АКТУАЛЬНО

Отець Роман Сиротич: “Соціальне служіння в умовах карантину – дорога до Бога та ближнього”

Понеділок, 13 квітня 2020, 17:43
Сьогодні на сторінках журналу «Наш Собор» публікуємо інтерв’ю з протоієреєм Романом Сиротичем, синкелом у справах соціального служіння у Київській архиєпархії. Говоримо про нові виклики Церкви і суспільства в умовах пандемії та карантину.

Діяльність соціального служіння у Київській архиєпархії охоплює 5 областей України, це Київська, Чернігівська, Черкаська, Вінницька та Житомирська. Знаємо, що у кожній з них є активні громади, які включилися у процес реалізації Стратегії соціального служіння. Пандемія коронавірусу вносить у суспільство свої корективи. Як тепер виглядає соціальне служіння? Яке майбутнє цих команд?

Соціальне служіння та волонтерська діяльність мають сьогодні особливий виклик. Є люди-волонтери і бажаючі надавати допомогу, але, водночас, це страшно, а інколи майже неможливо робити, оскільки у достатній кількості та ефективних засобів захисту не має. Ситуація не проста, але саме у таких моментах є потреба у активізації волонтерського руху задля порятунку людей та допомоги найбільш потребуючішим. Тому активізація діяльності волонтерів є дуже важливою навіть в умовах карантину, але з максимально можливим захистом, використанням засобів дезінфекції, дотриманням усіх рекомендацій МОЗУ. Важливо вберегти не лише волонтерів чи соціальних працівників, але і тих, кому надаємо допомогу. Тому, на жаль, перш ніж робити кроки по допомозі людям, важливо зважити – чи маємо усе необхідне, щоб захистити людей і себе. Бо, на жаль, інколи можна, бажаючи допомогти, нашкодити.

Так, це нові виклики перед Церквою, суспільством, волонтерським рухом, соціальними службами. Але це не означає, що не потрібно допомагати! Потрібно, але з дотриманням усіх вимог. Маємо багато прекрасних прикладів волонтерського служіння в умовах навіть карантину.

Справді, в умовах карантину діяльність нашої програми дещо буде видозмінена, але це не означає її призупинення. Я б сказав навпаки, це ще раз відкриє правдиве лице нашої Церкви і дасть змогу краще послужити Богу та людині. Наша соціальна команда має намір і надалі творити усі важливі складові цього служіння. Частину завдань вже виконуємо через онлайн ресурси. У нашій архиєпархії це можливо, оскільки більшість духовенства – це молоді священники і мають технічну можливість на місцях це забезпечити. Сьогодні провадимо  різноманітні соціальні вебінари та тренінги на актуальні теми. Стараємося не лише навчати людей ефективно допомагати, але й активізуємо та гуртуємо навколо добрих справ.

На сьогоднішній день, саме на території Київської архиєпархії перебуває найбільше хворих в Україні на коронавірус. Яка буде тут роль Церкви?

Така як завжди – служити Богу, нести надію, та разом з Христом творити діла милосердя. Ситуація не проста, але саме у таких моментах є потреба у активізації волонтерського та соціального руху задля порятунку людей. У кожній з наших областей є приблизно по 10 опорних лікарень, які приймають чи будуть приймати хворих. Тому наша діяльність є дуже важливою в умовах карантину. Це допоможе підтримати ініціативи громад та волонтерів, які об’єднуються завдяки нашій спільній діяльності. Нові виклики перед Церквою, можуть стати новими можливостями. Київська архиєпархія посилює свою роботу в умовах пандемії захворювання COVID-19 та продовжує докладати максимум зусиль для організації допомоги найбільш вразливим категоріям населення.

Зараз ми проводимо моніторинг та картографування актуальних викликів. Відтак надаємо менторську та консультаційну підтримка групам соціального парафіяльного служіння. Через наші ресурси підтримуємо парафіяльні ініціативи священників та парафіяльних груп, волонтерів у служінні, та потребуючих під час карантину. Так виглядає, що роботи побільшало, але ми до цього готові і з радістю працюємо над новими ідеями.

