АКТУАЛЬНО

52 чоловіки на висоті 1763 метри молилися за Україну

Понеділок, 18 серпня 2014, 14:45
Серед різноманітних літніх відпочинкових заходів, яке організовують священики Згромадження Воплоченого Слова, є один особливий. Це табір для чоловіків.

Такий табір вперше було проведено в 2007 році і тоді він налічував всього шість осіб. А цього року було 52 учасники. Він уже традиційно проходив в урочищі Драгобрат на Закарпатті – у наметах, просто неба. Учасники − це звичайні миряни, практикуючі християни різних професій, які здійснюють свої християнські обов’язки у своїх родинах та на робочих місцях. Капеланами табору були священики Софрон Зелінський, ВС, та Йосафат Бойко, ВС.

 

Хтось би сказав: чому саме для чоловіків?

Найперше, тому що чоловік – голова сім’ї, він є той, хто управляє родиною, а, отже, від нього дуже багато залежить у родині. Наскільки чоловік зуміє бути образом Ісуса Христа, Батька і Вчителя у родині, настільки він зуміє привести цілу родину до Бога. Таким є ідеал християнської родини. Про це навчає свята Церква через апостола Павла: «Жінки нехай коряться своїм чоловікам, як Господеві, бо чоловік голова жінки, як і Христос – голова Церкви, свого тіла, якого він Спаситель». Як бачимо, апостол прирівнює роль чоловіка перед родиною до ролі Ісуса Христа перед Церквою. Тому формування чоловіків є дуже важлива місія, яка лежить на Церкві. Митрополит Андрей у молитві за українську родину благає Господа: «Дай нам таких батьків, які голосно й відверто признавалися б до божественної Твоєї Євангелії і до Твоєї служби. Дай нам батьків, які для своїх дітей були б прикладом християнського життя, правдивими опікунами та добрими провідниками в житті», а у молитві за український народ каже: «Благослови всі наші родини, щоб батьки були зразковими й ревними християнами». 

 

Що ж ті чоловіки там, на Драгобраті, робили?

Відпочивали, молилися, працювали і куховарили. Християнський табір – це духовний відпочинок. Це час для дозвілля, для роздумів над життям та відносин з Богом. Це відпочинок від роботи і обов’язків.

Молитва в нашому таборі – це один з головних моментів дня. Зранку після зарядки і перед сніданком є час на ранішні молитви. Вони відбувалися на наметовому містечку перед великим хрестом у центрі. Відтак кожного дня учасники мали змогу брати участь у Святій Літургії: один раз на горі Жандарм перед Хрестом, один раз біля озера Герешаска (1577 м над р.м.), а один раз у таборі.

Звичайно, усі учасники приступили до святої Сповіді, щоб могти приймати Євхаристію. Сповіді відбувалися перед богослужіннями в різних місцях, високо в горах, «близько неба».

Також щодня всі учасники молилися вервицю за родини і за Україну.

Іншим молитовним моментом табору була Хресна дорога під час походу на гору Близниця. Торік у рамках табору ми встановили великий металевий хрест (www.youtube.com/watch?v=auLbVBt8mJU), а цього року йшли хресним ходом до цього хреста, роздумуючи над страстями Христовими і жертвували цю молитву за мир в Україні.

 

Яку ж працю там виконували чоловіки?

Це збирання і підготовка дров на ватру. Це розкладання і складання наметів, це прибирання табору, це приготування їжі, це миття посуду. Кожен у таборі мав свої відповідальності. Насправді, кожен ставився до своїх обов’язків дуже відповідально, тому все вдалося згідно з нашими задумами. Шашлик, борщ, печена риба, грибна юшка та багато чого смачного готували наші чоловіки. А після кожного моменту споживання їжі в нас відбувалася розважальна пісенна програма: народні пісні в супроводі гітари, акордеону, сопілки та барабана. Пісенний репертуар був дуже різноманітний.

 

Слухання проповідей і наук є елементом формування в таборі.

Табір має мету – наблизити чоловіків до Бога і до активного церковного життя, щоб вони переживали за добро і розвиток нашої Церкви. Формаційні науки та проповіді стосувалися формування волі чоловіка, «розпізнання духів» на основі навчання святого Ігнатія з Лойоли, праці над собою та прагнення молитовного життя, дбання про добре, чисте подружнє співжиття, боротьби зі спокусами.

Дякуємо Господу Богу за чудову погоду, що суттєво допомогло нам здійснити цей чудовий літній захід – християнський табір для чоловіків на Драгобраті.

 

Прес-центр Згромадження 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next