АКТУАЛЬНО

Звернення Бюро УГКЦ з питань екології з приводу проблеми топінгу (надмірного обрізування) дерев

Середа, 27 лютого 2019, 13:37
Звернення Бюро УГКЦ з питань екології з приводу проблеми топінгу (надмірного обрізування) дерев

Дорогі в Христі брати і сестри! 

Щораз частіше наприкінці зими чи на початку весни стаємо свідками так званого кронування дерев, після якого залишаються лише голі стовбури, схожі на телеграфні стовпи. Цю масову практику працівники комунальних підприємств називають «омолоджуванням», або більш по-сучасному топінгом, а дендрологи – варварством і нищенням живої природи.

Це згубне явище поширюється в містах і селах, обабіч доріг, у дворах, скверах і парках, біля дитячих майданчиків, закладів освіти чи місцевого самоврядування і навіть державних природоохоронних інституцій. Такий спосіб поводження з зеленими насадженнями недавній і, скоріше за все, перейнятий від наших північних сусідів, де топінг почали практикувати на початку ХХІ ст. У більшості європейських країн ця практика є забороненою.

Топінг спотворює природний вигляд дерева, перетворюючи його на інваліда з ампутованими кінцівками. Надмірне обрізування дерев серйозно ранить їх і може призвести до загибелі! Видалення значної частини крони впливає на здатність листяного дерева виробляти поживні речовини і спричиняє голодування, у результаті якого дерево слабшає і легше піддається захворюванням.

Великі за площею зрізи потребують тривалого часу для заживлення ран. Здебільшого їх не обробляють спеціальними заживляючими засобами або хоча б фарбою, і це робить дерево ще більш чутливим до уражень комах-шкідників та гнилі. Як зазначають дендрологи, молоді гілки, які «віниками» відростають на місці зрізу, є набагато слабшими, ніж ті, що виросли природнім шляхом, і при сильному вітрі з легкістю ламаються, що може завдати шкоди майну громадян та людському життю.

За даними експериментальних досліджень, серед здорових дерев, які зазнали топінгу, 10% всихають протягом одного року; однак, на думку експертів, ця цифра може зрости до 50% протягом п`яти років, якщо дерева не будуть мати належного догляду.

Топінг є шкідливим не лише для дерев, але й для людей, адже зелена листяна маса (особливо в містах) поглинає шкідливі викиди промисловості та автомобілів, вбирає вуглекислий газ і виділяє кисень, який так необхідний для всього живого.

Надмірна обрізка дерев спричинює додаткову потребу в технічному обслуговуванню дерев і зайві фінансові витрати. Незважаючи, на те що у декого може скластися враження щодо легкості та дешевизни топінгу як сучасного інструменту благоустрою, насправді, як стверджують експерти – це найбільш шкідлива і дорога практика обрізування дерев, що часто призводить до їх загибелі.  

Для чого у багатьох українських містах комунальні служби скалічують дерева відповісти важко. На запити громадської організації «Екологія-Право-Людина» чи заробляють на обрізаних стовбурах комунальні служби, – жодна з них не надала відповіді.

Українське законодавство прямо забороняє надмірну обрізку крони. Обрізання дерев в Україні регулюється Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затвердженими наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України № 105 від 10. 04. 2006 р. Зокрема, в пункті 9.1.11.3. зазначається, що омолоджувальне обрізання виконують лише для дерев, які добре витримують підстригання та обрізання і вершина яких почала всихати, а ріст пагонів припинився. Омолоджують дерева навесні, поступово протягом двох-трьох років.

Постанова Кабінету Міністрів України № 559 від 08. 04. 1999 р. «Про такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної зеленим насадженням у межах міст та інших населених пунктів» чітко визначає, що дозволено обрізати крону дерева не більше ніж 30 % її довжини, і за кожне надмірно обрізане дерево встановлено штраф від кількох сотень до кількох тисяч гривень, залежно від його діаметра і ступеня пошкодження.

У статті 270-1 Кримінального кодексу зазначено: «умисне знищення або пошкодження об'єктів житлово-комунального господарства (тобто об'єктів благоустрою) карається штрафом від 100 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ... або обмеженням волі до трьох років».