З чого ви почали. Якою була перша реакція на оголошення пандемії?

Перше, що ми зробили нашою командою – була молитовна зустріч, під час якої просили Бога мужньо пройти цей шлях. Відтак ми намагалися зазирнути у майбутнє через досвід країн, які вже на той час потерпали від корона вірусу. Тому ми попросили нашу соціальну команду із Дарницького району провести ряд благодійних акцій. Це був важливий момент нашого служіння. Адже парафія Бориса і Гліба підтримує постійний зв’язок із людьми, які найбільш вразливі до коронавірусної інфекції. Тоді було надано соціальну допомогу у вигляді харчових продуктів та ліків одиноким особам похилого віку та людям з інвалідністю. Самі парафіяни говорили про це так: «Піст – це нагода, щоб наша молитва була реальною. Тому сьогодні відвідуємо людей, які перебувають у зоні ризику зараження новим вірусом. Наша соціальна команда вирушила до людей, які обмежені в пересуванні».

Теж саме відбувалося та відбувається по правому березі Дніпра. Карітас Печерськ зайнявся допомогою потребуючим через надання продуктів, засобів особистого захисту, роздавання захисних масок та інформування серед безхатченків про поширення коронавірусу. Далі знаємо про Лицарів Колумба, які надають продуктову допомогу для одиноких хворих людей. В соціальному центрі на Аскольдовій Могилі можна помитись, прийняти душ, а також надається допомога хворим. Також, діє цікава ініціатива «Стипендія від тата», котрий віддав своє життя за нашу свободу на Донбасі. Цих ініціатив справді багато. Подібне служіння несуть також інші парафіяльні громади у Фастові, Ірпені, Вишгороді, в усіх наших обласних центрах.

Ми ще, мабуть, повернемося до обласних центрів. Але враз з карантином люди почали відкривати для себе нове лице Церкви. Такої Церкви, де можна не лише молитися, але й отримати допомогу у вигляді, скажімо, дефіцитних на той перший етап масок.

Тут очевидно важливою і добрим прикладом є благодійна акція нашої греко-католицької громади у місті Бершадь, що на Вінниччині. Парафіяни цієї громади разом із своїм священником у рамках боротьби з пандемією коронавірусу зініціювали благодійну акцію, під час якої розповсюджують захисні пов’язки для обличчя. Пригадую як тоді отець Михайло Будник сказав: «Парафії УГКЦ знову на передовій. Сьогодні це – боротьба із пандемією. В умовах дефіциту захисних засобів люди приходять до храму, щоб отримати допомогу». Це дуже важливо, що люди мають зустрічі з таким ревним священником.

Отче, нещодавно у медіапросторі появилася цікава інформація про ще одну волонтерську парафіяльну ініціативу «Допомога потребуючим у часі карантину «SOBOR.HELP». Що скажете, це початок чогось нового у благодійності?

Думаю так. Це прояв милосердя в дусі Христового Євангелія. Наші парафії швидко дозрівають і показують себе зі сторони дуже свідомих спільнот. Взаємодопомога найбільш потребуючим під час пандемії є вкрай необхідною умовою для збереження правдивої місії Церкви.

Наша молодь дуже швидко зорієнтувалася в сучасній ситуації  та запропонувала свою допомогу усім, хто має потреби або хоче долучитись до нового служіння для запобігання поширення корона вірусу. Цікавим є те, що цю допомогу несуть завдяки методам сучасної комунікації. Кожна людина може зареєструватися у Google-формі, де можуть зголоситися як: потребуючі, волонтери, чи жертводавці. Завдяки цій ініціативі доставляють продукти, медикаменти, та іншу допомогу старшим, та людям з інвалідністю, яким немає змоги нікому допомогти.

