряву, так нехай у своєму Різдві наш Спаситель сповнить нас силою звитяги добра над злом, правди над неправдою, і небесний мир хай здолає війну (Із Різдяного послання Блаженнішого Святослава).

Різдвяне послання Блаженнішого Святослава, Глави УГКЦ

Наша цьогорічна дорога до Різдва була дорогою до пораненого і вигнаного. Наша Церква в буквальному сенсі стала польовим шпиталем, розгорнутим щоб дати прихисток гнаним і загоїти рани постраждалих. Але навіть після Майдану Церква не позбулася функцій шпиталю, оскільки це її покликання. Про це нагадує нам Папа Франциск: «Я бачу Церкву як польовий шпиталь після битви».

Сьогодні линемо з різдвяним привітом до наших воїнів, які святкують цей величний празник у холодних окопах та бліндажах на передовій і готові грудьми закрити свій народ. Зі святковим віншуванням добра і гаразду заходимо до тих, хто втратив свою домівку та тепло рідної сім’ї.

Зі співом ангелів про мир на землі та славу на висотах завітаймо сьогодні до тих, хто сумує через втрату рідних та близьких, хто страждає від отриманих ран і тих, хто в полоні й ув’язненні. Як у цю різдвяну ніч радість перемагає смуток, а небесне світло – темряву, так нехай у своєму Різдві наш Спаситель сповнить нас силою звитяги добра над злом, правди над неправдою, і небесний мир хай здолає війну.  

Повний текст Послання

 

Різдвяне послання владики Василія (Семенюка), Митрополита Тернопільсько-Зборівського

Таємниця Різдва і його драма стають вкотре реальністю не лише в бідній вифлеємьскій стаєнці, не лише в яслах наших сердець де народжується Дитятко Ісус, але водночас і в історії нашого народу. Завжди таємниця Різдва має своїх Іродів, які бажають смерті усього того, що є добрим і світлим, бажають збити з дороги правди тих, хто йдуть за світлом Вифлеємської зірки. Але водночас драма Різдва має завжди ангелів, які сповіщають Божу радісну звістку по цілому світі. Різдво має вбогих пастирів, які готові почути ангельський голос. Різдво має тих, що шукають правди і йдуть за нею до кінця, до вбогих вифлеємських ясел, де народжується наше Спасіння.

Повний текст Послання

 

Різдвяне послання Владики Володимира (Війтишина), Митрополита Івано-Франківського та Владики Йосафата (Мощича), Єпископа-помічника Івано-Франківського

Кожний день різдвяних свят – це величне торжество. Земля і небо торжествують – радіють, колядують дорослі та малі. Доноситься радісна прослава Різдва від землі до небес: «Бог Предвічний народився, прийшов днесь із Небес, щоб спасти люд Свій весь, і утішився». Так, виходячи на зустріч до Бого-дитятки приготуймо Йому гідний дарунок: замість ясел – чистоту нашої совісті, замість сіна – теплоту сердець, а замість пелен – щирість віри, щоб гарячими молитвами в святих храмах Божих, турботою про наші сім’ї і добрим ставленням до всіх людей, прийняти і прославляти радість Різвяної ночі. Не забудьмо ж у ці світлі дні і про знедолених братів і сестер наших  вимушених біженців— сиріт, вдів, людей похилого віку, бездомних, бідних. Хай кожен простягне до них руку допомоги, нагодувавши і одягнувши, подавши милостиню, створивши хоча б мале добро по силі своїй, принісши і в їхні стражденні душі світло Різдвяної зірки.

Повний текст Послання

 

Різдвяне послання владики Михаїла (Колтуна), Єпарха Сокальсько-Жовківського

Сьогодні ми всі переживаємо війну, яка несе загрозу для усіх духовних і матеріальних надбань. Перед лицем війни ми порівнюємо наші минулі старання, про збереження і розвиток наших цінностей, з теперішніми, які також не дають цілковитого запевнення про перемогу і безпеку. Крім зовнішнього ворога, в нас вселився внутрішній ворог, який вдень і вночі спокушує і старається зламати її первинні основи життя, яким є життя з Богом в мирі і виконування Його святої волі.

Подія Різдва хай кожному з нас приблизить довгоочікуваний час, щоб усі ми в Різдвяній радості сповнилися Божим миром і достатком з Божої присутності в усіх наших стараннях про Добро для життя кожного з нас.

Повний текст Послання

 

Різдвяне послання владики Василія (Івасюка), Єпарха Коломийсько-Чернівецького

Різдво Христове 2015 року Божого ми всі разом зустрічаємо з великою радістю, але і з тривогою у душі. Радісна новина про Рождество Христове приходить у наші оселі і парафії, але війна на території Української держави тривожить серця і душі наших людей. 

Однією з провідних думок у Різдвяній благовісті бачимо Пресвяту Родину. Йосиф, Марія та Ісус для нас є ідеальним взірцем християнської родини. 