З огляду на вищесказане закликаємо зупинити масове свавільне, хижацьке і протизаконне знищення дерев, яке проводиться під приводом глибокого омолодження. Звертаємося до всіх відповідальних, передусім апелюємо до керівників і працівників комунальних служб та спеціалізованих приватних фірм щодо припинення цієї масової, згубної для зелених насаджень практики і закликаємо застосовувати передбачені законом способи догляду за деревами та формування їх крони. Важливо керуватися не пріоритетом швидкості та легкості маніпуляцій з обрізання й отримання при цьому короткострокової фінансової вигоди, а пріоритетом права, збереження довіреного спільного природного блага та добробуту мешканців відповідних населених пунктів.

Звертаємось до органів місцевого самоврядування, до міських, сільських та голів ОТГ, щоб спільним зусиллями дбати про збереження природної спадщини Творця і вжити всіх необхідних заходів для озеленення українських міст і сіл, враховуючи кількість мешканців, інфраструктуру й естетичну складову. Озеленені вулиці, тротуари, затінені рясними кронами житлові будинки, захищені від проїжджих частин вулиць надійним щитом дерев – все це є ознаками комфортного міського середовища, ознакою певного рівня життя, який, очевидно, знижується із втратою цих екологічних благ. В час, коли стрімко змінюється клімат, зростають пікові температури та вітри, саме рясні зелені насадження лишаються останніми земними захисниками нашого затишку.

Апелюємо до державних природоохоронних та правоохоронних органів з метою забезпечити дотримання норм законодавства України щодо догляду за деревами, збереження Божого створіння і гарантування конституційних прав громадян на чисте, здорове та безпечне довкілля.

Просимо всіх бути небайдужими, не мовчати на екологічний гріх і захистити зелені насадження від неправомірного та шкідливого обрізання, жертвою якого можуть стати сотні тисяч, а то й мільйони дерев по всій країні.

Д-р Володимир Шеремета
Керівник Бюро УГКЦ з питань екології

Додаток:

Пам’ятка
як діяти у випадку, коли ви стали свідком надмірного обрізування крон дерев
(підготував Олексій Василюк, еколог МБО "Екологія-Право-Людина" )

Побачивши обрізувачів дерев, просите зупинити роботу, питаєте документи на проведення такої обрізки.

Згідно з Законом України «Про доступ до публічної інформації» (ст. 13, 14), вам зобов'язані надати інформацію і показати документи. Врешті, ви платите податки, за рахунок яких ці люди отримують зарплатню.

Якщо документи надавати відмовилися, викликайте поліцію.

Із поліцією чи без, документи вам показали. Топінг, глибоке омолодження (тобто видалення крони) може проводитися, тільки якщо є дефектний акт на це дерево, де вказано, що воно вимагає омолодження, тому що старе, його вершина почала всихати.

Акт складається на основі обстеження дерев комісією, в ньому чітко вказують кількість дерев (п. 13.1.2 Правил утримання зелених насаджень). Якщо такого акту немає, будь-які інші документи не дають права проводити обрізування.

Якщо до цього моменту вам просто все показали і поліцію викликати не довелось – викликайте тепер.

Напишіть заяву про злочин (не просто заява, це важливо), де чітко вкажіть статтю Кримінального кодексу (ст. 270-1) і Кодексу про адміністративні правопорушення (ст. 153).

Інша ситуація: дерева вже обрізані, але не знаєте виконавців робіт. Усе одно напишіть таку заяву з формулюванням «невідомі мені особи» і віднесіть її в поліцію. Хто начальник районного «Зеленбуду» чи керівник ЖЕД – точно не секрет.

Зробивши, як свідомий громадянин, такі прості дії, кожен з нас має шанс подарувати деревам десятки років життя; захистить власне і всіх інших городян право на безпечне для життя і здоров’я довкілля. Адже дерева формують придатну для нашого життя атмосферу, екранують та накопичують автомобільні викиди, радіонукліди.

Тож якщо ви побачили на вулиці людей з бензопилами, не гайте ні хвилини – відразу запитуйте документи та телефонуйте 102!

Кожного дня, в кожному місті ми можемо встигнути врятувати дерева!


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next