Нашим читачам думаю буде цікаво дізнатись інформацію про те як налагодити контакти з цими волонтерами.

Дуже просто. Вся інформація є на сайті спільноти виноградник. Зв’язатися з волонтерами можна за телефонами: +380966739152, +380635059985, написавши на e-mail: [email protected], а краще заповнивши зазначену Google-форму на сайті www.vynohradnyk.org/

Знаємо, що не лише дорослі та молодь зініціювали благодійні акції. Наші діти також доєднуються  до соціальних ініціатив.

Так! В нас стартувала цікава ініціатива «Малюнки для медиків та всіх, хто бореться із поширенням вірусу». Благодійний фонд «Карітас-Київ» запросив до челенджу-вдячності героям сучасності у час пандемії. Так появилася дуже цікава назва благодійної акції  «1000 онлайн-обіймів для супергероїв». Діти висловлюють вдячність людям, які під час карантину не можуть залишатися вдома, а змушені виконувати свій професійний та громадянський обов’язок. Це працівники лікарень, поліції, аптек, громадського транспорту, таксі, магазинів, житлово-комунальних господарств, кур’єри, волонтери, працівники соціальної сфери… Їх справді дуже багато і вони, наражаючи себе на небезпеку, борються із пандемією та допомагають людям у забезпеченні їх базових потреб. Тому, до участі в челенджі ми запросили дітей та підлітків від 3 до 15 років. Наше молодше покоління малює малюнки вдячності, малюнок-обійми для тих, хто зараз не може бути вдома, фотографують свій твір та надсилають на адресу  «Карітас-Київ», а ми в сою чергу публікуємо їх у соцмережі. Це те найменше, що ми сьогодні можемо і зобов’язані зробити для підтримки людей, які дбають за нас.

Під час карантину «Карітас» не зупиняє свою роботу. Працівники та волонтери переведені на дистанційну роботу, а тому рука завжди лежить на пульсі подій. Однією з напрямків роботи сьогодні є адресна допомога, про яку Ви говорили,  продуктовими наборами найбільш вразливим до коронавірусу верствам населення. Як виглядає це служіння на Житомирщині?

На парафіях Житомирщини за час карантину проведено декілька акції із адресного забезпечення потребуючих молокопродуктами. Таку допомогу отримали близько 2000 чоловік. За цей час налагоджено співпрацю з організаціями та приватними донорами і жертводавцями, які надають допомогу для потребуючих людей у громадах і через громади. Сьогодні також на Житомирщині активно розповсюджуємо мийні засоби в лікарні області. Також у співпраці зі Житомирським Терцентром була доставлена допомога у домівки житомирян пенсійного віку. Особливу увагу було приділено самотнім та малозабезпеченим людям. Наша місцева громада УГКЦ співпрацює з центром обліку бездомних осіб. Тут тимчасово перебуває близько шістдесяти чоловік без визначеного місця проживання і більшість з них також є старшого віку. Цих людей можна віднести до категорії підвищеного ризику зараження коронавірусом. Більшість з них опинилися сьогодні справді на межі виживання. Тільки згуртованість та опіка небайдужих людей дають їм усі шанси не заразитися та пережити кризовий час. Крім цього постійно надається допомога дітям-сиротам з інвалідністю, що на час карантину залишилися проживати у соціальному гуртожитку.

Без нашої допомоги не залишаються мешканці Житомирського обласного центру соціально-психологічної допомоги. Матері-одиначки з немовлятами та особи, що перебувають у складних життєвих ситуаціях, також отримали дитяче харчування та молокопродукти. Окрім цього, ми опікуємось кризовою сім’єю з села Велика Вільшанка, Васильківського району. Наш священник там охрестив дівчинку Яну, а наші парафіяни стали її хресними батьками. На парафії для них зібрали кошти і дякуючи нашій спільній праці, біля їхнього будинку вже викопали криницю і прокладають до хати водогін.

