АКТУАЛЬНО

«Християнська солідарність у час коронавірусу змінює форму, але не згасає», ‒ Глава УГКЦ для «Vatican News»

Середа, 18 березня 2020, 13:29
Інфіковані, люди похилого віку, війна на Донбасі, праця українських жінок в Італії – головні теми інтерв'ю Блаженнішого Святослава для «Vatican News» в часи Covid-19, який викликав надзвичайну ситуацію і в Україні. «Християнська солідарність у час коронавірусу змінює форму, але не згасає», ‒ запевняє кореспондента «Vatican News» Глава УГКЦ.

Згадуючи молитву Папи Франциска за людей похилого віку під час богослужіння в каплиці дому Санта-Марта, він нагадує, що хворі та люди похилого віку є «в центрі» соціального служіння Церкви і в Україні. Думки Блаженнішого Святослава линуть до населення східних регіонів країни, виснажених шістьма роками війни. Найбільш вразливі та найбільше ризикують, за його словами, саме люди похилого віку, які не мають змоги покинути зону військових дій.

Ваше Блаженство, яким є цей час для України?

- Україна вживає надзвичайних заходів, і зараз ведеться дискусія щодо можливого проголошення в країні надзвичайного стану. У цю складну мить ми, як Церква, намагаємося насамперед допомогти українцям усвідомити особисту відповідальність кожного щодо власного та суспільного здоров'я. Ми також намагаємося бути поруч із тими людьми, які найбільше ризикують у цій пандемії, і проповідуємо нові форми християнської солідарності як для припинення зараження, так і для надання допомоги тим, хто її потребує.

Які нові форми солідарності ви маєте на увазі?

- Ми оголосили про можливість брати участь у богослужіннях через засоби соціальних комунікацій, провадимо безперервну молитву за тих, хто постраждав і перебуває в небезпеці, а також за тих, хто допомагає хворим.

Ваш заклик ‒ це ж не тільки порада, як молитися в особливий час поширення коронавірусу…

- Звичайно, щодня опівдні в наших храмах без присутності вірних ми молимося за здоров'я всіх і кожного зокрема, роздумуємо над Словом Божим, щоб і з духовної точки зору допомогти всім нам пережити цей тривожний момент, усвідомлюючи, що ми не самі.

Що ви рекомендуєте священникам? Папа молився, щоб вони стояли поряд із людьми, які страждають …

- Ми радимо духовенству бути поруч із тими, хто страждає, відвідувати людей, які залишаються вдома, несучи їм Христа у Святих Тайнах Покаяння та Євхаристії. Крім того, ми видали інструкцію щодо охорони здоров’я самих священників і прибирання церков та душпастирських осередків для запобігання поширенню інфекції.

Цими днями Папа Франциск молився за хворих, за тих, хто їм допомагає, за сім’ї, а також за людей похилого віку, які, за його словами, глибоко страждають від великої внутрішньої самотності. Він нагадав, що бабусі та дідусі дарують нам мудрість, життя, історію. Про що ми повинні пам’ятати?

- Люди похилого віку є в центрі нашої молитовної уваги та соціального служіння Церкви. Ми заохочуємо наших вірних піклуватися про одиноких, літніх людей: просимо їх, коли йдуть до крамниць, постукати в двері сусіда та поцікавитися його станом, можливо, йому треба щось купити. Інакше кажучи, християнська солідарність у час пандемії коронавірусу змінює форму, але не згасає!

Чим насправді є коронавірус для тих східних регіонів України, де досі триває війна?

- Ми, можливо, поки що не розуміємо, що люди, які постраждали від війни, потребують найбільшої уваги з точки зору охорони здоров’я. У зонах війни залишилися в основному люди похилого віку, які не зуміли покинути рідну землю. Вони найбільше вразливі у цій надзвичайній ситуації. Тому ми намагатимемося використати всі можливі засоби, які держава зможе запропонувати для надання допомоги цим людям. Також ми розвиватимемо мережу соціальної допомоги через різні інституції нашої Церкви, особливо через Карітас, щоб підтримати тих, хто страждає.

Ви висловили свою солідарність з Італією, де живе щонайменше 220 тисяч, можливо й пів мільйона, українців, а також італійському народові…

- Для України Італія дуже близька країна. Від імені нашої Церкви я висловив солідарність та молитовну єдність з італійським народом. В Італії здійснюють служіння багато наших священників, монахів, монахинь і мирян. Зараз наші вірні є справжньою групою ризику, особливо ті, хто доглядає за людьми похилого віку: нещодавно у нас з'явилася новина про смерть першої українки, яка доглядала за двома літніми людьми і не могла залишити їх без нагляду. Ми молимося, щоб Господь перемінив цю тривогу на радість плід солідарності.

Під час свого візиту до собору Святої Софії в Римі у 2018 році Папа Франциск сказав, що наші жінки роблять в Італії велике добро, піклуючись про дітей чи доглядаючи літніх і хворих людей. Він наголосив, що «вони часто несуть віру в сім’ї». Що означають ці слова для вас зараз?

- Наші українки несуть світло Божого Слова і надії на Господа в ті італійські сім’ї, в яких працюють. Ми просимо їх не зневірюватися: навіть у найскладніші моменти Господь не покидає нас. Коронавірус не може розірвати нашої єдності, яка пов’язує нас, як християн, і виявом якої є молитва. Нехай це буде для нас силою і джерелом Божого милосердя.

Який ваш заклик до всієї України?

- Папа Франциск ввірив Пресвятій Богородиці все людство, яке страждає в цей час пандемії коронавірусу. Ми теж довіряємо наш народ, Україну та Італію материнському захисту Пресвятої Богородиці.

Розмовляла Джада Аквіліно
www.vaticannews.va/  

Переклад з італійської Секретаріату Глави УГКЦ в Римі


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next