АКТУАЛЬНО

Отець Мирон Бендик: «Завдання Катехизму для молоді – допомогти повніше усвідомити християнську віру»

Понеділок, 02 грудня 2013, 13:12
Синод Єпископів Української Греко-Католицької Церкви в серпні цього року прийняв рішення про написання Катехизму для молоді. Робочу групу з написання Катехизму очолив отець Мирон Бендик, ректор Дрогобицької духовної семінарії. Отець Мирон розповів Департаменту інформації УГКЦ, навіщо готують спеціальний Катехизм для молодих людей і коли можна очікувати на його вихід у світ.

Отче, розкажіть, будь ласка, навіщо, на ваш погляд, молоді потрібен окремий Катехизм?

Спосіб мислення молодих людей має специфічні риси, притаманні їхньому вікові. Дослідники говорять про молодіжну субкультуру з прийнятою в ній системою вартостей. Тому завдання Катехизму для молоді – показати християнство в молодіжній «системі координат».

Чи є вже перші напрацювання?

За неповні три місяці робоча група розробила концепцію і методологію майбутнього Катехизму, тобто яким би він мав бути і якими методами втілити в життя концептуальний задум.

Коли плануєте завершити написання?

Попередній термін написання Катехизму для молоді – 3 роки. За перший рік – тематичний план, підбір авторської групи та замовлення тематичних статей згідно з єдиною методологією написання. За другий рік – подання замовлених матеріалів та їхнє перше читання робочою групою. За третій рік – друге і третє читання, ілюстративний та іконографічний супровід, подання на перегляд єпископам Синоду.

Як підходите до написання Катехизму для молоді? На що найбільше зважаєте?

Члени робочої групи спілкуються з різними молодіжними спільнотами. З членами цих спільнот ми будемо співпрацювати, давати для прочитання поодинокі матеріали й враховувати їхні зауваження в процесі редагування основного тексту.

Що УГКЦ через Катехизм хоче донести молодій людині?

Завдання Катехизму – допомогти молодій людині глибше пережити та повніше усвідомити свою християнську віру, вибудувати власну ідентичність на рідній києво-християнській традиції, відчути Ісуса Христа своїм ровесником – адже Його 33-річне життя на землі було життям молодої людини.

Які виникають труднощі під час написання?

Нині ми не маємо особливих труднощів. Навпаки – відчуваємо доброзичливу увагу єпископів, підтримку монашества і радість від співпраці. Гадаю, труднощі почнуться пізніше – коли сучасні гарні задуми почнемо втілювати на практиці.

Для молодих людей – це про який вік ідеться?

Використовуючи періодизацію вікової психології, можна ствердити, що вік юності починається приблизно в 16 років, його ж закінчення можна зіставити з «віком Христа» – 33 роками. Хоча, звичайно, це зовсім не означає, що в Катехизмі нічого не знайде для себе людина 35, 45 чи 65 літ. Адже для декого глибше пізнання віри починається й пізніше.

Сподіваємося, що наш Катехизм слугуватиме зростанню у вірі не тільки біологічно молодим людям, а й, за словами апостола Павла, духовним «немовлятам».

Над інтерв’ю працювала Оксана Климончук,
Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next