Ми ще не згадували Чернігівщину…

На цих теренах проживає наш священник о. Юрій Логаза, який із появою пандемії розповсюдив по закладах міста Славутич близько 60 банок засобів для дезінфекції рук. Також неподалік Чернігова є місто Мена, де налагоджено контакти з лікарнею міста й району. Там також активно служить наш священник.

В Київській архиєпархії є парафія в котеджному містечку Северинівка». Як в умовах карантину проходить там духовно-пасторальне і соціальне служіння?

Наша Парафія у Северинівці є також гарним прикладом соціального служіння, де регулярно відбуваються різні ініціативи та соціальні акції. Ще перед оголошенням всеукраїнського карантину у цій парафії щомісяця проводились так звані санітарні дні. Однак тепер, вони проводяться щотижня. Від того часу коли наша країна почала жити в нелегких умовах оголошеного карантину, наша парафіяльна спільнота активно розпочала цілий ряд заходів захисту людей в протидії вірусу COVID-19. Отож було прийняте рішення щоб уся інфраструктура містечка діяла як одна команда і протистояла загрозі пандемії. Тому, нашою релігійною спільнотою зокрема було проведено чітке роз’яснення і поширення у Viber групах вказівок Архиєпархії щодо богослужінь онлайн через «Живе-ТВ», Таїнств і треб. Закуплено засоби особистого захисту від вірусу: дезинфектори, антисептики, медичні маски, рукавички і безконтактний диспенсер для рук. Зараз там ведеться соціальна опіка людей літнього віку. Наша громада зайнялася закупівлею продуктів харчування та медикаментів. Відтак триває доставка необхідних речей до будинків тих людей, які опинились у потребі, зокрема переселенців. Також народилася ініціатива розміщення соціальних скриньок у 2-ох міні-маркетах від нашої Парафії. Таким чином місцева громада УГКЦ має змогу якісніше служити потребуючим.

Розкажіть ще про загальні благодійні ініціативи БФ «Карітас-Київ».

Основна потреба зараз є надання найнеобхіднішої допомоги продуктами та засобами гігієни хворим та самотнім людям. Ці люди змушені бути ізольованими через ряд причин – вік, хвороби, прикутість до ліжка, а що найгірше через те, що перебувають у групі ризику. Саме в цей час карантину та стрімкого поширення COVID-19 і смертності у світі, особливо важливо підтримати старших та найбільш потребуючих людей, які залишились сам на сам із проблемами. На сьогодні вже закуплено понад 100 наборів, які доставляємо людям додому кризовим центром Карітас-Київ. Окрім продуктів, завдяки підтримці партнерів Procter&Gamble, Unilever Ukraine, також надаємо засоби гігієни.

Важливо знати, що у «Карітас-Київ» можна отримати консультації соціального працівника, кейс-менеджер та психолога.

Яким чином? Це ж може бути небезпечно.

Так, але не в нашому випадку. У нашій команді користуємося усіма сучасними методами зв’язку. Скажімо такі консультації надаємо за телефоном: (050)-380-99-83. І цей телефон справді не мовчить. Більшість працівників працюють дистанційно, надають послуги психологічної та духовної підтримки по в режимі онлайн, проводять вебінари, онлайн-зустрічі та транслюють майстер-класи для дітей, консультують щодо пошуку роботи. Ми посилюємо свою роботу в умовах пандемії захворювання COVID-19 та продовжуємо докладати максимум зусиль для організації допомоги найбільш вразливим категоріям населення. На сьогодні у нас різко зросла кількість осіб, що звертаються за допомогою. В умовах загрози пандемії, карантину та слабкої економіки, багато людей втратили роботу, починаються скорочення, оскільки малий бізнес немає можливості довго оплачувати людям цей час, бо бізнес стоїть, починаються затримки із заробітніми платами. Це все веде до збільшення кількості людей, які поповнюють лави тих, хто за межею бідності. Ми докладаємо максимум зусиль, щоб ті, хто немає можливості змогли забезпечити себе основними продуктами харчування, нам залежить, щоб такі люди могли відчути підтримку та підбадьорення. На жаль, ми розуміємо, що не допоможемо усім, бо наші можливості дуже обмежені, тому запрошуємо до співпраці.

