АКТУАЛЬНО

Служба свята Матері Божої Неустанної Помочі

Середа, 20 червня 2018, 16:24

СЛУЖБА СВЯТА МАТЕРІ БОЖОЇ НЕУСТАННОЇ ПОМОЧІ
(в першу неділю липня)

В СУБОТУ
НА ВЕЛИКІЙ ВЕЧІРНІ З ЛИТІЄЮ

Катизма. «Блажен муж».

На «Господи, взиваю я» - чотири стихири воскресного гласу й оці шість

(гл. 6) Вибрана Владичице і Джерело Божої ласки!* Ось ми, зібравшись, прославляємо Тебе,* Матір Божу Неустанної Помочі*. Бережи ж неустанним Твоїм покровом дітей Твоїх,* що віддали у руки Твої все життя своє * та співають Тобі: Радуйся, благодатна, все Уповання наше. 

Знав колись про Твою ікону якийсь купець на Криті,* мов про ту дорогоцінну перлину,* бо була гарна і славилась чудами.* Насмілився викрасти її з храму* та сховати як оберіг у своєму судні.* Але збагнув свій проступок і покаявся,* забажав повернути ікону, бо Ти – Мати усіх.* То ж ми, маючи Тебе у своєму серці, мов дорогоцінний скарб,* перепливаємо глибінь життя до вічного небесного Єрусалиму, співаючи:* Радуйся, Благодатна, все Уповання наше. 

Бачимо ту незбагненну мудрість Господнього Провидіння:* бажаючи заховати від поган пречистий Твій образ, Пренепорочна Діво,* Бог переніс його грабіжницькими руками до Рима,* щоб його піднести і прославити серед усіх народів,* уділяючи через нього багатство ласк і милосердя,* ради молитов Твоїх, Богородице,* бо, доторкаючись цього кивоту, знаходимо не смерть, а життя.* Ти ж єси, Богородице, правдивим одуховненим Кивотом,* що не закон, розквітлий жезл чи золоту посудину,* а Хліб Життя, Нев’янучий Цвіт і Законодавця носиш на Своїх руках.* Моли ж Його за тих, що визнають Тебе як Неустанну Поміч.

Усі кінці землі виділи співстраждання Твоє,* о, многостраждальна Мати,* зображене на цій іконі.* Гляділи та дивувались, коли Ти віддала як викуп Неоціненного,* щоб визволити дітей Твоїх із ворожої неволі.* Якими славними піснями оспіваємо Твою любов?* Як похвалимо велич Твою у стражданні?* Яких духовних квітів доберемо, щоб сипати на тернові стежини життя Твого?* Та, прибігаючи до Тебе, Скарбнице Милосердя,* звіщатимемо до кінця світу про Твою велич,* навчаючи всіх славити Тебе, як Посередницю ласк,* і через Тебе величати Бога. 

(гл. 4) Шукаючи порятунку в душевних і тілесних недугах,* прибігаємо до Тебе* Мати Божа Неустанної Помочі, співаючи:* Ще не чувано ніколи, щоби Ти не помогла.* Бо у Тебе, Мати, знайдемо ласки, потрібні у нашому житті* – силу для сповнення обов’язків, поборення спокус, несення хрестів.* Знають бо усі – вбогі, стражде́нні й самотні,* що Ти, Вселаскава, не забудеш про нас ніколи. 

Дивне й незбагненне таїнство, Господи Боже наш,* як Ти, будучи Богом, завжди вислуховуєш прохання Твоєї Матері,* бо Вона просить лише того*, що згідне з волею Твоєю,* та роздає дари, відповідно до Твого Провидіння,* і хоче, щоб усі ми спаслися. 

Слава (гл. 1) Невимовним Божим Промислом, всепітая Володарко,* вибрана єси між жінками для спасіння всього світу,* бо Тебе Божа Мудрість зробила невичерпним Джерелом Своїх благодатей* і першим проблиском спасенного Сяйва* і потоком милосердя для грішників.* Тому приходимо до Тебе, всіх Божих дарів причино* і, припадаючи до Тебе, молимось:* Мати Неустанної Помочі, не відкидай прохань наших,* але визволь нас ласкаво від усякого лиха. 

I нині, догмат рядового гласу.

Вхід

«Світло тихе»

Прокімен дня

Читання:

Бт. 28, 10-17
Ест. 7,1-10
Прип. 9, 1-11

Стихири на Литії

(гл. 1) Прославмо, вірні, Матір Божу Неустанної Помочі,* бо кожний, хто тільки прилине до Неї, знаходить те, чого потребує:* недужий – здоров’я; стражде́нний – утіху;* той, що в пітьмі, – прозріння душі і тіла;* бо Вона торкає усіх Своєю благістю,* щоб пригорнути до Свого материнського серця* та скерувати всіх до невечірнього Світла* – Христа Відкупителя.

