АКТУАЛЬНО

«Без соціальних ініціатив парафія є мертвою»: Думки від душпастиря, як провести Тиждень добрих справ

Вівторок, 12 березня 2019, 11:49
Священик Олег Кобель служить у селі Кавсько, що поблизу Стрия. Взимку там відбувся Тиждень добрих справ, який згуртував цілу парафіяльну спільноту Преподобної Параскеви.

На початку Великого посту – часу особливої уваги до молитви, милостині та чинення добрих справ – видалося важливим розпитати о. Олега про досвід його громади і те, яким чином цікаву і дієву соціальну акцію може організувати у себе будь-яка небайдужа парафія разом зі своїм душпастирем.

Отче Олеже, як і чому виникла ідея тижня добрих справ у парафії?

Ідея Тижня добрих справ виникла в нас у контексті дня святого Миколая. Святий чудотворець завжди надихав християн на діла милосердя. У парафії Преподобної Параскеви відзначення цього свята завжди – окрім дитячого свята – включало в себе також і соціальні ініціативи. Так ще кілька років тому ми це назвали «Тижнем добрих справ».

Що було потрібно для його організації?

Для організації такої події не потрібно багато зусиль і засобів. Важливо в першу чергу використати вже наявний потенціал парафії. Якщо є молодіжна спільнота, можемо організувати ярмарок. Якщо є спільнота матерів у молитві – збір одягу для потребуючих. Із вівтарною дружиною можна з подарунками відвідати самотніх людей. За допомогою учнів катехитичної школи, їхніх батьків і катехитів є нагода організувати свято для парафіян. Оскільки все це є на нашій парафії (і навіть більше), зробити щось насправді не так вже й складно. Основний «ресурс» – люди.

Як формується програма події?

Постійної й незмінної програми у Тижня добрих справ немає. Ми постійно щось змінюємо, додаємо. Елементи програми формуються згідно того, які ідеї є цього року. Це, наприклад, можуть бути відвідини сиротинця, участь у змаганнях, збір допомоги для захисників України, благодійні ярмарки, майстер-класи, збір одягу та продуктів харчування для людей в потребі, відвідини літніх людей, збірка коштів на лікування, допомога сім’ям у потребі… Всі ці елементи більшою або меншою мірою стають наповненням нашої ініціативи.

Які плоди приніс Тиждень добрих справ для Вас, для парафіян, для громади села?

Без соціальних ініціатив парафія є мертвою. Ні більше, ні менше. Тому Тиждень добрих справ є тією ініціативою, яка пригадує нашим парафіянам про відповідальність за ближнього, виявляє «дієве християнство». В людях розвивається чеснота жертовності і усвідомлення того, що віра без діл мертва. Наша невелика парафія традиційно робить доволі значні збірки на лікування людей, в’язничне капеланство, на благодійний фонд «Рідня» тощо. Між іншим, зібрані суми значно перевищують збірки деяких великих парафій, а це також є видимим показником жертовності.

Також можемо говорити про екологічне виховання, яке стало одним із плодів Тижня. Протягом акції робилися добрі справи і для довкілля. Було оголошено фотоконкурс «Годівничка для синички». Діти разом з батьками виготовляли годівнички та фотографували зібраних там пташок.

Які у Вас плани в напрямку соціальної активності на цей рік?

Серед наших планів на 2019 рік є організація християнських таборів та участь у них дітей з малозабезпечених сімей, організація традиційного благодійного Великоднього ярмарку, дитячих змагань, участь у великому проекті спільно з районною радою з облаштування скейт-парку та локації для молоді парафії, відвідини з концертом та соціальною допомогою літніх людей Журавнівського геріатричного закладу і, звичайно, організація в грудні Тижня добрих справ. Також цього року наша парафія візьме участь у програмі з активізації соціального служіння, яку проводять працівники єпархіального Карітасу.

Які практичні поради Ви би дали тому, хто запалився ідеєю проведення акції, подібної до Тижня добрих справ?

Організовуючи таку подію, подбайте про залучення християнських спільнот на парафії, вислухайте їхні думки та ідеї, подбайте про спонсорів і відповідні та вчасні листи до них. На сільській парафії можна стикнутися з такою трудністю, як небажання деяких людей отримати допомогу. Подібне часто трапляється і частково відображає менталітет мешканців сільської місцевості. Цю трудність можна подолати, якщо тактовно і м’яко вести роз’яснювальну роботу. Зрештою, все долається з часом. Важливо не переставати робити добрі справи.

Дякую за цікаве ділення думками!

Інтерв’ю провела Ірина Максименко, Київ-Стрий-Кавсько-Київ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next