А як виглядає співпраця із бізнесом?

Сьогодні є успішні ініціативи компанії P&G і Карітасу, які об’єдналися, щоб підтримати найбільш уразливих українців. Знаємо про те, що компанія P&G спільно з Міжнародним благодійним фондом «Карітас України» запускають соціальну ініціативу «Піклування в кожен дім». В рамках цієї програми самотні літні люди, люди з інвалідністю та ті, хто потрапив у складну життєву ситуацію, зможуть дистанційно скористатися послугами благодійної пральні. З самого першого дня своєї діяльності, компанія P&G Україна зробила благодійність невід’ємною частиною свого бізнесу. І сьогодні, під час пандемії COVID-19, коли цінність кожного слова підтримки, кожної простягнутої руки допомоги, кожної доброї справи зростає в десятки разів, компанія вирішила підтримати тих, хто як ніхто інший потребує нашої турботи і уваги – літніх людей. Скажімо цими днями наш військово-медичний капелан о. Віталій Воєца передав у медичні заклади мийні засоби компанії P&G. Ми не забуваємо про наших воїнів, які віддали своє здоров’я захищаючи нашу безпеку, а сьогодні знаходяться на лікуванні. Тому, ця допомога потрапила у Центральний госпіталь ЗСУ міста Київ, Ірпінський госпіталь ЗСУ та у Дитячу лікарню №1 міста Києва. Думаю таких ініціатив буде ще більше. Окрім цих лікарень, ще 5 лікарень Києва отримали таку допомогу.

Це лише декілька прикладів, як люди у час найважчих час солідаризуються, активізуються і готові до допомоги. Але навіть попри це варто завжди пам’ятати про обов’язок не заразити і не заразитися та дотримуватися усіх санітарних вимог. З Божою допомогою та об’єднавши зусилля ми зможемо вберегти і себе, і надати допомогу тим, хто її потребує.

Кожна рана має якісь свої наслідки. Мабуть, і пандемія матиме свої соціальні наслідки.

Наслідки, на жаль, негативні. Можемо сказати, що корективи, які внесла в життя суспільства пандемія, уже на ранніх стадіях відгукуються сумним ехо. Щодня постають нові виклики. Різке підвищення рівня безробіття призводить не лише до погіршення економічного становища сімей та громад в цілому, а й до загострення психологічних проблем. Внаслідок цього існує ризик розвитку таких негативних явищ як зростання емоційної напруги в сімейному середовищі, фактів сімейного насильства, підвищення рівня зловживання алкогольних і психоактивних речовин та рівня злочинності, в тому числі в дитячо-молодіжному середовищі. Втрата робочих місць особливо згубно впливає на сімї з дітьми, найбільш вразливими до цього є неповні та багатодітні сім’ї, не кажучи вже про малозабезпечених. Фінансові збереження в таких сім’ях закінчуються дуже швидко, а в найгірших випадках відкладених коштів просто немає. Не менш страждають від безробіття і сім’ї внутрішньо переміщених осіб, які винаймають житло, а часто ще й мають кредитні зобов’язання. Особи похилого віку залишаються без спілкування та доступу до соціально-побутових послуг. Значна частина літніх людей залишилась без підтримки рідних, через обмеження проїзду в громадському транспорті. В той же час, соціальні працівники перенавантажені та обслуговують лише тих осіб, які мають право на отримання безкоштовних послуг. Через відсутність доступу до користування мережею інтернет та онлайн-сервісів доставки літні люди не в змозі самостійно забезпечити власні потреби в продуктах харчування та санітарно-гігієнічних засобах, необхідних медичних препаратів. Обмеження, що диктуються умовами карантину, впливають на доступ до отримання медичних та реабілітаційних послуг для дітей та осіб з інвалідністю. Це в свою чергу призведе до наслідків погіршення здоров’я та загального розвитку дітей. Також, серйозним викликом для країни стануть проблеми трудових мігрантів.