(гл. 2) Множество ангелів* стоять при славному Твоєму престолі, о Благодатна,* та співають невпинно: Радуйся,* бо не знають, як їм Тебе звеличати достойно,* ані як надивуватись Твоїй красі,* ані як намилуватися Твоїм пречистим видом.* А ми, зібравшись нині,* підносимо наші очі з вірою,* співаючи з ними:* Радуйся, Мати Неустанної Помочі.

(гл. 4) Маючи, як цінну перлину, Твою ікону, о Божа Мати,* що прийшла з далекого Сходу,* вклоняємось Тобі, мов ясній зірниці,* мов вістунці Божого дня,* бо Ти приносиш спасіння.* Тому кличемо до Тебе:* Радуйся, Скрижале Божого милосердя.* Радуйся, манно, солодша від меду.* Радуйся, семираменний світильнику, що освічуєш усіх.* Радуйся, Мати Божа Неустанної Помочі.

Слава і нині (гл. 4) Бажаючи спасти світ увесь Своїм Воскресінням,* Той, Хто став Посередником для всіх,* вибрав Собі Тебе як Співстраждальницю та Заступницю нашого спасіння.* Тому-то під час Свого хресного страждання* назвав Тебе Матір’ю усіх, що вірують у Нього* і вшановують Тебе, Мати нашого Спасителя.

Стихири на стиховні:

Воскресні

Слава і нині (гл. 2) Очистивши наші помисли і розум,* і ми з ангелами світло торжествуємо,* співаючи Діві й Матері всіх Царя,* Христа Бога нашого, Давидів псалом:* Воскресни, Господи, до твого відпочинку,* Ти і Кивот святині Твоєї!* Бо Ти прикрасив Її, Владико, як чудову палату,* і дав Її Своєму народові,* щоб Її молитвами, немов владною силою,* провадити його й охороняти від супротивників.

На благословення хлібів: тропар свята (3р.)

(гл. 7) Богомати і Діво,* Твою славу величаємо,* Твоєї помочі благаємо,* Твою чудотворну ікону почитаємо.* Ти – Мати благодати,* Ти – надія світу,* нашими молитвами не погорди в наших нуждах,* і від усіх бід Ти нас звільни.

 

В НЕДІЛЮ НА УТРЕНІ

По «Бог Господь…» - тропар недільний (2 р.), Слава, і нині: свята.

Після Полієлею співаємо Величання:

Величаємо Тебе, Мати Божа Неустанної Помочі,* і святкуємо Твій святий празник,* бо Ти є нашою Провідницею до Відкупителя.

Стих: Великий Господь і хвальний вельми у місті нашого Бога, на горі святій Його.

Стих: Преславні речі говорять про тебе, Місто Боже.

Стих: Святий храм Твій, дивний у правді. 

Слава і нині: 

Алилуя, алилуя, алилуя: Слава Тобі, Боже! (3р.)

Ангельський хор

Сідальний 1-ий: (гл. 2) Тебе, яку очікували всі народи,* благословенну між жінками,* пречисту і пренепорочну Матір,* початок і джерело всіх чудес,* прославляємо як Матір Неустанної Помочі. 

Сідальний 2-ий: (гл. 2) Для Тебе все можливе, о преблагословенна Діво Маріє,* чи на небі, чи на землі,* – навернення грішників і оздоровлення недужих.* Бо, будучи Богородицею,* Ти упокорилася найбільше з усіх,* тому величаємо Тебе, Мати Неустанної Помочі.

Сідальний 3-ій: (гл. 2) Радосте світу, наша Царице,* ради молитов незліченних хорів святих,* небесних зір, що сяють на віки,* прийми ласкаво оці мольби* і не позбав неустанної помочі тих, * що надіються на Тебе. 

Степенна: чергового гласу

Прокімен недільний

Євангеліє: недільне

Після Пс. 50 – Слава; І нині; та стих, як у неділю, тоді оця стихира:

(гл. 6) Як Виховницю і Матір душ наших,* прославляємо Тебе, Богоневістная Діво.* Ти зродила нас в любові Святого Духа* й годуєш неустанно Його сяйвом,* спрямовуючи нас на шлях усіх чеснот,* Заступнице всього світу,* і малюєш образ Первородного в душах дітей Твоїх,* що славлять Тебе.

Канон недільний і свята

Дев’ята пісня

Співаємо Чеснішу від херувимів… та ірмос і тропарі канону недільного, а тоді оцей канон свята:

Ірмос

(гл. 8) Під Хрестом почули ми слова розради,* що Ти є Мати наша, а ми діти Твої.* Тому, зібравшись нині, просимо всі щиро:* візьми під неустанний свій покров Церкву і народ наш,* ми ж бо з вірою і любов’ю* Тебе як Матір Неустанної Помочі величаємо. 

Стих: Мати Неустанної Помочі, спаси нас. 

