АКТУАЛЬНО

Слово Блаженнішого Святослава до Папи Франциска під час його зустрічі з Синодом УГКЦ

Понеділок, 02 вересня 2019, 15:08
Об’єднані сьогодні навколо вас, Святіший Отче, хочемо запевнити, що наша Церква переживає пасторальне перетворення. Ми свідомі того, що недостатньо лише мати гарну та багату традицію, яка зберігає тисячолітню пам’ять Церкви Київської Русі, неподіленої Церкви першого тисячоліття в сопричасті з Римською Церквою. Потрібно жити цією традицією в автентичний спосіб...

Слово Блаженнішого Святослава, Отця і Глави УГКЦ,
на початку аудієнції єпископів Священного Синоду УГКЦ
у Святішого Отця Франциска


Святіший Отче,

З великою радістю та синівською любов’ю хочемо висловити наше почуття вдячності за цю надзвичайну можливість, наповнену глибоким богословським та духовним змістом, - розпочати чергову сесію Синоду Української греко-католицької Церкви разом з вами, Наступником апостола Петра, видимого знаку та верховного служителя єдності Христової Церкви.

Кожного разу, коли єпископи  нашої Церкви збираються на Синод, ми свідомі того, що наша праця, наші роздуми та пасторальне служіння здійснюються у повному та видимому сопричасті з папою. Зазвичай, це сопричастя висловлюється через «листи сопричастя». Однак цього разу ми переживаємо її в контексті особистої зустрічі та свідченні, що це сопричастя не є мертвою буквою, але подихом Святого Духа, живого і животворящого; слуханням Слова Отця; особистим досвідом батьківської турботи папи для добра Української Церкви!

На цю синодальну працю ми приїхали з різних країн світу. До складу нашого Синоду входять 50 єпископів Української греко-католицької Церкви. Окрім ієрархів з України, тут присутні митрополити та єпископи з Канади, США, Великої Британії та Ірландії, Франції та Нідерландів, Німеччини та Скандинавії, Італії, Польщі, Бразилії, Аргентини, Австралії.  У нашій роботі також беруть участь єпископи з Мукачівської єпархії (Україна), ординарій для східних католиків у Російській Федерації, апостольський делегат для греко-католиків в Білорусії, апостольський адміністратор для греко-католиків у Казахстані та Центральній Азії, представник вікаріату для українців греко-католиків в Румунії та представники ординаріїв для вірних греко-католиків в Австрії та Іспанії.

Ми особливо вдячні Вашій святості за нещодавнє створення Апостольського екзархату для українців греко-католиків, які проживають в Італії і за призначення Апостольським адміністратором вакантного престолу (sede vacante) кардинала Анджело Де Донатіса, Генерального  вікарія Вашої святості для Римської дієцезії, який також візьме участь в роботі Синоду.

Святіший Отче!

Ще досі в наших серцях лунають ваші слова до наших митрополитів та членів Постійного Синоду, що «недостатньо мати Синод, потрібно бути Синодом».

Ми прибули саме для цього! Кожен єпископ та представник наших локальних спільнот, долаючи свій шлях до Рима, привіз із собою біль та надії Божого люду, повіреного нашій душпастирській опіці. Ми хочемо бути Синодом не лише під час наших робочих засідань, але також коли повернемося до наших спільнот! Властиво, неможливо крокувати сидячи!

Ми хочемо продовжувати наш синодальний шлях разом з духовенством, чоловіками та жінками, дітьми та молоддю, котрі живуть у різних культурах та країнах, спілкуються різними мовами і належать до різних народів.

Крокувати, але разом, як єдина Східна католицька Церква свого права, Церква глобальна, жива і відкрита для всіх. Саме тому головною темою нашого Синоду є «Сопричастя та єдність в житті та свідченні Української Церкви у сьогоденні».

Об’єднані сьогодні навколо вас, Святіший Отче, хочемо запевнити, що  наша Церква переживає пасторальне перетворення. Ми свідомі того, що недостатньо лише мати гарну та багату традицію, яка зберігає тисячолітню пам’ять Церкви Київської Русі, неподіленої Церкви  першого тисячоліття в сопричасті з Римською Церквою. Потрібно жити цією традицією в автентичний спосіб і зуміти передати сучасній людині осердя цієї Апостольської Традиції – можливість особистої  зустрічі з живим Христом, котрий і сьогодні є присутній через дію Святого Духа у своїй Церкві і крокує разом з нами дорогами сучасного світу.

Ми хочемо також запевнити Вашу святість, що наша Церква по цілому світі молиться за вас, підтримує вас, слухає вас і чекає Вашого візиту в Україну!

Святіший Отче, благословіть нас!

+ СВЯТОСЛАВ

2 вересня 2019,
«Зала дел Кончісторо» Апостольського палацу

 

Переклад з італійської Секретаріату Глави УГКЦ в Римі


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next