Всі ці соціальні явища не можуть залишитись по-за увагою організацій недержавного сектору, в тому числі релігійних спільнот. Як бути далі?

Тут потрібна швидка реакція для створенням відповідних сервісів підтримки та допомоги. Зважаючи на всі ризики, доцільно спрямувати сили на об’єднання ресурсів організацій у забезпеченні потреб осіб та громад. Думаю, що діяльність служб і організацій щодо реагування на наслідки пандемії доречно розділити на два етапи:

Перший етап: Відповідь на потреби осіб та громад в умовах карантину протягом періоду стримування вірусу та боротьби з його поширенням.

Другий: Забезпечення доступності необхідних сервісів та послуг у пост-карантинний період.

На сьогодні необхідно зосередитись на першому етапі забезпечення тих потреб осіб, які виникають в умовах карантину. Важливими напрямками роботи є проведення просвітницької роботи серед населення з метою профілактики та попередження як розповсюдження вірусу, так і зниження рівня емоційної напруги. Також важлива спільна координація діяльності, що спрямована на забезпечення надання допомоги потребуючому населенню.

Тут у пригоді стануть інформаційні акції.

Саме так. До такої роботи важливо залучати не лише психологів, а й священнослужителів. Важливим є розповсюдження друкованих та електронних матеріалів щодо правил безпеки та сервісів допомоги. Це можуть разом робити парафіяни зі своїм священником. Така діяльність буде доцільною у невеликих містах чи селах. Особливо важливо закцентувати увагу на людях, які не мають доступу до мережі інтернет та онлайн-сервісів і входять до групи ризику. Іншим видом такої діяльності може бути організація заходів онлайн. Це можуть бути телефонні консультації, семінари-вебінари, групи підтримки, створення та розповсюдження контенту, з метою профілактики та зниження рівня емоційної напруги. Такі дії сприятимуть попередженню виникнення негативних явищ як на індивідуальному рівні, так і в сімейному та суспільному середовищах.

Попрацювавши інформаційно зможемо перейти до дії. Правда? Як допомогти Карітасу?

Важливо підтримувати та розвивати заходи, які спрямовані на залучення волонтерської допомоги з метою збору та розповсюдження натуральної допомоги. В тому числі це можуть бути матеріали та ресурси для дітей з малозабезпечених сімей – книги, корекційно-розвиваючі заняття, іграшки, матеріали для творчості, засоби індивідуального догляду за дітьми та дитяче харчування. В малих містах чи селах доцільним є створення пункту кризового реагування, робота якого буде спрямованою на збір та узагальнення потреб населення через гарячу лінію, а також може служити пунктом координації волонтерської допомоги. Така робота може бути успішно реалізована парафіяльними громадами. Щодо допомоги нашому благодійному фонду, то її можна надати скориставшись інформацією на нашому сайті www.caritas-kiev.org.ua, або для за реквізитами: Благодійна організація “Благодійний фонд “Карітас-Київ”, Код ЄДРПОУ 21477781, Рахунок UA283253650000002600910299143, в АТ «КРЕДОБАНК» м. Київ, призначення платежу: благодійна пожертва.

Висновок можемо зробити такий, що це все, мабуть, нам все ж таки додасть сили аніж її забере. Очевидно, що буде не легко, можливо будуть і втрати. Але й ми станемо сильніші. Будемо сильніші завдяки таким діялностям як Ваша та Ваших колег. Дякую Вам за чудову розмову. Бажаю міцного здоров’я, та побільше позитиву від щоденної праці.

Дякую Вам. Хай щастить усім нам!

Редакція журналу «Наш Собору»


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next