Славні речі були сказані про тебе, Місто Боже:* бо з Тебе народився Той,* Хто вічно царює над небесними і земними,* і перевів Тебе з землі на небо.* Тож молися Йому безнастанно за тих,* що почитають Твій святий празник,* яким ми Тебе величаємо. 

Стих: Мати Неустанної Помочі, спаси нас. 

Хори безтілесних, собор патріярхів,* божественний збір апостолів і пророків,* полки мучеників,* хори святителів і преподобних отців і всі святі,* веселіться з нами, що святкуємо* і прославляємо свято Божої Матері.

Слава і нині Піднеси знамено всіх віруючих* і принизь чванливість супротивників, пречиста Богородице!* У мирі збережи свої міста* і захищай усі християнські країни,* в яких прославляється Твоє велике і вельми славне імення,* і вірно всіма почитається, чиста Владичице.

Катавасія: повторяємо вищеподаний ірмос.

Світильний: недільний

Стихири на псалмі похвальнім

4 стихири недільні, а тоді:

(гл. 1) Дивну скелю спасіння,* як колись Ізраїлеві, предобрий Владико,* дав Ти нам, слугам Твоїм, спраглим у пустині життя,* ікону Твоєї Матері.* До неї приходимо з надією* і черпаємо чудесний напій* пребагатої Твоєї милості. (2 р.)

Джерелом світла і невичерпним потоком світлости* став мені Твій святий празник!* Тож молися, Богородице,* щоб визволити мене від темряви нерозуму* і від пристрастей душевних і тілесних,* а в майбутньому віці вибав мене від безконечної муки.

Джерелом ласкавої мудрости,* морем розуму і благодаті* у Твоїм святі показала Тебе споконвічна Божа Премудрість* – Той, що з Тебе в тілі народився.* Тому задля Нього дай мені краплину Своєї мудрости і розуму,* і направ до життя вічного. 

Слава стихира євангельська

І нині (гл. 2) Преблагословенна Ти, Богородице Діво,* бо Воплочений з Тебе полонив ад,* покликав Адама, усунув прокляття,* визволив Єву, переміг смерть, і ми ожили.* Тому, співаючи, кличемо:* Благословенний Христос Бог наш,* що на це зволив, – слава Тобі.

Велике славослов’я

Тропар недільний, один з двох звичайних.

Відпуст великий з поминанням недільним і свята.

 

НА ЧАСАХ

На всіх Часах: тропар недільний, Слава: свята.

Кондаки – поперемінно: на 1-му і 6-му Часі – недільний, на 3-му і 9-му – свята.

НА БОЖЕСТВЕННІЙ ЛІТУРГІЇ

Тропар недільний і свята

Тропар

(гл. 7) Богомати і Діво,* Твою славу величаємо,* Твоєї помочі благаємо,* Твою чудотворну ікону почитаємо.* Ти – Мати благодати,* Ти – надія світу,* нашими молитвами не погорди в наших нуждах,* і від усіх бід Ти нас звільни.

Слава: кондак недільний

І нині: Кондак

(гл. 6) Мати наша, Неустанна Помоче,* дай нам в турботах довір’я, в болях – полегшу,* в скорботах – потіху, в боротьбі – поміч.* Подай християнам з’єднання, церковним служителям – ревність,* грішникам – прощення, праведним – витривалість,* вмираючим – спасіння,* душам в чистилищі очищення і вічну славу випроси. 

Прокімен неділі і свята.

Прокімен, (гл. 3) пісня Богородиці:

Величає душа Моя Господа і возрадувався дух Мій у Бозі, Спасі Моїм.

(Лк 1, 46-47)

Стих: Бо зглянувся на смирення раби Своєї, ось бо віднині ублажать Мене всі роди. (Лк 1, 48)

Апостол: недільний і свята : Євр. 9, 1-7

Алилуя неділі і свята:

Алилуя, (гл. 8): Слухай, дочко, і споглянь, і прихили вухо твоє (Пс. 44, 11)

Стих: Лицю твоєму помоляться багаті народи (Пс 44,13)

Євангеліє недільне та свята: Лк. 10, 38-42; 11, 27-28.

Замість Достойно: приспів: Величай, душе моя, Матір Божу Неустанної Помочі. 

Ірмос (гл. 8) Під Хрестом почули ми слова розради,* що Ти є Мати наша, а ми діти Твої.* Тому, зібравшись нині, просимо всі щиро:* візьми під неустанний Свій покров Церкву і народ наш,* ми ж бо з вірою і любов’ю* Тебе як Матір Неустанної Помочі величаємо.

Причасний – спочатку неділі, опісля свята.

Причасний: Чашу спасення прийму і ім’я Господнє призову ( Пс.115,4)

Алилуя (3 р.)

 

Опубліковано на офіційній веб-сторінці УГКЦ 20 червня 2018 року

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next