Митрополит Андрей Шептицький підкреслює, що святість родини є запорукою майбутності цілого українського народу. Християнська родина повинна називатися домашньою Церквою, бо вона становить спільноту віри, надії і любові. Кожна сім'я в Україні повинна віддзеркалювати план Божого творіння через народження та добре виховання дітей, щоденно перебуваючи у молитві і читанні святого Письма. 

Повний текст Послання

 

Різдвяне послання Владики Тараса (Сеньківа), Єпарха Стрийського та Владики Богдана (Манишина), Єпископа-помічника Стрийського

Кожна Різдвяна ніч стає для нас, мов би пропозицією нового початку бого-людського діалогу. Богом остаточно висловлене Слово спасіння звертається до нас в постаті Вифлеємського Дитятка, і ім'я йому –  «Чудесний порадник, сильний Бог, Отець довічний».

Щоб звільнити людину від прокляття смерті та відновити мир між Небом і землею, Вічний вступає у час, Незбагненний приймає на себе створену природу людини, аніж би втратив щось зі своєї Божественної величі, Святий занурюється у терпіння, Безсмертний добровільно підкоряється закону смерті. Залишаючись тим, ким був, Христос бере за своє те, чим не був, поєднавши так у своїй Особі природу слуги зі своєю, спільною з Отцем, Божественною природою. Так наша нужденність потопає в обіймах Його величі, наше безсилля – в Його всемогутності, смертельність – у вічності, а наша відчуженість є подолана Божим миром. Повновладний одягається у смирення, наповнюючи ним спустошений гордістю простір людського життя, щоб воно стало для Нього наймилішим місцем перебування.

Повний текст Послання

 

Різдвяне послання владики Петра (Стасюка), Голови Патріаршої катехитичної комісії

Рік 2015 присвячений Слузі Божому Митрополиту Андрею, рівноапостольному князю Володимиру, та св. мученикам Борису та Глібу. Ласкаво прошу в катехитичному служінні особливу уваги присвятити цим постатям. Хай вони допомагають нам щедро свідчити своїм життям про Христа всім, до кого Церква нас посилає.

Хай слова Митрополита, які стали гаслом конкурсу: «до єдності духу, миру і любові!» стануть нам дороговказом цього року!

Повний текст Послання до катехитів

Повний текст Послання до вірних єпархії

 

Різдвяне послання владики Степана (Менька), Екзарха Донецького

 

Дорогі брати та сестри, входимо з вами в новий, 2015 рік від Різдва Христового. Цього року відзначаємо свято Різдва Христового в дуже нелегкий для народу України час. Як принести радість Різдва в кожний дім, а особливо до тих, які втратили свої домівки, або ще більше – своїх рідних, близьких чи знайомих?

Христос народився, щоб спасти весь людський рід, а не лише окремі народи.

Що робити, щоб Бог народився насамперед в серці людини? Як перемінити жорстокі серця людей? Як донести животворне Слово Боже в серця та уми мужів, від яких залежить доля країни? «Як пильнувати і зберігати єдність духа в союзі миру?» (Еф.4,3).

Тільки Господь може змінити кожного з нас, через Слово Боже.

 

Повний текст Послання

 

Різдвяне послання владики Михаїла (Бубнія), Екзарха Одеського

Любі! Ці прожиті нами останні роки були для України і для кожного з нас роками справжнього визволення з рабства і неволі продажної, корумпованої, безбожної і комуністичної влади. Влади, яка знущалася над Божими заповідями, людською гідністю і моральними цінностями, з мамони-грошолюбства витворила собі ідола і при цьому на показ молилася Богові, аби тільки здобути собі серед віруючого населення авторитет, бажаючи задовільнити свої власні бізнес-інтереси. Але наш глибоко віруючий народ, що довгі роки ходив у пітьмі та омані, за Божим провидінням уздрів світло велике – свободу, яку Господь дарує кожній людині і кожному народу. Над нами, що жили у смертоносній тіні, світло засяяло, світло надії, свободи і кращого майбутнього.

Повний текст Послання

 

Різдвяне послання Владики Василія (Тучапця), Екзарха Харківського 

У сьогоднішній святковий день ми просимо в Христа Спасителя, який приніс мир світові, щоб подав мир і на нашу рідну землю. Але цей мир Господь нам тоді подасть, коли кожний з нас буде його прагнути, і зробить все від нього залежне, щоб цей мир наступив. Чи кожний з нас в ці Різдвяні дні прийняв цей Божий мир до свого серця? Ангели звіщають нам, що маємо зробити – «у людях благовоління». Саме це відкриває наше серце, щоб отримати благодать Божого миру. Це дає нам сміливість, щоб благати в Бога миру для нашої Батьківщини – і випросити його. І тоді зможемо щирим серцем, як єдиний народ прославляти народження Спасителя: «Слава Богу заспіваймо, честь Сину Божому і Господу нашому, поклін віддаймо!»

Вітаю всіх вас з Різдвом Христовим, в особливий спосіб вітаю героїв сьогодення – захисників нашої Вітчизни, поранених, осіб вимушено переселених, волонтерів, сиріт та одиноких. Хай вашою надією буде Господь, який приносить мир і радість.

Повний текст Послання

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next